Schibsted bruker millioner på ny logo og endrer navn: - Har skreket etter fornyelse

Kristin Skogen Lund vil gjøre mediekonsernet Schibsted mer synlig.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Schibsted dropper den gamle logoen sin til fordel for en helt ny visuell identitet utviklet av Bold Scandinavia. Det nye designet ble offentliggjort onsdag morgen og pryder allerede Schibsteds lokaler i Oslo og Stockholm.

- Det nye skiltet føk opp i natt, og både respepsjonen og kaffebaren i VG-huset har fått ny profil. Vi har en kube på taket på kontoret i Stockholm som også ble byttet ut i natt, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Atle Lessum i Schibsted.

Arbeidet med den nye visuelle identiteten startet for alvor opp i vår, men ideen om å pusse opp selskapet hadde slått rot før det ble bestemt av den internasjonale rubrikkvirksomheten skulle skilles ut i det nye selskapet Adevinta.

- Vi har sett behovet i Schibsted ganske lenge, men på grunn av spin-offen med Adevinta følte vi ikke at det var naturlig å starte prosessen igjen før selskapet ble nyetablert med Kristin Skogen Lund som konsernsjef, sier Lessum.

- Måtte man starte arbeidet helt på nytt?

- Nei, vi hadde gjort en del grunnarbeid på forhånd og det var ikke bortkastet på noen måte.

- Hva var gærent med den gamle logoen?

- Den gamle logoen har hatt en viktig funksjon, men nå var det på tide å modernisere den. Den består av ulike deler og har vært litt vanskelig å bruke. Nå er vi mer tydelig og det skal være lettere å forstå at vi er Schibsted, sier prosjektleder Ann Axelsson i Schibsted.

Samtidig bytter Schibsted også navn på selskapet. Schibsted Media Group skal nå rett og slett hete Schibsted.

- Det gjenspeiler at Schibsted er mer enn bare aviser. Medier er fortsatt kjernen, men selskapet består av flere deler, sier Lessum.

Les også: Kristin Skogen Lund pusser opp Schibsted-logoen - se det nye designet her

Ny logo:

Slik ser den nye logoen til Schibsted ut. Det er Bold Scandinavia som står bak. Foto: Schibsted

- Tommelen opp

Rådgiver, skribent og konseptutvikler Geir Arne Skomsøy har tidligere sittet i juryen i European Design Awards. Han er enig i at tiden var moden for et skifte.

- Det gamle Schibstedsymbolet var utdatert og skrek etter fornyelse. Det ga assosiasjoner til valsepresse og dermed en trykketeknikk som var godt forankret i fortiden, men lite knyttet til den digitale framtiden. Et skifte var nødvendig og jeg liker godt at konsernets leder, Kristin Skogen Lund, på denne måten demonstrerer at det visuelle uttrykket også er strategi i høyeste forstand, sier han til Kampanje.

Skomsøy synes Schibsted har kommet godt ut av det med sitt nye uttrykk.

- Det vi gjerne omtaler som en logo består egentlig av to elementer; den typografiske logotypen og symbolet. Schibsted er såpass anerkjent og dominant i den nordiske medieverden at symbol egentlig ikke er nødvendig. De har forenklet uttrykket og kvittet seg med symbolet og annen unødvendig informasjon. Jeg liker derfor den forenklede typografiske løsningen hvor skriftsnittet har en moderne aksent, samt tvisten med S-en som to halvsirkler som møtes i en pikslet forening, sier han.

Han understreker at det er vanskelig å gi en fullgod vurdering basert på logoen.

- Logotypen er konsernets ansikt og det er vanskelig å bedømme helheten ut fra bare denne. Resten av den visuelle kroppen er også nødvendig som nettløsninger, farger og andre designelementer. Men alt i alt, tommelen opp for Kristin Skogen Lund og hennes designpartner i Bold Stockholm.

Roser Schibsted-sjefen:

- Et skifte var nødvendig og jeg liker godt at konsernets leder, Kristin Skogen Lund, på denne måten demonstrerer at det visuelle uttrykket også er strategi i høyeste forstand, sier Geir Skomsøy.

Bruker seks millioner kroner

Schibsted sprenger ikke budsjettet for å få råd til ny logo, men har lagt seks millioner kroner i oppussingsbudsjettet. Det inkluderer eksterne konsulenter og implementeringen av logoen.

NSB brukte 280 millioner kroner på å bli Vy, uten sammenligning for øvrig.

- Har dere brukt mer penger enn planlagt, ettersom dette har skjedd i to omganger?

- Nei, jeg vil ikke si det, sier Lessum.

Noen elementer fra den gamle logoen har fått lov til å bli med videre, for eksempel blåfargen. Den er med i den nye fargepaletten som Schibsted har fått utviklet.

- Man vil ta med seg deler av identiteten som har vært assosiert med varemerket, sier Axelsson.

- Den nye fargepaletten inneholder mer klassiske nøytrale farger som tar høyde for at selskapsporteføljen til Schibsted består av merkevarer med sterke farger og sterke visuelle uttrykk. I en fremtid der Schibsted skal være mer synlig, ikke bare alene, men også sammen med selskapene sine, blir det nå ikke en krasj av farger. Schibsted vil være mer dempet, mens datterselskapene er mer tydelig, sier Lessum.

Har også fått nytt slagord

Schibsted har også fått utviklet et nytt slagord som trekker linjen helt tilbake til selskapets opprinnelse for 180 år siden.

- «Rethinking things since 1839» er et kommunikasjonskonsept for å signalisere at vi har vært med veldig lenge og at Schibsted har en lang historie med innovasjonstenkning, sier Atle Lessum.

- Det er vår konkurransefordel at våre konkurrenter ikke har vært på markedet i mer enn 10-15 år. Det er et konsept som kan brukes på mange områder, sier Ann Axelsson.

- Kommer dere til å ta i bruk massekommunikasjon for å gjøre Schibsted mer kjent?

- Nei, men Schibsted som merkevare kommer nok til å være mer synlig. Da er det på plass med en mer moderne profil, sier Lessum.

- På hvilke måter vil Schibsted være mer synlig?

- Det skal komme tydeligere frem at selskapene i porteføljen vår er en del av Schibsted-familien. Det er noe man vil se mer av fra Schibsted.

Schibsted bruker millioner på ny logo og endrer navn: - Har skreket etter fornyelse