Morten og Kornelia hadde ikke peiling på økonomi - nå styrer de DNBs Instagram-konto

Her deler de sine beste tips for Instagram.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Morten Sandvik (28) og Kornelia Minsaas (24) har i et år styrt Instagram-kontoen @dnbung. Målet er å lære unge voksne om økonomi og gi svarene «de som er ferske i voksenlivet» lurer på. På Instagram snakker de om alt fra likestilt parøknomi til hvordan spare penger på strøm og tips til å rydde opp i abonnementene sine.

Kampanje har slått seg ned med DNB Ung-redaksjonen som består av Sandvik, Minsaas og redaksjonssjef Pernille S. Borchgrevink for å høre hvordan de jobber med kontoen og hvordan de klarer å engasjere unge på Instagram.

- I starten visste vi ikke helt hvordan vi skulle løse det. Uavhengig av Kornelia og meg så ble veien formet underveis. Da vi startet hadde kontoen 500 følgere, så det var veldig gøy å følge med på utviklingen i starten og nå målene 1000 følgere, 2000 og så videre. Det var en ganske treg start egentlig. Vi prøvde og feilet ganske så mye, forteller Morten Sandvik.

Minsaas og Sandvik filmer, klipper og tekster innholdet selv på DNB Ung kontoen som nå har 17 600 følgere. Redaksjonssjef Borchgrevink forteller at duoen kun bruker mobilen.

- Vi bruker mobilen for at det skal være jordnært, hverdagslig og ikke perfekt, sier Minsaas.

- Det blir mer bloggete og mer nært og personlig, legger Sandvik til.

- Der har vi fått litt kritikk fra «voksne» i banken, som sier at det ikke er profesjonelt nok, men det er jo akkurat det vi ønsker, sier Borchgrevink.

- Ja det er jo slik folk kommuniserer med hverandre. Hvis jeg snapper vennene mine, så er det nært, et selfie med mobil. Det blir veldig oppstilt hvis det er filmet med speilreflekskamera, med mobil blir det mer troverdig, sier Minsaas.

- Jeg føler vi er de vi er på Instagram

Minsaas kommer fra Steinkjær og har studert PR og markedskommunikasjon på BI, mens Sandvik som er fra Gjøvik har gått tekstforfatter på Westerdals, nå en del av Høyskolen Kristiania.

- Hvem er Morten og Kornelia? Hva gjør dere når dere ikke er DNB Ung-teamet?

- Jeg føler vi egentlig er de du ser gjennom kanalen vår. Nå er vi begge to ferdige som studenter og jobber for DNB, ellers er vi dem du ser gjennom profilen. Jeg kommer fra Steinkjær, har studert på BI, bor i kollektiv, eier ikke leilighet enda. Jeg har alltid vært glad i å bruke penger og prøver å kutte ned på det sånn generelt i livet. Ringer ofte hjem og får råd av mamma og pappa. Er en sosial og en spontan person, og det gjenspeiles jo litt i kontoen, sier Minsaas.

- Jeg føler vi er de vi er på Instagram. Det er kanskje litt vanskelig å skille hva som er oss og hva som er jobb, men vi er jo oss i jobben, det er jo det som er jobben, sier Sandvik og ler.

Redaksjonssjef DNB Ung

Pernille S. Borchgrevink. Foto: Eivor Eriksen.

Lette etter noen uten økonomibakgrunn

Redaksjonssjef Borchgrevink forteller at de i castingprosessen ikke så etter studenter som var veldig interesserte i økonomi.

- Under intervjuene var det veldig mange som kom og hadde en kjempestor interesse for økonomi og solgte inn det som en «jeg er kjempeflink på budsjett», men det passet ikke helt til den profilen her. Jeg tror ikke Morten og Kornelis sa et pip om økonomi jeg, sier Borchgrevink.

- Det at verken Morten eller Kornelia hadde kjennskap til bank eller økonomi var vi helt bevisst på da vi castet dem. Da vi jobbet ut konseptet tenkte vi hva er det målgruppen ønsker og hva kan de, og de kan jo omtrent ingenting, legger redaksjonssjefen til og Sandvik bryter ut i latter.

- Dere kan jo ingenting, gjentar Sandvik.

- Ja, men det viser alle undersøkelser. Unge kan lite om privatøkonomi og det har dere jo merket gjennom tiden her, at dere ikke kunne så mye. Banken har en tendens til å bli en pekefinger, at vi blir den veldig skumle «nå får du det ikke til sånn som du skal» og da måtte vi ha inn noen som kunne representere de unge.  Morten og Kornelia kom inn som blanke ark, og det var det rette utgangspunktet for denne satsningen, sier Borchgrevink.

- Det er typisk at man kommer på jobbintervju og svarer det du forventer de vil du skal svare

På spørsmål om hvorfor DNB valgte ut akkurat Sandvik og Minsaas blant søkerne svarer Borchgrevink at de begge to er seg selv foran kamera.

- For noen er det fort gjort å gå inn i en slags skuespillerrolle når man er foran kamera. Det er skummelt å være foran kamera og du tør ikke helt å vise ditt ekte jeg. Så det at Morten og Kornelia er veldig ekte, nære og troverdig var viktig. Det var sånne personlighetstrekk jeg så etter. Det skulle ikke være den perfekte gutt eller jente. Det var lov å være litt uslipt, forteller redaksjonssjefen.

- Generasjon presentasjon som dere er fra, så er det veldig typisk at man kommer på jobbintervju og svarer det du forventer de vil du skal svare. Sånn er det veldig ofte og det var gjennomgående i mange intervjuer. Morten og Kornelia var de som skilte seg ut, sier Borchgrevink. 

- Fordi vi var så dårlige enn de andre rett og slett, spøker Sandvik.

- Nei fordi vi var så rå, sier Minsaas.

- Dere var veldig ekte. Så er det dette med at dere gjennom DNB Ung skal være en venn, og jeg følte jeg ble venn med dere etter første intervju og det er også ganske unikt, sier Borchgrevink.

DNB Ung-redaksjonen:

Kornelia Minsaas, Morten Sandvik og Pernille S. Borchgrevink. Foto: Eivor Eriksen.

- Dropp manus

DNB Ung-redaksjonen røper hvordan de skaper engasjement og oppnår det de beskriver som en «uhøytidelig vennskapelig tone» mellom dem og følgerne. Et av grepene de tar er at de selv klipper materialet.

- Når vi klipper selv skinner personligheten enda mer gjennom, sier Minsaas.

- Det er sånn man tenker på mens man filmer: nå sa jeg det, da må jeg huske å få det med i klippen. Det er lettere for oss å få frem egen personlighet og eget avtrykk når vi klipper selv, sier Sandvik.

- Mye av det vi filmer er oss selv alene i leiligheten. Det er ikke skummelt. Vi merker det hvis vi har hatt med fotografer, da er du mer oppspilt og mer på jobb med en gang, sier Sandvik.

- Dropp manuset, i hvert fall ha personen som skal si det til å skrive manuset selv. Og ikke ha andre til å stå å se på opptaket og ikke ha det i studio, sier Borchgrevink.

- Jo mer man er i sitt komfortable hverdagslige scenario, jo enklere er det å snakke gjennom kamera til den personen som skal se på, forteller Minsaas.

- Hvis man skulle snakke til vennene sine, ville man ikke satt opp et studio og bedt andre filme deg, sier Sanvik og legger til:

- Vi har prøvd med mikrofon noen ganger, men da er man reporter da.

Brukte influensere til inspirasjon

Redaksjonssjefen forteller at hun ikke fant mange som hadde lykkes med lignende type prosjekter, da hun lette etter inspirasjon i prosjektets idéfase.

- Noen bedrifter har vært flinke til å holde seg til kun en type tematikk, og jeg tror det er stedet man må starte. Jeg brukte vel mer influensere eller privatpersoner som inspirasjon, og ikke bedrifter. For det er jo dem som har lykkes best så langt, sier Borchgrevink.

Selv om DNB Ung-kontoen har over 17 500 følgere og de har fått over fem millioner videovisninger på et år, vil ikke Minsaas og Sandvik nå kalle seg influensere. 

- Nei, mer frontfigurer, sier Minsaas.

- Men dere har jo blitt kalt influensere av lokalaviser og unge, skyter Borchgrevink inn.

- Men influenser er jo en litt svett betegnelse også, sier Sandvik.

Her kan du se Minsaas og Sandvik vurdere Kampanjes Instagram-profil. Saken fortsetter etter filmen.

Uteliv og brukte truser

På spørsmål om det er noe duoen ikke kan gjøre i DNBs navn eller om det er noe de har gjort som kunne skade merkevaren, dukker det raskt opp en historie om da Morten Sandvik skulle delta på TV3-programmet «I lomma på Silje» med forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

- Vi skulle ha en egen versjon av programmet med Morten og Kornelia. Jeg gikk gjennom kontoutskriftene til Morten og så han hadde brukt utrolig mye penger på alkohol og nattmat. Det går jo forsåvidt greit, men så hadde vi filmet det og lagt det ut. Det var også litt banning med i bilde. Og det var bilder som vi hadde printet ut av Morten med røyk i munnen og øl i hånda. Da kom marketing løpende bort til meg og sa «Pernille, seriøst du kan ikke legge ut dette», forteller Borchgrevink.

- Jeg syntes det var et kjempefint innlegg. Jeg syntes det var dritlættis. Det så skikkelig problematisk ut. «Se så mye penger du bruker på alkohol», sier Sandvik.

Borchgrevink forteller at måtte fjerne innlegget fra Instagram og redigere på nytt. Da prøvde de å legge på en pipelyd hver gang Morten nevnte alkohol.

- Bruker så så mye penger på «pip», da høres det ut som: «Hæ, er han junkie liksom?». Også hadde vi bilder i bakgrunnen som var sensurert også. Så «er Morten stripper? Hva er det han bruker penger på?», forteller Sandvik.

- Vi la aldri ut filmen med «pip» lyden. Vi klippet den på ny og kalte alkohol-delen for «uteliv», så kan folk legge i det hva de vil, sier Bochgrevink.

- Har det skjedd flere ganger, at dere har fått en god idé, men skjønt at det ikke går?

- Det var en gang vi skulle tjene raske penger og jeg hadde litt å lyst å tulle med om jeg skulle selge trusene mine på nett, sier Minsaas.

- Ja, herregud, sier Borchgrevink.

- Men det var jo bare tull. Det er mange som tuller med at du kan selge brukte truser og sokker på nett, men vi fant ut at vi måtte klippe vekk den delen av videon. Jeg syntes jo det var veldig artig, men noen vil jo ta det seriøst. Og det er jo ikke bra at å selge truser er et sparetips fra en bank, sier Minsaas.

DNB Ung-redaksjonens sine tips: Her er 10 tips for å bli bedre på Instagram

· Ha et tydelig konsept, og hold deg til det

· Ikke sikt deg inn mot en for bred målgruppe

· Ha en bio og en feed som trigger de som besøker kontoen til å følge. Man må oppleve at det gir en verdi

· Ha en oversiktlig konto slik at det er enkelt for følgere å navigere seg rundt

· Ha målgruppen sine interesser i fokus, ikke dine egne

· Inkluder følgerne i hva slags innhold dere skal lage og be om tilbakemeldinger

· Bruk stories til å skape engasjement og inviter til å dele meninger og kunnskap

· Vær tålmodig og bygg kontoen steg for steg. Ikke ty til desperate virkemidler for å få flere følgere

· Vær sosial: svar alle som vil snakke med deg og kommenter og lik andres innhold

· Hold det ekte: Film, klipp og tekst selv. Dropp studio, manus og mikrofon

Morten og Kornelia hadde ikke peiling på økonomi - nå styrer de DNBs Instagram-konto