Norsk brødrepar har laget zombie-serie for Snapchat

- Innen tre sekunder har seeren bestemt seg for om de skal følge med videre, sier de to om Snapchats nye storsatsing.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Brødrene Andrew (33) og Shaun Higton (36) har laget fiksjonsserie for Snapchat. Serien «Dead of Night» er en del av sosiale medier-gigantens satsing på eget innhold under navnet «Snap Originals». «Dead of Night» er en thriller på ti episoder som handler om en ung kvinne fanget i en by fullt av zombier.

Hele serien utspiller seg på kvinnens mobiltelefon og finnes kun i Snapchat-appen hvor den kan ses som en hvilken som helst annen «My Story».

- Måten man ser på en Snap-serie er jo at du sitter og klikker deg videre og det vi frykter er jo at du bare skal hoppe videre. Vi vil jo at du skal se alt, sier Andrew Higton.

Andrew har vært sjefprodusent og skrevet «Dead of Night» sammen med sin bror Shaun Higton som har regissert serien.

- Det var en av de tingene Snapchat sa til oss ganske tidlig. Innen tre sekunder så har seeren bestemt seg om de skal følge med videre. Internett er fullt av innhold, hvordan skal du lage det innholdet som vinner over det andre? Hele tiden tenkte vi på hvordan kan vi gjøre dette intenst, interessant og vekke en form for følelse, sier Shaun Higton.

Research på t-banen

Første episode åpner med at hovedpersonen får en melding av sin venninne som spør «vil du se noe merkelig», etterfulgt av en video hvor en mann gjentatte ganger skaller hodet sitt mot inngangsdøren på en café. Hovedpersonen sjekker ut apper som iMessage, Snapchat, Reddit, Instagram og Twitter, overalt ser hun klipp av mennesker som oppfører seg som zombier.

I løpet av tre minutter har vi gjennom hovedpersonens mobiltelefon vært vitne til begynnelsen på et zombie-epidemi.

- Det er en helt ny måte å tenke dramaturgi på. Egentlig tenker du at det her går for fort, men alle tester og tilbakemeldinger som er kommet fra målgruppen viser at de har null problemer med tempoet. Det er veldig interessant med tanke på hvordan man kan fortelle historier, sier Magne Lyngner, administrerende direktør i produksjonsselskapet Bacon, som Higton-brødrene er tilknyttet, samt har gjort etterarbeid hos.

I stede for å filme først og så klippe, måtte Higton-brødrene gjøre det omvendt. Siden formatet er basert på tekstmeldinger måtte de klippe episodene først, deretter filme.

- Når man klipper så skal alt være rotet i en virkelighet. Hvordan vi får informasjon var den første virkeligheten her. Grunnideen var hvis vi hadde vært i Syria eller i en lignende ekstrem, situasjon, hvordan ville vi opplevd en så svær situasjon utfolde seg på mobilen. Det var den første biten, å ha et anker i virkeligheten. Zombier er jo fantasy, men hvis du har en form for virkelighet i det så vil det oppleves ekte, sier Shaun Higton.

Brødrene forteller hvordan de gjorde research til serien ved å observere hvordan ungdommer bruker telefonen på bussen og t-banen.

- På Snap så sender du ikke bare en melding. Du holder opp mobilen og tar et bilde av deg selv, og ikke et flatterende bilde heller, bare knips, også skriver du noe og sender, får et bilde tilbake, og sånn går den kommunikasjonen. På ti sekunder har ungdommene sendt fire forskjellige snaps, gått gjennom Instagram og søkt opp noe på internett. Alt går så fort. Researchprosessen informerte oss veldig og da vi kom hjem igjen fant vi ut at vi bare kunne speede opp alt. Bare klippe det fortere og få det mer intenst. Så det går i 100, sier Shaun Higton.

Anker i virkeligheten:

- Zombier er jo fantasy, men hvis du har en form for virkelighet i det så vil det oppleves ekte, sier regissør og manusforfatter Shaun Higton. Foto: Jacob Andersen.

Ble oppdaget i Cannes

Før «Dead of Night» har brødreparet jobbet i Norge med kortfilm og reklame i omtrent tolv år. Shaun Higton har hatt regi, mens Andrew har jobbet med etterarbeid. Brødreparet forteller at den største suksessen deres før Snapchat-serien var med kortfilmen «What’s on your mind» som gikk viralt i 2014. Filmen tok et oppgjør med glansbilde folk tegner på Facebook og fikk over 16 millioner sidevisninger.

- For meg virker spranget helt enormt fra norsk kortfilm- og reklamebransje til Snapchat Originals. Hvordan fikk dere oppdraget?

- Det begynte med at vi lagde «What’s on your mind» som ble vist på en amerikansk festival i Cannes. Det er mange ulike sidefestivaler der, og vi var på en av dem og møtte en directors’ rep (representanter fra et selskap som leter etter nye talenter, journ. anm) fra et selskap i Russland som heter Bazelevs. Bazelevs er ledet av Timur Bekmanbetov som er den største regissøren og produsenten i Russland, sier Shaun.

- Han er Scorsese i Russland, legger Andrew til.

- Ja han er veldig svær. Og Bekmanbetov har et reklameselskap og ut ifra det selskapet begynte jeg å gjøre reklamer i Russland, samtidig som jeg gjorde ting her. Så det ble en del turer bort til Russland og jeg gjorde en del russiske reklamer. Bazelevs har også en spillefilmavdeling, som egentlig er hovedbiten deres, så vi begynte å jobbe med dem. Vi begynte å skrive ideer og pitchet noen av dem, og de likte dem. Så var det i et utviklingshelvete, hvor man prøver å få til noe også er ikke pengene der, og det går litt frem og tilbake. I løpet av den prosessen så kom det oppdraget her opp i fjor. Oppdraget var et av prosjektene de hadde hatt liggende på bordet uten å egentlig tenke på oss. Så spurte hun vi snakket med der, ja er dere keen på å gjøre det her? forteller Shaun.

-Var prosjektet da for Snapchat?

- Nei det var det ikke. Det var et prosjekt for en serie også hadde de ikke funnet ut hvor det skulle enda. Da var det ikke rettet mot et bestemt publikum enda. Så da vi startet på det skulle vi utvikle det, sier Andrew.

Andrew forteller at «Dead of Night» er en adapsjon av en historie laget i appen Hooked.

- Hooked er en app på Snapchat og en app i seg selv. Den er en tekstmelding basert, hvor man i stedet for å lese en bok, leser alt i et tekstmeldingformat. «Halla, driver du med», «Nei, jeg... ».. også ser du hele korrespondansen mellom de som skriver. Hele serien er basert på en av bestselger historiene til Hooked, forteller Andrew.

- Da Snapchat var interessert gjorde vi om hele greia

Andrew Higton forteller at «Dead of Night» er en adapsjon av en historie laget i appen Hooked.

- Hooked er en app på Snapchat og en app i seg selv. Den er en tekstmelding basert, hvor man i stedet for å lese en bok, leser alt i et tekstmeldingformat. «Halla, driver du med», «Nei, jeg... ».. også ser du hele korrespondansen mellom de som skriver. Hele serien er basert på en av bestselger historiene til Hooked, forteller Andrew.

- Mens vi adapterte historien og skrev den, tok selskapet og shoppet rundt til forskjellige online-plattformer. Så kom Snapchat på banen.  De var interessert i en sånn type serie. De hadde gjort en del andre serier før, men de var mer ungdomsserier. De hadde lyst å lage en ordentlig satsting, noe stort. Da følte jeg zombier og den biten der kunne være et bra bud på en sånn type serie. Så da Snapchat var interessert gjorde vi om hele greia, sier Shaun.

- Vi tok alt det vi hadde skrevet og kastet det, også fant vi opp en ny pitch. Den pitchen er det du ser nå i Snapchat-appen din. En jente som er fanget i en karantenesone med masse zombier, også ser du alt gjennom telefonenes hennes, legger Shaun til.

Duoen forteller at de fikk grønt lys i januar/februar i år. 4. april hadde de ferdig manus, men de måtte hele tiden fornye det. De klippet serien samtidig som Snap kom med tilbakemeldinger.

- Seks uker senere skjøt vi serien, sier Andrew.

- Innspillingen foregikk i Austin Texas. Vi skjøt serien på åtte dager. Åtte intense dager, forteller Shaun.

- Du lander med å fortelle en historie på 45 minutter som tar deg rett inn i dramaturgien, og det koster bare litt mer enn et par reklamefilmer. Det er en helt nye måte å tenke historiefortelling, både budsjettmessig og kreativt, sier Magne Lyngner i Bacon.

Begrenset til appene:

- Du må tenke hele tiden logisk når du skriver. Hva er det vi egentlig kan gjøre nå? For det må være realistisk til en viss grad, sier manusforfatter og produsent Andrew Higton. Foto: Jacob Andersen.

- Jeg tenkte dette er jo hans private greier. Er du sikker på at det har begynt, tenkte jeg

Der hvor noen filmskapere som David Lynch misliker at folk bruker mobilene sine til å se film, er «Dead of Night» laget for å kunne sees hvor som helst, når som helst. Shaun kaller det «underholdning on the go».

- Det er noe du ser på når du har tid. Lyden er mikset sånn at du skal høre hva som skjer uten headsett, men det er klart ideelt sett har du ørepropper. Det er et kompromiss du aldri vil komme forbi. Restriksjonen er selve telefonen. Det som drar folk til serien er realisme i måten det blir fortalt på. Det er totalt urealistisk det som skjer, det er fantasy og underholdning, men måten det er fortalt på er så ekte at du blir dratt inn i det, sier Shaun.

Andrew forteller at de flere steder har gjort bildekvaliteten dårligere fordi det skal se realistisk ut.

- Hele pitchen er at du skal glemme at du ser på en serie, og oppleve det som om det skjer på telefonen din.

Lyngner forteller at han selv ble «lurt» da han lånte mobilen til hans kollega i Bacon, Øystein Dyb, for å se på noen klipp fra serien.

- Da Øystein ga meg telefonen hans, så var det rett før jeg ga telefonen tilbake for det hamret jo inn meldinger og ting og tang. Jeg tenkte dette er jo hans private greier. Er du sikker på at det har begynt, tenkte jeg. Jeg er ikke vant til at det skjer så mye. Jeg opplevde at det var Øysteins innhold på telefonen som smalt inn på meg. Det var det som gjorde at jeg tenkte fuck dette er jo superspennende. Da er det ikke så fristende å bruke tommelen for å bla videre. For det er så intenst det som skjer, sier Lyngner.

- Mye av tilbakemeldingene har jo vært «is this real?», «is this happening?». Alle er jo 14, 15 år, men de tror det er ekte. Også tenker jeg det er jo et soundtrack på det, forteller Andrew og ler.

Interaktiv poster:

Snapchat promoterte «Dead of Night» med billboard på ikoniske Sunset Boulevard: - Åpner du Snapchat og trykker på QR-koden, så kommer det en arm ut og trailern spilles av. Foto: Privat.

Snapchat hemmelighetsfulle med tallene sine

Snapchat har ikke offentliggjort noen visningstall for «Dead of Night». Duoen forteller at de ikke har fått innblikk i tall enda.

- Snapchat er veldig hemmelighetsfulle med tallene sine, men jeg tror de kommer til å komme ut med noen tall om et par uker. For det tar ikke bare en dag å se hvordan trenden er. De er keene på å se hvor lenge ser folk på serien og hvor lenge ser de av gangen, sier Shaun. 

Samtidig forteller Shaun at de har fått tilbakemeldinger fra Snapchat om at serien har målt seg med redaksjonelt innhold som er veldig populært på bildedelingstjenesten.

- For redaksjonelt innhold på Snapchat er mye mer populært enn fiksjon. Tabloide artikler for kids, om Kim Kardiashian og sånne ting, er det de har mest av på sin Dicovery-feed. Dette er fiksjon og en historie som viser at plattformen kan brukes til å fortelle spennende, emosjonelle historier så lenge det gjøres bra og det gjøres på på premissene til de som bruker Snapchat.

- Har dere fått en bestilling på en andre sesong?

- Det har vært snakk om det. Forrige uke var vi i Los Angeles på Snapchat sitt hovedkontor og gjorde noen intervjuer. Da vi gikk gjennom kontorene der så kom folk bort og sa «tusen takk» og «tusen takk for dette», så innad i selskapet så er de ekstremt gira. Så de var sykt happy med hvordan serien er. Hemmelighetsfulle med tallene, men responsen er veldig god, sier Shaun.

- De tror jo veldig på det. Det satte jo opp en billboard på Sunset Boulevard og det er der du vil sette opp en billboard for å si det sånn, legger Andrew til.

-Hvor raskt kan dere levere en andre sesong?

- Vi ble spurt om det faktisk. Det er litt vanskelig å si, vil gjerne ha litt mer tid. Det er en kul måte å jobbe på og, vi leverte ferdig på en torsdag også kom det på lørdagen. 

- Var det kun to dager fra dere sa det var ferdig til serien var publisert i Snapchat?

- Ja, sier Andrew før Shaun legger til:

- Det som har vært interessant med denne historien her er at du kan fortelle en historie så 100 prosent strikt til et konsept. Det er utrolig spennende med mobil og vi kommer til å fortsette med det. Det kommer til å bli en sesong to. 

Norsk brødrepar har laget zombie-serie for Snapchat