Telia varsler offensive TV-planer i Norge - ny TV 2-avtale kan bli avgjørende

Ruller ut strømmeappen Telia Play til en halv million TV-kunder.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

To år etter at Telia kjøpte Get-eier TDC Norge, bestemte selskapet seg for å vrake Get-merkevaren denne høsten. Telia Play er navnet på Telias nye TV-tilbud. Over 500.000 Get-kunder har sett deres TV-app bytte farge fra oransje til lilla i september, og både kunder og konkurrenter lurer nok på hva Telia Play er. 

- Telia Play er det nye TV- og strømmeuniverset til Telia, sier kommersiell direktør for fastnett, Torgeir Røynstrand i Telia Norge, til Kampanje.

Røynstrand sier hele «universet» er tilgjengelig på tvers av alle enhter.

- Det gjelder både mobilen din, Apple-TV, Chromecast og gjennom vår egen Telia-boks, som er en «rebrandet» versjon av Get-boksen. Hvis du for eksempel ser på en serie på mobilen din, trykker på pause, går ned i stua og setter på TV-en, så fortsetter serien der du slapp. Det gjelder på tvers av alle enheter, og alt du måtte ha av opptak og favorittserier. Alt blir lagret og er sømløst tilgjengelig på tvers alle plattformer, sier Røynstrand.

- Tradisjonelt sett har det vært slik at hvis du tar opp et program på tv-boksen, så har opptaket kun ligget lagret lokalt i boksen. Nå har vi flyttet opptakene opp i skyen, slik at de blir tilgjengelig på alle enheter du måtte ønske å se det på, legger han til.

- Hva skiller Telia Play fra Get TV?

- Store deler av Telia Play er en «reskinning» av Get sitt nyeste TV- og strømmingsunivers. Så mye av reisen startet vi i gammel Get-drakt, forteller Røynstrand.

Han sier at det ikke er noe nytt og stort som endrer seg fundamentalt i forbindelse med lanseringen, men at de har gjort en del mindre grep i overgangen fra Get til Telia Play.

- Men det er nå vi virkelig skal satse stort fremover, sier Røynstrand.

Det er deres måte å få oss til å beholde TV-kabelen. Marianne Massaiu, TV-sjef Mediacom

Usikker fremtid for TV 2-avtale

Da Telia gikk ut med nyheten om at de dropper Get-merkevaren kalte administrerende direktør i Telia Norge, Stein-Erik Vellan, grepet for starten på en «utrolig spennende reise».

- Ved å samle alle våre innovative produkter og tjenester på ett sted vil vi levere økt konkurransekraft og skape enda bedre kundeopplevelser på tvers av teknologi og plattformer, sa Telia-sjefen ved lansering. 

Telia kjøpte i 2018 Bonnier Broadcasting, som blant annet eier TV4 og C More, for 8,5 milliarder kroner. Telia sitter i dag ikke på eksklusivt TV-innhold i det norske markedet. Spørsmålet en kan stille seg, er derfor om Telia Play vil bli en tjeneste på linje med forgjengeren Get eller bli konkurrent til TV 2 Sumo, Viaplay og Dplay. 

- Bonnier Broadcasting-oppkjøpet bygger på Telias strategi om å ta en mer aktiv rolle i TV-verdikjeden og medielandskapet fremover. Vi ser derfor kontinuerlig på muligheter for å kunne skape mer kundeverdi gjennom nye produkter og tjenester innenfor TV og underholdning. Om dette resulterer i en strømmeapp eller ikke er for tidlig å si noe om, men jeg kan bekrefte at vi har en offensiv holdning til hva vi skal gjøre innenfor media fremover, sier Røynstrand.

I dag har TV 2 en avtale med Telia Sverige, om å distribuere filmene og seriene til C More, betal TV-tjenesten til svenske TV4 som Telia eier. TV 2 Sumo tilbyr i dag titler som «Harry Potter-filmene, «Solsidan» og «Hamilton» gjennom deres C More-samarbeid.

Men Røynstrand, kommersiell direktør fastnett, vil ikke røpe hva som kommer til å skje når dagens avtale mellom TV 2 og Telia går ut.

- Vil dere fortsette å samarbeide med TV 2 Sumo eller vil dere legge filmene og seriene inn i Telia Play-appen eksklusivt?

- Vi ser alltid etter muligheter til å tilby våre kunder det beste innholdet og gjør derfor fortløpende vurderinger om hva vi skal ha på egne plattformer og hva vi skal distribuere gjennom samarbeidspartnere. Konkrete vurderinger om enkeltavtaler kan jeg dessverre ikke kommentere.

- Skal dere ha noe eksklusivt innhold i Telia Play?

- Vi har ikke bestemt noe konkret, men vi ser alltid på muligheter til å ta skape mer kundeverdi, for eksempel gjennom eksklusivt innhold.

- Vil dere selge mobilabonnement med tilgang til Telia Play?

- Det er en av flere spennende mulighetene vi ser på. I dag er det allerede slik at kunder som har TV, bredbånd og mobil hos oss, får enda fler TV-poeng slik at de kan velge mer innhold. Vi har et konsept rundt å belønne våre mest lojale kunder. Alle kunder som har TV, brebånd og mobil får ekstra mobildata, surfegaranti, slik at de får fri mobildata hvis internett går ned, og ekstra TV-poeng som gjør at de kan se mer av vårt rike TV og strømmeunivers, sier Røynstrand.

- Så ser vi også på, som du korrekt sier, muligheter til å kombinere mobil og innholdsporteføljen vår på spennende måter, legger han til.

- Offensiv holdning:

- Jeg kan bekrefte at vi har en offensiv holdning til hva vi skal gjøre innenfor media fremover, sier Torgeir Røynstrand, kommersiell direktør fastnett. Foto: Telia

Det finnes gode alternativer til C More også. Trygve Rønningen, kanaldirektør TV 2

TV 2: - Veldig godt C More-samarbeid

Tidligere i år havnet Telia og TV 2 i en konflikt for åpen scene da de forhandlet om en ny TV-avtale. I høst skal forhandlingen gjenopptas, og kanaldirektør i TV 2, Trygve Rønningen, svarer følgende på spørsmål om de vil kjempe for å beholde dagens C More-avtale:

- Vi har hatt et veldig godt samarbeid med C More, også vil det være naturlig at C More-samarbeidet nå er en del av den forhandlingen vi har med Telia, så det er vel det å si om det akkurat nå, sier Rønningen til Kampanje.

- Er dere avhengig av filmene og seriene til C More for å fylle opp TV 2 Sumo med innhold?

- C More leverer jo godt og viktig innhold til TV 2 Sumo og har vært en vesentlig del av vår tjeneste siden 2015, men det er gått noen år siden dette samarbeidet ble innledet, og i den perioden har vi investert mye i annet innhold utenfor C More-leveransen som sport, underholdning, filmer, serier og barneinnhold. Så sånn sett finnes det gode alternativer til C More også, svarer kanaldirektøren.

- Kan Telia Play bli en TV 2 Sumo-konkurrent?

- Det er enkle svaret på det er: det gjenstår å se. Vi har sett hva de har lansert i Sverige, men for oss er det uklart hva det betyr for det norske markedet i skrivende stund.

Nye forhandlinger:

Telia-kunder kan abonnere på C More, men innholdet er også tilgjengelig i TV 2 Sumos film- og TV-pakke. Nå blir avtalen gjenstand for forhandlinger. Forrige gang endte det i brudd og svarte skjermer.

- De ønsker å binde forbrukere tettere til seg

TV-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom følger nøye med på det norske TV-markedet. Hun sier det Telia ønsker med sin nye tjeneste er å gi forbrukeren muligheten til å finne alt innhold gjennom sin app eller plattform.

- Det er også deres måte å få oss til å beholde TV-kabelen, så prøver de å komme med en tilleggstjeneste for å øke lojalitet og bruk. Dette for å verdiøke TV-boksen, stoppe oss fra å gå direkte til strømmeleverandørene ved å lage en samleportal, sier Massaiu til Kampanje.

Hun sier målet til både Telia og konkurrenten Telenor er å beholde sine abonnenter og at kundene skal navigere gjennom deres tjenester.

- De har mye data om oss, og denne ønsker de å benytte slik at de kan tilpasse innholdet bedre, og etter hvert kanskje kapitalisere på denne dataen på annet måte. De ønsker å binde oss som forbrukere tettere til seg, ved å kunne tilby et bedre, samlet produkt, sier Massaiu.

- Spørsmålet er om dagens innholdskonsument ser på dette som en verdifull tilleggstjeneste, legger hun til.

TV-sjefen sier det som drar seeing uansett plattform, er godt innhold. 

- Det varierer jo selvfølgelig hva som er godt innhold, men for den gjennomsnittlige seeren er det sport, nyheter og en del store underholdningskonsepter, sterke serier og gode filmer. Og det er kostbart innhold. Om Telia har som ambisjon å produsere innholdet de skal innholdsfylle Telia Play med vil bli en kostbar affære, men Telia sin eier kjøpte jo for to år siden Bonnier Broadcasting, som eier både TV4 og Cmore, så mye er mulig, sier Massaiu.

Telia varsler offensive TV-planer i Norge - ny TV 2-avtale kan bli avgjørende