Try tjener fett i koronakrisen: - Stort sett er kundene tilbake på normalen

Halvårstallene til Try-huset vitner ikke om noen koronakrise.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Den norske medier- og kommunikasjonsindustrien er hardt rammet av koronakrisen med fallende medieomsetning, avlyste eventer og stans i markedsføringen for enkelte bransjer. Et av Norges største kommunikasjonshus, Try, har også lagt bak seg et halvår i koronaens tegn, men det kommer ikke til syne i de ferske halvårstallene som konsernet nå har gitt Kampanje tilgang til.

- Vi leverer godt kreativt og godt økonomisk. Disse to er gjensidig avhengig av hverandre, dette er Try-husets yin og yang, sier daglig leder, partner og største eier, Kjetil Try, i en melding sendt ut tirsdag morgen.

Byråinntekten øker med hele 22 prosent, opp fra 141 millioner kroner i 2019 til hele 172 millioner kroner for årets første halvår. Halvårstallene i 2020 alene ville gjort Try til et av Kommunikasjons-Norge aller største byrågrupper.

- Fjoråret ble et bra år og nå ser vi at vi ligger godt foran i løypa så langt i år.  Det er ikke det at vi ikke har merket koronakrisen. Vi har Norwegian som en våre største kunder og de har jo naturlig nok vært borte siden mars, sier han.

Mulig vi likevel var litt for raske til å permittere, men vi var også veldig raske med å ta de ansatte tilbake. Kjetil Try, reklamesjef

- Høy aktivitet på kunder

Omsetningen til Try, som nå også har fått inn et mediebyrå i porteføljen av byråer, steg med ti prosent til 380 millioner kroner for første halvår i år.

- De fleste byråer vi har snakket med sier starten på 2020 var veldig sterk. Er det veksten fra første kvartal dere flyter på?

- Nei, vi har hatt et ganske bra første halvår og andre kvartal var også bra, så det har vært et jevnt trykk. Vi tror også andre halvår kan bli bra, hvis det ikke skjer noe utenfor vår kontroll. Man skal aldri si aldri og så lenge vi har en pandemi, må vi være forsiktige, sier Try.

Try jobber med en rekke av landets største annonsører som foruten flyselskapet teller selskaper som Orkla, Rema 1000, DNB, Møllergruppen, Norsk Tipping, Equinor, Tine og Telia.

- Hva sier kundene til dere – er det «back to normal» igjen med unntak av Norwegian? 

- Det er litt avhengig av hvem du spør, men stort sett vil jeg si at kundene våre er på en form for normal igjen. Noen kanskje litt mer også. Det er høy aktivitet på flere store kunder, sier han.

En av dem som har gjort mye under koronaen er mobiltelefonselskapet Telia som Try fikk inn som ny kunde tidligere i år. Den store lanseringskampanjen gikk imidlertid ikke helt så bra som byrået og kunden Telia kanskje skulle ønsket. 

- Med Telia traff dere ikke helt?

- Det har kommet flere tester av denne kampanjen og resultatene er langt mer oppløftende enn det som ble referert i Kampanjes oppslag i sommer. Telia er proffe. Jeg er sikker på at det kommer mye spennende, god kommunikasjon fra den kanten fremover, sier Try.

Da Kampanje snakket med markedsdirektør Camilla Forberg i Telia sa hun kampanjen ikke hadde gått som planlagt og telekomselskapet har gitt reklamemaskoten Terje Johnsen «en pause.»

Les også: Telia tar Terje Johnsen av lufta: - Fikk ikke den starten vi hadde sett for oss

Her kan du se alle tallene til Try-konsernet for årets første halvår. Alle tall i MNOK. Øker på topp og bunn

Try 2020 2019 Endring i prosent
Omsenting 380,0 347,0 + 10
Byråinntekt 172,0 141,0 + 22
Resultat før skatt 26,3 16,0 + 63

Var raskt ute med permitteringer

Flere norske byråer var raskt ute med å permittere da statsminister Erna Solberg stengte landet ned den 12. mars. Det gjorde også Try som ganske raskt permitterte rundt 10 prosent av staben, i tillegg til at Kjetil Try også tok et større lønnskutt selv.

- Vi valgte å permittere en del medarbeidere i slutten av mars i 50 prosent, men de aller fleste var tilbake før den første utbetalingen fra NAV kom i posten. Det gikk veldig fort tilbake til normalen. Nå er det kun kantinepersonale som gjenstår, sier reklamesjefen.

Les også: Koronakrisen treffer norske byråer - Try, NOA, Schjærven og We Are Live permitterer

I går kunne Anorak-sjefen Torgeir Vierdal fortelle Kampanje at for dem var det aldri aktuelt med verken oppsigelser eller permitteringer og det til tross for et fall i omsetning i starten av koronakrisen på over ti prosent. På spørsmål om norske byråer var for raske med å permittere, svarer Kjetil Try:

- Vi visste jo ikke hva som kom. Flere annonsører meldte om full stopp og det samme gjorde mediekanalene. Mulig vi likevel var litt for raske til å permittere, men vi var også veldig raske med å ta de ansatte tilbake, sier Try.

Les også: Rekordresultat i Anorak: - Vi har etablert oss i toppen og har planer om å bli der

Satser ikke på oppkjøp

Litt lenger ned i talloppstillingen kommer det frem at byrågruppen som teller selskaper som Try Reklame, Try Råd, Try Apt, Try Opt, det nye teknologiselskapet Try Pearl og POL (50,5%), landet et overskudd på 26,3 millioner kroner.  Årets resultat er også kraftig opp sammenlignet med samme periode i fjor da tilsvarende overskudd var på 16 millioner kroner.

- Jeg er glad vi har satset på organisk vekst fremfor mange oppkjøp. Å få ulike kreative og teknologiske miljøer til å spille godt sammen og å være en del av samme kultur krever at man gjør ting gradvis, noe som ville vært mye vanskeligere dersom vi vokste gjennom oppkjøp. Mer lønnsomt er det også siden vi slipper å bygge opp en stor gjeld som en oppkjøpsstrategi ofte drar med seg, sier Try.

- Er det noen spesielle byrågrupper du har i tankene nå?

- Nei, men vi i Try har vært veldig tilhengere av å bygge stein for stein, ikke minst for kulturens del er det viktig. Når vi i tillegg er i en posisjon der vi får tak i flinke folk når vi søker etter dem, så trenger vi ikke kjøpe byråer. Når du kjøper et selskap med 30 mennesker så er risikoen at halvparten forsvinner i løpet av det første året, og da blir det vanskelig å bygge en samlende kultur. Og uten en god kultur greier vi ikke å holde det høye faglige nivået vi ønsker. Jeg er ekstremt fokusert på kvalitet. Et dårlig økonomisk månedsresultat holder meg ikke våken om natta, men ser jeg en ufokusert, halvgod jobb sover jeg dårlig, sier Try.

Kampanje har den siste tiden rapportert om en rekke nye ansettelser fra Try-konsernet. Reklamesjefen sier at antall ansatte har vokst gjennom 2020 og at det siden koronaen har kommet inn rundt 20-30 nye ansatte.

- Vi har endret oss mye de siste årene ved å bygge ut nye tjenesteområder. Vi har blitt veldig gode på endring, og det kommer godt med når vi opplever situasjoner som korona. Det at vi har endret oss mye og raskt i oppgangstider, gjør at vi også klarer å snu oss raskt når det er tilbakeslag i økonomien, sier Kjetil Try.

- Det legges ikke opp til noe forsiktig budsjett for 2021 med andre ord?

- Vi prøver å lage et realistisk budsjett, men budsjetter er jo kun et styringsdokument, også skjer det ting underveis som gjør at du må endre på planene. Uansett er det ikke noe motiverende å lage et budsjett som er så offensivt at du hele tiden føler at du ligger bakpå. Penger må aldri bli det viktigste. Det er kvaliteten på jobbene våre som avgjør om vi lykkes, sier Try.

Try tjener fett i koronakrisen: - Stort sett er kundene tilbake på normalen