EM- og VM-fotball til flere hundre millioner kroner i spill

Også to sluttspill er i potten når rettighetene til landslagsfotballen er i ferd med å bli solgt.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det norske herrelandslaget i fotball imponerte ikke all verden mot Østerrike denne helgen. Mandag kveld har landslagsgutta en ny sjanse til å rette opp inntrykket borte mot Nord-Irland i den nye Nations League-turneringen, og som alltid vises landslagsfotballen på TV 2. Det kan det imidlertid bli en slutt på fra og med 2022.

I disse dager selger UEFA og rettighetsselskap CAA Eleven en stor TV-pakke bestående av både EM- og VM-kvalifiseringskamper med det norske landslaget, tre Nation League-turneringer og ikke minst de to gjeve EM-sluttspillene i 2024 og 2028.

I dag er det TV 2 som tar hånd om kvalifiseringskampene, mens kanalen i samarbeid med NRK tar hånd om sluttspillene. Nå kan både kvalifiseringskamper og EM-sluttspillene glippe for TV 2.

- På generelt grunnlag har TV 2 alltid interesse av sportsrettigheter som den norske befolkningen er interessert i.  Det gjelder selvfølgelig også landslagsfotballen. Så er det sånn at det ikke er enkeltrettigheter som avgjør TV 2s samlede sportstilbud. Vi har et bredt tilbud i dag og det skal vi også sikre fremover, sier TV 2s sjefredaktør og administrerende direktør, Olav T. Sandnes, til Kampanje.

Les også: Selger skirettigheter for flere hundre millioner – NRK og TV 2 åpner for ny fotballallianse

Etter det Kampanje kjenner til er det ventet en avgjørelse i løpet av denne uken. 

Det pågår en prosess rundt disse rettighetene nå, men utover det kan jeg ikke kommentere ytterligere. Runar Østmo, rettighetssjef i NRK

Prislapp på over en halv milliard

Den nye rettighetspakken ansees som svært attraktiv på grunn av sin lange lengde på hele åtte år, får Kampanje opplyst av kilder med kjennskap til prosessen. Bare Nations League og kvalifiseringskampene vil gi den TV-kanalen som sikrer seg rettighetene, muligheten til å vise minimum 60 kamper med Norges landslag og over 1.200 internasjonale kamper helt frem til 2028. I tillegg kommer også alle kampene fra de to EM-sluttspillene. 

Etter det Kampanje har grunn til å tro kan verdien på denne rettighetspakken samlet sett fort beløpe seg til over 500 millioner kroner og det er ventet at både strømmeaktøren Nordic Entertainment Group (Nent-gruppen) og TVNorge- og Eurosport-eieren Discovery er med og byr på den attraktive TV-pakken som av tidligere TVNorge-sjef Harald Strømme i sin tid ble kalt «indrefileten av norsk fotball.».

Les også: TV 2 skal sende EM og VM-kvalik fra 2018

Discovery hadde rettighetene til det norske landslaget frem til 2018 da TV 2 overtok rettighetene og skal etter det Kampanje kjenner til være mer enn sultne på en ny rettighetspakke etter at TV-konsernet ble utspilt i kampen om både Premiere League og Champions League-fotballen tidligere i år.  

Les også: Tidligere fotballtopp sentral i TV 2s Champions League-kupp - koronakrisen trakk ut milliardkjøpet

Åpner for samarbeid;

Da Kampanje snakket med to TV-sjefene Olav T. Sandnes (TV 2) og Thor Gjermund Eriksen (NRK) i forbindelse med et større rettighetskjøp på vintersport, utelukket ikke de to et utvidet fotballsamarbeid. Foto: Eivor Eriksen.

Nent-gruppen blar opp i Sverige

I Sverige er en tilsvarende rettighetspakke allerede solgt og det skjedde fredag før helgen der den aggressive strømmeaktøren Nordic Entertainment Group (Nent-gruppen) sikret seg Sveriges kvalifiseringskamper pluss Nation League. Nent-gruppen tar over rettighetene fra den kommersielle svenske TV-kanalen TV4.  

- Vi vet hvor mye det svenske fotballaget for menn betyr for fansen helt fra Ystad til Haparanda, og vi vil ta godt vare på denne spesielle arven. Dette er en flott tid å ta på seg disse rettighetene. Dette er en veldig sterk rettighet som vil ha betydelig verdi for oss i mange år fremover, sier konsernsjefen i Nent-gruppen, Anders Jensen.

Hvor mye penger Nent har lagt på bordet i Sverige er ikke kjent, men TV-konsernet med kanaler som TV3 og strømmetjenesten Viaplay i porteføljen har svidd av enormt med penger den siste tiden i kampen om å bli Nordens lededende strømmetjeneste. 

- Er dere interessert i tilsvarende rettigheter med det norske landslaget?

- Vi kommenterer ikke på rettigheter vi ikke eier, sier Nent-ledelsen.

Nent-gruppen sitter i dag med rettighetene til Premier League i hele Norden, vintersport og håndball-EM og håndball-VM i porteføljen. 

Selger til teleselskaper

I tillegg til kvalikkampene står slaget også om de attraktive EM-sluttspillene. NRK og TV 2 har i lang tid samarbeidet om de store, internasjonale fotballmesterskapene som alltid har en stor samlende effekt på det norske TV-publikummet. Men årets EM-sluttspill, som ble utsatt til 2021 på grunn av koronaviruset, er det siste mesterskapet i EM-sammenheng de to allmennkringkasterne har.

- Det pågår en prosess rundt disse rettighetene nå, men utover det kan jeg ikke kommentere ytterligere, sier rettighetssjefen i NRK, Runar Østmo.

Da UEFA og deres eget rettighetsselskap CAA Eleven solgte EM-sluttspillet på det tyske markedet tidligere i år, ble rettighetene til mesterskapet i 2024 som går av stabelen i Tyskland, ble kampene kjøpte av det tyske telekomselskapet Deutsche Telekom og det UEFA kalt «en sterk mediepartner.» 

- Vi er overbevist om at Deutsche Telekom vil gi et stort bidrag for å gjøre dette store arrangementet til en varig opplevelse for alle fans i Tyskland og dermed til en stor suksess, sa UEFAs marketingdirektor Guy-Laurent Epstein til det tyske fotballmagasinet Kicker

De kommende VM-sluttspillene, etter Qatar i 2022 som også TV 2 og NRK deler, er ikke en del av den pågående rettighetsforhandlingene da dette er kamper som FIFA og ikke UEFA selger.

Les mer: Ny nordisk tv-gigant om tv-sport: - Dette selskapet vil være interessert i attraktivt innhold 

EM- og VM-fotball til flere hundre millioner kroner i spill