Charterfeberen eksploderer i reiselivet - varsler «vanvittig» konkurranse om turistene

Ving og Tui står klare med nye reklamekampanjer. Visit Norway er bekymret for norske reisemål.

Publisert / Oppdater

Johannes Enli Kalleberg og Øyvind Hofsrud

Lørdag klokken 16.00 gjenåpnet Norge, og en av dem som var først ute med en kjempefest var hotelleier og investor Petter Stordalen. Han hadde invitert flere tusen mennesker for å feire gjenåpningen på Clarion Hotel The Hub i Oslo.

Få minutter etter gjenåpningen fortalte Stordalen til NRK at reiselivsnæringen, som har ligget med brukket rygg det siste halvannet året, nå er tilbake for fullt og at bookingene til varmere strøk nærmest hadde blitt revet vekk. Han la til at han allerede hadde sendt ned en maskot til Syden for å ta imot barnefamilier.

- Jeg har sagt det - reiselivsbransjen er en soloppgangsnæring, og dette beviser det. Folk vil reise. Det bookes så mye til Gran Canaria og Tenerife at Bernie måtte dra i forvegen for å ta imot alle barna. Det koker i innboksen, sa Stordalen til rikskringkasteren.

Og mer reiseliv skal det bli i tiden fremover. Reisearrangørene Ving og Tui gjør seg klare med store markedsføringskampanjer til tiden fremover, og Virke Reise forventer stor økning i reisende både til og fra Norge.

Nærmer seg allerede normalen i markedsføring

Ving Norge, som Petter Stordalen for øvrig er eier i, bekrefter overfor Kampanje at det rant inn med bookinger i helgen som var etter at majoriteten av restriksjonene ble fjernet.

- Vi er strålende glade over at vi nå ser en kjempeøkning av antall bestillinger. I helgen har vi hatt de beste salgsdagene siden pandemien startet, sier Ingrid Osa, markedsføringssjef i Ving.

- Vi selger reiser helt til oktober neste år, men det er fremfor alt Kanariøyene i vinter som de fleste bestiller, legger hun til.

Les også: Reiselivet skraper reklame-bunnen: - Utfordringen er å få krisekassen til å vare lengst mulig

Som Kampanje har omtalt tidligere, så sparte reiselivsbransjen inn på reklame-kronene etter at pandemien satte en stopper for turisme. Osa kan imidlertid fortelle at de nå nærmer seg et normalt nivå hva det angår bruk av markedsføringspenger.

- Vi er nesten tilbake til normalen når det gjelder markedsføring. Vi kjører nå en vinterkampanje, med TV, digital annonsering og noe print. Vi gjør også native annonsering med VG Partnerstudio, sier Osa som er glad for å se at reiselivet begynner å gå tilbake til normalen.

I helgen har vi hatt de beste salgsdagene siden pandemien startet. Ingrid Osa
Nærmer seg en normal hverdag:

Kommunikasjonssjef for Tui i Norge, Nora Aspengren, forteller at de denne helgen opplevde en stor pågang i bookinger og at de snart lanserer en ny stor kampanje. Etter en vanskelig tid under koronapandemien med reiserestriksjoner ser Tui nå mot en normal hverdag.

Tredobling i bookinger hos Tui

Tui har i likhet med Ving og resten av reiselivsbransjen hatt stor vekst i bookinger etter at reiserestriksjonene i Norge ble opphevet. Kommunikasjonssjef i Norge, Nora Aspengren, kan fortelle at de merker stor etterspørsel på reiser til varmere strøk. 

- Tallene for fredag til søndag viser at det er en tredobling i bestillinger sammenlignet med helgen før Norge åpnet opp. Spesielt vinterreisene våre har hatt en stor økning. Syv av ti velger Gran Canaria og vi har vekst fra alle flyplasser, sier Aspengren. 

Under koronapandemien har myndighetene kommet med reiseråd hvor de ofte har rådet nordmenn til å kun foreta seg strengt nødvendige reiser.

- Det har vært en veldig lang og vanskelig periode. Vi gikk fra rekordår i 2018 og 2019 og gikk vi inn med store forventinger i 2020. Men så ble det fullstendig stopp, sier Aspengren.

Til tross for den tunge perioden, så er Aspengren likevel er fascinert over hvordan nordmenn har etterfulgt myndighetenes anbefalinger.

- Vi har gjort undersøkelser som viser at nesten alle svarer at de ikke vil reise utenlands før myndighetene sier at det er fritt frem. Dette er annerledes fra for eksempel Danmark og Finland, og det er fascinerende å se hvordan vi nordmenn er så tillitsfulle til myndighetene sammenlignet med andre land, forteller Aspengren.

Når Tui nå begynner å nærme seg en normal hverdag kan Aspengren avsløre at de har en større kampanje på gang som er klar til å rulles ut når høstmørket og de kjølige kveldene for alvor dunker på dørene.

Tror nordmenn fortsatt vil feriere i eget land:

Leder for Virke Reiseliv, Astrid Bergmål, tror det fremdeles vil være attraktivt å feriere i eget land selv om nordmenn lengter til utlandet etter å lang tid med reiserestriksjoner.

- Vi ser nå en «ketchup-effekt»

Lederen for Virke Reiseliv, Astrid Bergmål, forteller om en yrende reiselyst og at antallet nordmenn som planlegger høstferien utenlands nesten er lik som før koronapandemien.

- Befolkningsundersøkelsene vi har gjort viser at det er stor reiselyst blant befolkningen. Vi ser at nesten like mange har planlagt høstferie i år som de gjorde før korona, og at hele 43 prosent av disse planlegger å reise til utlandet, sier Bergmål og fortsetter:

- Jeg tror at mange satt klare til å bestille utenlandsreiser etter pressekonferansen på fredag da Norge åpnet opp igjen. Vi ser nå en «ketchup-effekt» hvor folk bestiller utenlandsreiser allerede i høstferien. Særlig lettelsen på karantenekravene for barn har mye å si.

Bergmål tror mange har et reisebehov etter lang tid med reiserestriksjoner, men at det fremdeles vil være attraktivt å være turist i eget land. 

- Jeg tror at det blir ja takk begge deler - at vi vil reise mer enn før korona i eget land, men også fortsette å reise til utlandet. Det er bra at så mange har oppdaget at Norge er et fantastisk ferieland under pandemien. Samtidig er det ingen tvil om at mange lengter til utlandet, sier Bergmål.

Samtidig er hun optimistisk på spørsmål om utenlandske turister vil se til Norge når de begynner å reise igjen.

- Ja, det tror jeg. Men hvis vi ser kortsiktig på det er det en utfordring at sommersesongen er over. For vinteren tror jeg særlig det at karantenekravet for barn er opphevet er veldig viktig. For eksempel så kan dansker som vil på skiferie nå komme til Norge uten disse karantenereglene for barna, svarer Bergmål.

Konkurransen om utenlandske turister vil bli stor ettersom koronapandemien etter hvert slipper tak i verden. Dette tror Bergmål vil kreve gode markedsføringskampanjer fra blant annet Visit Norway.

- Det blir en vanvittig konkurranse nå om turistene fra hele verden. Det å få de til å velge Norge krever at man har aktiv og god markedsføring og at man har penger til det. Visit Norway for eksempel vil nå trenge gode markedsføringskampanjer for å kunne få utenlandske turister til Norge, avslutter Bergmål.

Aldri nok:

- Jeg tror ingen markedssjefer vil si at de har tilstrekkelig budsjett. Ikke jeg heller, sier Katrine Mosfjeld i Visit Norway.

Visit Norway: - En systemkollaps

Visit Norway ble tildelt 50 milloner kroner øremerket et restart-program for reiselivsnæringen i juli. Programmet er foreslått å vare i tre og et halvt år. Allerede i samme måned startet Visit Norway kampanjen «Norwegian Space Travel». Nå setter de også i gang en nordlyskampanje, alpinkampanje og aktiviteter knyttet mot åpningen av det nye Munch-museet for å nevne noe.

Ettersom også innreisekravene til Norge mykes opp, kan utenlandske turister oppsøke Norge slik de gjorde før koronapandemien. Digital markedsdirektør Katrine Mosfjeld i Visit Norway har klare planer for markedsføringen fremover.

- I hvilke markeder legger dere trykket nå når det gjelder markedsføring? 

- Det er særlig nærmarkedene som får fokus nå; Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland og Storbritannia, men i noen av satsingene vil vi også jobbe med andre europeiske markeder, sier Mosfjeld. 

- Er internasjonale turister klare for å reise til Norge, eller vil det ta lenger tid å hente de tilbake? 

- Det vil ta lengre til å få turistene tilbake. Våre undersøkelser viser at markedet har krympet veldig; kun 20 prosent av de som tidligere ville gjennomført en internasjonal reise før covid-19, kan nå tenke seg å gjøre det i løpet av de neste tre årene. Det blir stor konkurranse om denne gjengen!

Det er en stor forskjell på reiselivsnæringen og andre bransjer som måtte stenge under pandemien, mener hun.

- Det er ikke med reiselivet, som det var med frisørene, som hadde ustelte og bustete kunder som skrapte på døren da det åpnet. Det er ikke bare en markedssvikt reiselivet er utsatt for; det er en systemkollaps. Flyruter er borte, økonomisk krise i mange markeder, ny frykt for å reise, og en økede klimabevissthet hos forbrukere. Det er også dette bakteppet som gjør at vi har foreslått et restartprogram som går over 3,5 år, forteller Mosfjeld. 

- Har dere budsjettene dere trenger til konkurransen på det internasjonal reiselivsmarkedet?

- Jeg tror ingen markedssjefer vil si at de har tilstrekkelig budsjett. Ikke jeg heller. Det finnes alltid muligheter for å gjøre noe mer, kjøpe på en kjendis, lage en større aktivitet i mediene og så videre. Vi håper derfor den kommende regjeringen ser hvilket potensial som ligger i restart-programmet, inklusive de foreslåtte rammene over de neste tre årene - i tillegg til de midlene vi får til ordinær drift. Hvordan og hvor raskt vi kan hjelpe det norske reiselivet tilbake står og faller i grunn mye på dette, avslutter Mosfjeld.

Charterfeberen eksploderer i reiselivet - varsler «vanvittig» konkurranse om turistene