Nordisk Disney-sjef satser på lokalt innhold - har ansatt tidligere Viaplay-topp

- Vi har sett stor interesse fra norske og nordiske produksjonsselskaper, sier Hans van Rijn.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Under høstlanseringen til Disney+ for to uker siden, lovet landssjefen for Walt Disney Company i Norden, Hans van Rijn, mer innhold til den voksne delen av befolkningen. Noe han imidlertid ikke fikk presentert, men som blant annet Netflix og HBO nå satser tungt på, er lokale produksjoner.

Det forklarer van Rijn med at Disney er et helt annet sted i utviklingen som strømmetjeneste enn erkerivalene.

- Vi har hatt en helt annen reise. Vi er mindre enn et år gammelt, sier van Rijn.

Disney Norden-sjefen sier det «handler om faser» og at den nye Disney +-tjenesten nå er klare til å bevege seg over i fase tre.

- Første fase var i fjor da vi ble lansert som strømmetjeneste. Da skulle vi samle Disney, Pixar, Star Wars, Marvel og National Geographic på ett sted. Dette er navn og merkevarer med klare fangrupper. Her skulle vi forklare fansene at alt dette nå gikk under en Disney+-paraply. Så fokuset her var å etablerere det, sier van Rijn.

Gjennom lanseringen av Star, som Disney+ lanserte tilbake i februar, gikk startskuddet for fase to. Star inkluderer TV-programmer produsert av blant annet 20th Century Studios, ABC, Signature og FX, som er Disney-eide nettverk og produsenter.

- Fase tre blir å legge til innkjøpt og originalt nordisk innhold. Med tanke på det vi kjøper inn har vi offentliggjort en avtale med SF-studio. Så det kommer klassisk nordisk drama på tjenesten. Med tanke på originalinnhold og regionene vi opererer i, som er Europa, Midtøsten og Afrika, så skal vi lage 60 lokale produksjoner totalt i disse regionene innen 2024, forklarer van Rijn og legger til at dette inkluderer norske og nordiske produksjoner.

- Det vi har sett etter at vi offentliggjorde det var at det var stor interesse fra norske og nordiske produksjonsselskaper, sier van Rijn.

Les også: Disney-topp frir til voksne TV-seere: - Mer enn en tjeneste for familier og barn

Vi har hatt en helt annen reise. Vi er mindre enn et år gammelt. Dette handler om faser. Hans van Rijn

Henter fra Viaplay i satsingen på lokal produksjon

I sammenheng med satsing på lokale produksjoner har Disney+ gått til ansettelse av eksperter på feltet.

- For å få startet på riktig måte så har vi ansatt en person for å holde tilsyn over nordiske originaler på Disney+. Nanna Mailand-Mercado kommer fra Viaplay. Hun skal være med på å bygge opp originaler, sier van Rijn.

Mailand-Mercado kommer fra stillingen som Senior Executive Producer og har i tillegg vært Head of Originals hos Viaplay. Hun får en tøff jobb med å tilfredsstille kravene til Disney+.

- Vårt nøkkelkriterium er innhold av høy kvalitet. Innholdet skal ikke bare trigge et nordisk publikum, men et publikum på en global skala. De må være i tråd med de merkevarene som allerede finnes i vårt univers, så lista ligger høyt. For oss handler ikke bare om å fylle et volum, men om kvalitet i henhold til de merkevarene vi har i får tjeneste. Vi vi heller investere mer i en film eller serie, enn å investere samme mengde penger i mange forskjellige ting, sier van Rijn.

Han ønsker ikke å sette en tidslinje eller dato på når man får se den første norske Disney+-originalen.

- Vanskelig å si akkurat nå når det vil skje, men som det ble nevnt så har vi en avtale med SF. Neste del av organisasjonsstrukturen er å finne de rette historiene og bevege oss mot med produksjonen av disse, sier han.

Les også: Disney+ varsler prisvekst og mer voksen-innhold

Sikter seg inn på den voksne delen av befolkningen

Med «Star» med på laget sikter Disney+ seg inn på den voksne delen av befolkningen. Det mener van Rijn er et naturlig steg i utviklingen av Disney+ som strømmetjeneste.

- Nå ekspanderer vi mer til et enda bredere publikum. Denne høsten og neste år så blir det en utvikling. Den nye serien vår «Dopesick» handler om en historie som jeg tror at hvis vi hadde pratet under lanseringen av Disney+ i fjor, så hadde jeg ikke sett for meg at vi hadde hatt denne samtalen om den typen innhold nå, sier van Rijn.

Han legger til at det også blir lansert flere dokumentarer, deriblant musikkdokumentarer om blant annet The Beatles og Billie Eilish.

- Vi dypper tærne i mange forskjellige områder. Og i tillegg tester vi ut reality. «The D’Amelio Show» som er om den verdensberømte Tik Tok’eren Charli D’Amelio og hennes liv er veldig forskjellig fra hva vi har hatt på våre tjenester før.

Van Rijn sier han har sett seg ut noen spennende serier og filmer som kommer på tjenesten utover høsten som nevnte «Dopesick», men også «The Book of Boba Fett» og «Hawkeye» fra Marvel-universet. Så det er veldig spennende nå.

- Det er flust med innhold. Og når juletiden kommer, hvor Norge har et spesielt bånd med Disney, så har vi den nye komponenten til «Home Alone», nemlig «Home Sweet Home Alone», sier van Rijn.

Nå ekspanderer vi mer til et enda bredere publikum. Denne høsten og neste år så blir det en utvikling. Hans van Rijn

Hva med juleklassikerne?

I fjor ble det oppstyr da NRK måtte i forhandlinger med Disney+ om Donald Duck og vennene hans. Van Rijn forteller at de har forskjellig tilnærming til forskjellige programmer, men at de har god dialog med NRK om de kjente og kjære juleprogrammene.

Les også: NRK redder TV-jula: - Disney-forhandlinger i boks

- Kommer Disney til å beholde innhold for seg selv, eller kan NRK vise Donald Duck i julen?

- Vi har forskjellige tilnærminger til det. Greia med å ha sin egen tjeneste er at man ser på innholdet tittel for tittel. Når vi ser på innholdet så ser vi på det på følgende måte. Vi har noe innhold som vi mener skal være eksklusivt på Disney+, vi har noe innhold som kan ha levd andre steder som vi tar tilbake på Disney+, og det er annet innhold som vi tror kan leve både på Disney+ og andre tjenester. Og så er det som ved julespesialer, hvor det er innhold som kanskje har et bedre liv utenom vår tjeneste. Vi har hatt et godt samarbeid med NRK over årene. Det er ikke en «one size fit all» og «nå tar vi alt innholdet tilbake». Vi har det der vi tror det gir mest verdi for forbrukeren, svarer van Rijn.

- Så juletiden i Norge står ikke i fare?

- Vi har gode samtaler med NRK. Avtalene er ikke skrevet for mange år frem i tid, men hvis det er interesse fra NRK, så er det definitiv en interesse fra vår side. Og jeg tror fjoråret beviste at det var den riktige avgjørelsen å fortsette det samarbeidet, og det er ingen plan fra vår side å ta det tilbake til Disney+.

Disneyjul:

Mange nordmenn skrur på TV'en på juleaften av gammel vane og da kommer man sjeldent uentom Disney-klassikerne med Donald Duck på NRK.

- Vi er seriøse på markedsføring

I et tøft marked med mange strømmetjenester å velge i så ønsker Disney å vise muskler blant folk.

- Vi er ganske seriøse på markedsføring. Vi vil virkelig få ordet ut. Vi har investeringer klare for å nå bredest mulig ut. Det som er bra for oss er at vi har en god miks. Det er både investeringer i form av betalt markedsføring, og den andre delen som er ganske unik for oss. Vi er ikke bare en strømmetjeneste, men et helt selskap med tolv forskjellige forretningslinjer. Det vil si at i nordiske mål så når vi ut til 20 millioner på ukentlig basis gjennom våre egne kanaler. En sterk kombinasjon av betalt media og våre egne kanaler som du definitivt til se mer av de neste månedene.

- Hva vil bli deres hovedmarkedsføringskanal?

- Det varierer fra land til land. Vi har definitivt brukt utendørsreklame ganske mye, men vi har også brukt TV og radio en del. Kjernen har ofte vært digital markedsføring, og det er ganske naturlig. Men reklamen kommer an på hvordan vi når frem til flest personer med «den» tittelen. Vi bruker ikke bare en markedskanal, men en kombinasjon av flere.

Vår historie handler ikke om å slå Netflix, den handler om å nå de målene vi setter. Hans van Rijn

Tror folk kommer til å få flere abonnement

Disney+ er en relativt fersk tjeneste sammenlignet med eksempelvis Netflix som har vært på markedet i mange år. Van Rijn, som selv abonnerer på seks forskjellige tjenester, spår at det blir en økning i antall strømmetjenester per husholdning i årene som kommer.

- For det handler ikke bare om hvilke strømmetjenester man har på serier og filmer. Noen ganger blir diskusjonen litt snever. For det kan være podkaster, musikkstrømming, lydbøker. Og det begynner å bli en heftig konkurranse, og vi konkurrerer med alle. Hvis vi bare ser på videotjenestene så viser den siste rapporten at for Norge ligger gjennomsnittet per husholdning på 2,5 strømmetjenester. Jeg tror vi definitivt vil se det tallet heve seg, sier han.

Les også: Grey's Anatomy og Die Hard - slik skal Disney+ nå voksne TV-seere

- Hvordan skal dere «close the gap» til Netflix og hva er deres neste mål?

- Vår historie handler ikke om å slå Netflix, den handler om å nå de målene vi setter. Fra et businessperspektiv så var målet mellom 60 millioner og 90 millioner abonnenter globalt innen 2024. Nå har vi 116 millioner og vi har ikke rullet ut i alle land enda, sier van Rijn.

Les også: - Kan strømmekrigen lønne seg når pengene er de samme og tilbudet bare blir større?

Han legger imidlertid ikke skjul på at de hadde et lite fortrinn da de lanserte opp Disney+ for Norden i fjor.

- Typisk for strømmetjenester er at du går dit for å se et spesielt show. Men for oss har vi en fordel ved at de ikke bare kommer for et program, men også fordi man vil se Marvel, Star Wars eller lignende. Vi har hatt en positiv innstilling til hvordan starten ville være, og det på grunn av at vi bygget tjenesten på merkevaren som folk visste om, det har hjulpet oss i starten, sier van Rijn som forteller at de fortsatter jakter et større publikum.

- Med innholdet som nå kommer inn så føler vi oss komfortable med å nå målene vi har satt, avslutter han.

Nordisk Disney-sjef satser på lokalt innhold - har ansatt tidligere Viaplay-topp