Permitteringer og resultatrekorder i IT-bransjen – nå angriper Crayon konkurrentene i ny reklamekampanje

- Vi er ikke så opptatt av fancy kampanjer, og det er ikke det som gjør at folk bytter jobb, svarer Atea som er en av konkurrentene Crayon har blinket seg ut i kampanjen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det pågår en heftig kamp om de beste IT-folkene for tiden noe som avstedkommer stadig mer kreative uttak i kampanjene. Et av selskapene som nå skal oppbemanne, er IT-selskapet Crayon som er ute med en ny rekrutteringskampanje som vanskelig kan leses som annet enn et angrep på en ikke navngitt konkurrent. På store reklameplakater står det å lese at Crayon under pandemien ansatte flere, mens konkurrenten, hvis navn er sladdet, valgte å permittere.  Videre heter det: «Nå skal vi ha 100 nye IT-kollegaer. Hvor godt sitter du egentlig?»

Det er med andre ord vanskelig å lese kampanjen som noe annet enn en direkte henvendelse til konkurrentens ansatte.  Administrerende direktør Geir Øivind Gulliksen i Crayon Norge sier til Kampanje at tanken med å sladde navnet er at det kan dreie seg om «flere konkurrenter».

- Vi er stolte over det vi har klart å få til under pandemien. Vi har tatt tøffe beslutninger, men vokst måned for måned. Vi valgte å holde trykket oppe og unngå både permitteringer og oppsigelser av ansatte, noe vi har god suksess med. Vi er blitt bedre posisjonert i markedet og har klart å ta vare på de menneskene som jobber og produserer for oss hver eneste dag i denne krevende perioden vi har vært gjennom, sier Gulliksen.

Jeg tror mange opplevde det som urimelig at enkelte selskaper i vår bransje ber kundene om å holde trykket opp på IT-prosjekter, for deretter å gå til oppsigelser samt notere seg for rekordstore bunnlinjeresultater på børsen Geir Øivind Gulliksen, Crayon Norge

Reklameplakater utenfor konkurrenten

Utendørsplakatene er imidlertid slått opp på blant annet i Økernveien på Hasle i Oslo der Crayons konkurrent Atea har hovedkontor ikke langt unna. I februar i år ble det kjent at selskapet kunne vise til rekordresultater i andre og tredje kvartal i 2020 samtidig med at selskapet hadde 450 ansatte permittert i Norden og Baltikum. I 2020 endte Atea Norge med en omsetning på 9,4 milliarder og et samlet årsresultat på 325 millioner, opp rundt ti prosent fra året før, skrev Dagens Næringsliv i februar i år.

- Er Atea ett av IT-selskapet et av selskapene dere har i tankene?

- Det er ett av flere som du gjennom et kjapt Google-søk finner ut har gått til de skrittene å permittere, sier han.

Han legger til at Crayon har valgt ut budskapet nettopp fordi det har vært mange permitteringer og oppsigelser i IT-bransjen under pandemien, og at mange arbeidstakere er blitt mer trygghetsorienterte.

- Gitt den perioden vi har vært gjennom og de utfordringer man har stått overfor, opplever vi at dette budskapet resonnerer bra. Det er i hvert fall det vi hører fra de vi rekrutterer og snakker med. For potensielt nye ansatte og arbeidssøkere handler det i dag om helt andre ting enn tidligere. Jobbtrygghet er blitt mye viktigere i dag. Det er derfor vi har vinklet budskapet og kampanjen rundt dette, sier Gulliksen

- Ikke Crayon:

Crayon-sjefen Geir Gulliksen går langt i å peke på blant andre konkurrenten Atea som et av selskapene som både permitterte og dro inne rekordstore overskudd. - Hovedbudskapet er at det ikke kan stå Crayon der, sier Gulliksen.

Permitteringer og rekordoverskudd

Crayon er et globalt konsulentselskap som tilbyr rådgivning knyttet til digital transformasjon Selskapet har over 2.500 ansatte fordelt på 55 kontorer over hele verden. I Norge hadde selskapet en omsetning på 2,7 milliarder kroner og fikk et overskudd før skatt på snaue 190 millioner kroner.

- Jeg tror mange opplevde det som urimelig at enkelte selskaper i vår bransje ber kundene om å holde trykket opp på IT-prosjekter, for deretter å gå til oppsigelser samt notere seg for rekordstore bunnlinjeresultater på børsen. Det tror jeg det er flere som synes er snodig og flere av de kandidatene vi har hatt inne til intervjuer har vært opptatt av dette. I dag blir vi utfordret på hvordan vi helt konkret håndterte pandemien som arbeidsgiver.

- Hvem andre er det dere har i tankene i kampanjen?

- Som mottaker kan du velge litt selv. Hovedbudskapet er at det ikke kan stå Crayon der, men at det kan skjule seg flere navn bak sladden.

- Utfordrerkommunikasjon:

- De kjører jo et tradisjonelt utfordrerskript i kommunikasjonen sin, sier kommunikasjonsdirektør i Atea, Christian Brosstad.

Atea: - Vi vet ikke hvem de «poker»

Kommunikasjonsdirektør i Atea, Christian Brosstad, bekrefter at Atea måtte permittere ansatte, men opererer med langt lavere tall enn i artikkelen fra i våres.

- Helt i starten av pandemien så var det flere selskaper i Norge som dessverre måtte permittere. I Norge permittere vi 50 av 1.700 ansatte, men de aller fleste kom tilbake i jobb i løpet av kort tid, sier Brosstad til Kampanje.

- Føler Atea seg truffet av kampanjen til Crayon?

- Vi vet jo ikke hvem de «poker» i kampanjen, men vi ansetter også mange nye kolleger. Bare nå etter sommeren har vi fått inn over 100 nye flinke kolleger, sier Atea-direktøren.

Han erkjenner at det «er stor mangel på IT-kompetanse i bransjen», og at det er «stor konkurranse mellom selskapene om å finne de flinkeste hodene.»

- Hva synes dere om budskapet til Crayon og grepet de her gjør i sin rekrutteringskampanje, er dette noe Atea kunne funnet på og gjort?

- De kjører jo et tradisjonelt utfordrerskript i kommunikasjonen sin. Vi er ikke så opptatt av fancy kampanjer, og det er ikke det som gjør at folk bytter jobb. Vi holder heller fokus på det som virkelige betyr noe i rekrutteringen: Det er å kunne tilby spennende kundeprosjekter og teknologier, faglig utvikling, godt sosialt miljø, og kunne jobbe sammen med andre flinke folk. Dette tilbyr vi i Atea, sier Brosstad.

- Det kreves ekstra mye av oss

- Det kreves ekstra mye av oss
Kampen om de beste IT-hodene er blitt kraftig intensivert og i Finansavisen denne helgen kunne en lese at det foregår «en klappjakt på teknologihoder» og der «flinke IT-folk blir gående på runddans og der selskapene rapper ansatte fra hverandre».  I Crayon i Norge jobber det rundt 300 mennesker og nå skal altså selskapet ansette 100 nye.

- Det er et offensivt tall, ja, sier Gulliksen.

- Kreves det litt ekstra i rekrutteringsarbeidet og rekrutteringskampanjene for tiden for å få tak i de flinkeste folkene?

- Ja, det tror jeg. Me de vi snakker med er smarte nok til å skjønne at det ikke holder å snake om dette i rekrutteringsarbeidet og i kampanjer. Det kreves heller ekstra mye av oss som arbeidsgiver for å tiltrekke oss og beholde talentene, sier han.

- Har dere fått noen reaksjoner fra konkurrentene på kampanjen?

- Nei, men fra kandidatene har vi fått feedback. De synes den er spennende og annerledes, og jeg tror ansatte i dag setter seg ned og tenker på hvor man er akkurat nå? Reaksjonene er som forventet og jeg tror de hadde kommet uansett i kjølvannet av denne pandemien, helt uavhengig av vår kampanje, sier han.

Permitteringer og resultatrekorder i IT-bransjen – nå angriper Crayon konkurrentene i ny reklamekampanje