Premier League og vintersport skal løfte Viaplay til nye høyder - men toppsjefen hopper av TV 2s priskarusell

- Det handler ikke om å sende prisen rett til værs, sier Nent-sjef Anders Jensen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nordic Entertainment Group kunngjorde i dag ambisiøse planer om internasjonal ekspansjon. Selskapets flaggskip Viaplay skal lanseres i totalt syv nye markeder innen 2023, med et mål om 12 millioner abonnenter innen 2025. For å sette dette i perspektiv, har tjenesten i dag rundt 3,3 millioner abonnenter, som så si alle er fordelt på de nordiske landene.

Les også: Viaplay-eier sikter mot 12 millioner kunder i 2025

Allerede ved utgangen av neste år skal dette tallet nesten dobles, til 6,5 millioner, hvorav 2,2 millioner skal komme fra nye internasjonale markeder. Viaplay er allerede tilgjengelig i Island, Estland, Latvia, Litauen og Polen, og lanseres i USA, Nederland og Storbritannia i løpet av 2021 og 2022. I 2023 står Canada, Tyskland, Østerrike og Sveits for tur.

- Det er virkelig et vekstår vi har foran oss, sa konsernsjef Anders Jensen på selskapets kapitalmarkedsdag, som ble avholdt som en digital sending onsdag ettermiddag.

Han har gått fra å snakke om Viaplay som en europeisk strømmemester, til å snakke om en posisjon som en internasjonal strømmeutfordrer. Jensen lar seg heller ikke skremme av at etablerte mediegiganter som Warner Bros. og Discovery slår seg sammen for å sikre seg en større andel av strømmemarkedet.

- Vi er ikke blinde for det som skjer rundt oss, men ingenting har svekket vår tro på strategien vår eller gjort oss mindre relevant, sa Jensen.

Legger to strategier for internasjonal ekspansjon

Viaplay har så langt lansert 135 egenproduserte dramaserier – såkalte Viaplay Originals – og denne stadig voksende katalogen av «nordic noir» og humor utgjør en viktig brikke i den internasjonale utrullingen. Likevel er det ingen tvil om at det er sport som er det største trekkplasteret i flere av de europeiske landene Viaplay inntar, som i Polen, der de har sikret seg rettigheter som Bundesliga, Premier League, Formula 1 og NHL. De tre førstnevnte rettighetene blir også driveren i Nederland til neste år.

Unntakene er USA, Storbritannia, Canada, Tyskland, Sveits og Østerrike, der Viaplay foreløpig ikke har planer om å konkurrere om dyre sportsrettigheter, men skal lokke et nisjepublikum med sin drama- og filmkatalog til en lavere pris enn i de øvrige markedene.

- Det er en etterspørsel etter nordisk historiefortelling, og hvis markedet er stort nok, så vil nisjen også være stor nok. Vi har med oss den beste nordiske historiefortellignen, med mer enn 400 timer av eksklusive originalserier ved lansering, sa Jensen om USA-satsingen.

Når Viaplay lanseres i det amerikanske markedet i desember i år, skjer det i samarbeid med distribusjonspartnere, blant dem Comcast, med en pris på 4,99 dollar i måneden.

Overtar store sportsrettigheter fra NRK og TV 2

Selv om store deler av fokuset i dag var på den internasjonale utrullingen av Viaplay, var Jensen opptatt av å understreke at Norden spiller en betydelig rolle i vekststrategien de har lagt.

Av 12 millioner abonnenter innen 2025, skal seks millioner være nordiske. Det utgjør en dobling på fem år. Allerede innen utgangen av neste år skal altså 4,3 millioner av dem være på plass.

Nent Group anslår at 80 prosent av nordiske husholdninger vil ha minst ett strømmeabonnement i 2025, opp fra 60 prosent i 2020. I tillegg vil antall abonnement i en gjennomsnittlig husholdning øke fra snaue to i 2020 til tre i 2025 ifølge selskapets anslag.

Denne kaken skal Viaplay ta sin del av, og også her blir sportsrettigheter nøkkelen. Det er spesielt to rettigheter Nent-sjefen ser frem til å overta, nemlig Premier League i Norge og vintersporten i hele Norden.

- Vi er veldig glade over å overta vintersporten. Den har aldri blitt ordentlig kommersialisert eller strømmet, og det vil bety mye for Norge, Sverige og Finland når vi starter med FIS-rettighetene senere i år, sa Jensen.

Han varsler imidlertid en myk start for tilhengerne av vintersport uten et Viaplay-abonnement.

- Vintersporten har vært hos allmennkringkastere siden TV-ens begynnelse. Det er nesten som en religion i Norge, og til dels også i Sverige. Vi vil begynne med å legge mye av innholdet på lineær-TV. Det gjør vi for å strekke ut hånden til potensielle abonnenter og vise dem fordelene med Viaplay. Vi har fem år med disse rettighetene, minst, og vi vil ta det steg for steg, sa Jensen.

I motsetning til tilhengerne av vintersport, så er Premier League-fansen blitt godt vant med å betale for tilbudet. Når Viaplay overtar disse rettighetene fra TV 2 til neste år, varsler Jensen at de vil legge seg på en litt annen linje enn sin konkurrent.

Målet er ikke bare å flytte dagens kunder fra en tjeneste til en annen, forteller han.

- Det handler ikke om å sende prisen rett til værs, sånn som det nåværende selskapet (TV 2, red. anm.) gjør. Vi ønsker å drive penetrasjon og skaffe oss lykkelige abonnenter. Vi vil skape gode relasjoner først, og deretter vil vi gradvis jobbe med prisingen fremover, sa han.

Les også: Nytt prissjokk fra TV 2 – norske fotballfans må grave enda dypere i lommeboken

Venter kraftig Viaplay-vekst

Nent Group har satt seg et mål om seks millioner nordiske abonnenter innen utgangen av 2025. Slik har utviklingen vært siden 2019. Tallene for 2021, 2022 og 2025 er anslag.

 • 1.6
  2019
 • 3.0
  2020
 • 3.7
  2021
 • 4.3
  2022
 • 6.0
  2025

Mindre opptatt av reklamesalget

Viaplay står for en stadig større del av omsetningen til Nent Group. I årets andre kvartal var andelen på 35 prosent, mens andre abonnementsinntekter stod for 33 prosent. Nent Group eier halvparten av satellitt-TV-selskapet Allente sammen med Telenor, og henter blant annet abonnementsinntekter herfra.

Inntektene fra reklamesalget til TV- og radiokanaler som TV3 og P4 stod for under 20 prosent av omsetningen i andre kvartal, og Nent-sjefen nøyde seg med 30 sekunder taletid om denne delen av virksomheten i dag. Han er imidlertid fornøyd med utviklingen i kjølvannet koronapandemien.

- Reklame er blitt en betydelig mindre del av virksomheten vår. Det er ikke lenge siden det utgjorde nesten halvparten av omsetningen vår. Men markedet henter seg tilbake etter pandemieffekten, og lineær-TV og radio har styrket sine fremtidige utsikter, sa han.

De nye omsetningsmålene til Nent Group vil ligge opp mot 18-20 prosent årlig vekst i perioden 2020 til 2025 samlet sett og i området 13-15 prosent for den nordiske operasjonen. Skiller en ut strømmetjenesten Viaplay isolert for Norden, forventes omsetningsveksten å ligge i størrelsesorden 23 til 25 prosent.

Nent-gruppen sikter mot en driftsmargin på 15 prosent på det nordiske markedet. På lang sikt og fra 2026 er planen at marginen skal ligge på rundt 25 prosent.

Men lanseringen internasjonalt koster og selskapet oppgir at tapene kommer til å nå rundt 3,8 milliarder svenske kroner før Nent-gruppen går i null med sine internasjonale operasjoner. 

Premier League og vintersport skal løfte Viaplay til nye høyder - men toppsjefen hopper av TV 2s priskarusell