SDG-utbrytere skal redde verden fra klima- og miljøkrisen – nå henter de tidligere Los & Co-sjef

Har gått fra null til 25 millioner kroner i omsetning med Varner og tidligere McCann-topp på eiersiden.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Det begynner å bli noen år siden de fem designere og strateger i SDG sluttet for å starte opp byrået Æra som blant annet jobber med innovasjon, rådgivning og konseptualisering innenfor bærekraft og det grønne skiftet. En av de som sluttet i SDG var Øystein Hagen (38) som blant jobbet som innovasjonsdirektør i designbyrået og som også satt i ledelsen i McCann-systemet.

Nå har han sammen med Eirik Langås, Andreas Kalleberg og Mads Bruun Høy jobbet i Æra i drøye fire år og har bygd opp et byrå som teller 20 ansatte og som har gått fra null til 25 millioner kroner i omsetning.

- Vi kom til et punkt der det vi var opptatt og drev med ble noe annet enn det som skjedde i McCann- og SDG-sfæren og dermed bestemte oss for å gå ut og starte opp noe eget, sier Hagen til Kampanje.

Nå sier Hagen at etterspørselen fra markedet er større enn noen gang og at Æra er klar til å vokse ytterligere. Innovasjonsbyrået henter derfor inn blant andre Bård Skjørtorp (42) og Eline Løset Giskeødegård (38) fra henholdsvis Los & Co og Eggs. Hagen sier «han knapt kan vente med å komme i gang med høstsesongen».

- Vi er stolte over at to så sterke profiler velger Æra. Det er en investering i kompetanse for våre kunder som vi har gledet oss til å kunne gjøre. Vi startet Æra fordi vi ønsket å jobbe fulltid med strategisk innovasjon og finne løsninger på vår tids største utfordring; klima- og miljøkrisen, sier Hagen.

Les også: Dramatisk år for SDG - har mistet sjefen, en tredjedel av omsetningen og nesten hele egenkapitalen

Her kan du se alle regnskapstallene til Ære for 2020. Alle tall i MNOK. Lønnsom bærekraft i nytt byrå

Æra 2020 2019 Endringi %
Omsetning 24,2 23,3 + 4
Driftsresultat 0,8 1,6 - 50
Resultat før skatt 0,8 1,6 - 50

Sluttet som daglig leder i Los & Co

Etter fire år som partner og daglig Leder i Los & Co er Bård Skjørtorp derfor klar til å ikle seg rollen som sjef for forretningsutvikling og innovasjon i Æra.

- Etter nesten fire år som daglig leder i Los & Co hadde jeg lyst på en ny utfordring. Vi var enige om at vi hadde oppnådd alle de målene vi satte oss da jeg overtok og at det nå var klart for en ny etappe. Da var jeg mer motivert for ta på meg en annen utfordring og at det også var bra for Los & Co, sier Skjørtorp.

Han sier beslutningen om å slutte ble tatt for en god stund siden og før ansettelsen av den nye Los & Co-sjefen Espen Haugen.

- Jan Christian Fosseidbråten og jeg var sammen om å rekruttere Espen og vi var også sammen om å få til en ordentlig on boarding med han. Jeg er siker på at han vil passe godt til å lede Los & Co, sier Skjørtorp.

- Dere skilles som gode venner?

- Ja. det var en veldig konstruktiv prosess der vi har hatt veldig god dialog oss imellom. Det har vært veldig ryddig hele veien, sier han.

- Det er et veldig mye mindre selskap du går til?

- Ja, definitivt. Det er ingen tvil om det. Men den fasen Æra er i nå så har selskapet et veldig stort skaleringspotensial og akkurat det er en fase som appellerer veldig til meg.

Før han kom til Los & Co jobbet Skjørtorp 11 år i ledende stillinger i Orkla-konsernet og han sier hans brede kommersielle erfaring gjorde at han har jobbet med «mye mer enn kommunikasjon».

- Jeg er veldig motivert av forretningsutvikling og det kommersielle og kombinasjonen av business og bærekraft har jeg veldig sterkt tro på.

Den andre nyansettelsen er Eline Løseth Giskeødegård kommer fra stillingen som kreativ direktør for teknologi i Eggs og går nå til oppgaven som sjef for innovasjon og digital læring i Æra.

- Jeg mener Æra er Nordens ledende miljø innen strategisk og bærekraftig innovasjon. Jeg ser frem til å samarbeide med kollegaer som har tung erfaring fra strategi- og innovasjonsprosjekter, med bærekraft som premiss, sier Giskeødegård.

Les også: Espen Haugen slutter i Kitchen og Publicis – blir ny sjef i Los & Co

Med på eiersiden:

Tidligere SDG- og McCann-topp Jens Bonesmo er også å finne på eiersiden i Æra.

Bonesmo og Varner på eiersiden

En av fødselshjelperne til Æra var tidligere McCann-sjef og SDG-topp, Jens Bonesmo, som på den tiden jobbet i Varner. Bonesmo er fortsatt med som eier i Æra og er styreleder for selskapet.

- Varner er fortsatt med på eiersiden, og representerer sterk kommersiell kompetanse i styret vårt. Så har vi helt fra etableringen fulgt en plan hvor partnerne kjøper seg opp i selskapet år for år, slik at eierposten til Varner vil bli mindre på sikt, og gjeves ut på nivå med partnerne i Æra, sier Hagen.

Til nå har Æra blant annet samarbeidet med store kunder som Tine, Orkla, Tomra og Elkjøp, og blitt nominert til Nordisk Råds miljøpris for innovasjonsprogrammet «Floke – Plast i hvalen».  Hagen forteller at de trengte en solid partner på eiersiden da de startet opp rett og slett for å bli godkjent som leverandør til de store norske og globale selskapene og at Varner dukket opp i den forbindelse.

- Har dere jobbet med Varner?

- Vi jobbet mye i prosjekt med Varner de første årene, og har hele veien samarbeidet godt gjennom styret i Æra, sier han.

Motekonsernet sitter i dag med over 80 prosent av selskapet, men Hagen sier planen er at de skal ned til rundt 15 prosent nå som Æra er godt etablert og partnerne kjøper seg videre opp. Æra har vært lønnsomt alle årene siden etablering, og har finansiert sin egen vekst.  

- Vi måtte i etableringsfasen vise at vi var en solid butikk for å passere innkjøpsrutinene til kundene og da fikk med Varner-gruppen på eiersiden, og som svært verdifull kompetanse i styret, sier Hagen.

- Det var da veldig raust av Varner?

- Ja. veldig. Men de gjør det fordi de tror på innovasjon og ser på det som vei til læring når det gjelder å tenke bærekraftige løsninger. Samtidig er det positivt for oss å ha så flink og kommersielle folk i styret. Kjernen i Ære er å finne kommersielle løsninger innenfor bærekraft, sier han.

- Er det mulig å gjøre bærekraften også kommersiell?

- For vår egen del har det i hvert fall vært lønnsom vekst i alle årene og vi opplever at det er veldig mange som spør oss om hvordan vi gjør bærekrafts-agendaen forretningskritisk. Vi tror sterkt at de selskapene som vil lykkes fremover er de som finner en relevant rolle å spille i denne utfordringen. Talenter, kunder og investorer vil trekkes mot selskaper som viser at business er en sterk kraft for endring. Vårt mål er å være et slikt selskap, starte flere, og hjelpe andre med det samme, sier Hagen.

SDG-utbrytere skal redde verden fra klima- og miljøkrisen – nå henter de tidligere Los & Co-sjef