Byråkonkurrenter svarer Dentsu-sjefen: - Høres ut som en veldig dårlig strategi

Dentsu-sjef beskylder konkurrenter for å kjøpe seg lite lønnsomme markedsandeler.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Sjefen for landets største mediebyrågruppering, Dentsu Norge, kom med et spark i retning av sine konkurrenter i Kampanjes spalter torsdag.

- Vår strategi er ikke å kjøpe lite lønnsomme markedsandeler, som vi opplever at stadig flere av våre konkurrenter gjør. Vår strategi er å operere i tette bånd med kunder hvor det er en bærekraftig lønnsomhet, sa Paal Fure.

- Hva legger du i det? 

- Vi har trukket oss fra flere pitsjer på eksisterende og nye kunder av rene pris- og lønnsomhetshensyn hvor det rett og slett ikke er mulig å tjene penger og umulig å være ansvarlig arbeidsgiver. For ikke å snakke om å ta et større samfunnsansvar og alt det innebærer. Som jeg tidligere har sagt, opplever jeg at konkurransen er mer intens og vi er ganske selektive med hvilke pitsjer vi stiller i. Vi skammer oss ikke for å trekke oss hvis vi ser at det bærer mot et prisnivå som ikke er rimelig.

Les mer: Dentsu-sjefen med spark til konkurrentene: - Vi har trukket oss fra flere pitsjer 

Hvilke pitsjer Dentsu har trukket seg fra, vil ikke Fure kommentere. Ei heller hvilke byråer han sikter til. Kampanje har spurt byrågruppens største  konkurrenter om de kjenner seg igjen i kritikken.

Det gjør ikke Mediacom-sjef Britt Skjeppestad.

- Jeg skal ikke uttale meg om våre konkurrenters strategi. Jeg tenker pris alltid vil være et evalueringskriterie både i vår og andre bransjer når man forhandler ny samarbeidspartner. Jeg erfarer imidlertid at erfaring og kompetanse i byrået, og forståelse for den forretningen kunden driver har blitt viktigere for flere, sier hun til Kampanje.

Mediacom økte i fjor omsetningen med nesten 300 millioner kroner takket være flere nye kunder.

- Å finne en avtaleform som gir verdi for kunde og som sikrer at byrået utvikler og tiltrekker seg den riktige kompetansen bør være målet for begge parter i en forhandling. Det opplever jeg vi har lykkes godt med den siste tiden, sier Skjeppestad.

Vi opplever på ingen måte at vi har kjøpt oss til markedsandeler i hvert fall. Marie-Louise Alvær, PHD

- Det er ikke vår strategi

Publicis-sjef Peder Mittet føler seg heller ikke truffet.

- Det er sånn i alle byråkonkurranser at man må vurdere om dette er et riktig oppdrag å være med å konkurrere om. Hvilke forutsetninger har man for å vinne og hvilke forutsetninger har man for å få lønnsomhet ut av det? Det skal jo være vinn-vinn. Jeg vet ikke om Paal primært snakker om de internasjonale byråkonkurransene nettverkene imellom, hvor det er stor grad av prispress spesielt når det gjelder mediepriser. Lokalt opplever jeg det er en større utfordring at forutsetningene for konkurransen ikke alltid er tydelige nok fra kundens side, sier Mittet.- Har dere også trukket dere fra pitsjer fordi prisnivået ikke er lønnsomt?- Det hender at vi takker nei til pitsjer, og det kan være flere årsaker til det og som ikke nødvendigvis handler om prispress. Da er det noe vi gjør i dialog med kunden det er snakk om hvor vi har en ærlig og transparent samtale om forutsetningene for samarbeidet. Når man får en invitasjon, så er det en invitasjon, og man må selv ta stilling til om man vil være med eller ikke.At noen byråer har som strategi å kjøpe seg lite lønnsomme markedsandeler, kjenner ikke Peder Mittet seg igjen i.

- Det høres ut som en veldig dårlig strategi. Det er ikke vår strategi og det er ikke det de norske kundene forventer av oss heller. Jeg har ikke opplevd at det er noe stemningsskifte eller trendskifte i markedet.

Les også: Publicis-byråer dobler nesten overskuddet - sikter mot rekordinntekter på over en kvart milliard i år

PHD-sjef Marie-Louise Alvær mener effektivitet og kvalitet kan være både lønnsomt og bærekraftig.

- Vi tror at de kundene som velger PHD liker at vi er utfordrere, og at vi har en entusiasme og et ambisjonsnivå rundt innovasjon og kreativitet som leverer på målene til kundene våre. Vi er veldig takknemlige for at både eksisterende og nye kunder ser verdien av det. Vi opplever på ingen måte at vi har kjøpt oss til markedsandeler i hvert fall.

Anfo: - Markedet vil regulere dette selv

Daglig leder i Annonsørforeningen Anfo, Jan Morten Drange, mener det alltid er bra når de større miljøene deltar, men sier det alltid vil være grunner for å trekke seg fra byråkonkurranser.

- Det kan jo være at man sitter på andre kunder i samme kategori som gjør det vanskelig å ta inn konkurrenter. Det er jo også en ærlig sak å gå etter kunder hvor marginene er høyere. Over tid tror jeg markedet vil regulere dette selv. Er det for få byråer som konkurrerer om kundene vil nye etableres, sier Drange.

- Er prisene nå presset så mye at det ikke lenger er mulig å få til et lønnsomt samarbeid for byråene?

- Det tror jeg ikke. Det vi ser av tall fra bransjen viser faktisk at mange i bransjen har en veldig hyggelig utvikling. Mange er flinke til å tjene penger. Noen er veldig flinke, sier Drange.

- Er det en utfordring i markedet at byråer kjøper seg lite lønnsomme markedsandeler?

- Her er det nok forskjellige meninger om hva som gjøres. De fleste større byråer har kunder de tjener godt på og andre de tjener litt mindre på. Slik er det og slik har det vært så lenge jeg har vært i bransjen. Det er nå slik at mange, ikke minst media, er opptatt av vekst og topplinjer. Da aksepterer man gjerne en lavere inntjening i en periode. Og satser på at dette lar seg justere over tid. Ingen, heller ikke i denne bransjen, sitter med kunder man ikke tjener penger på over lengre tid, sier sjefen i Anfo, Jan Morten Drange.

Byråkonkurrenter svarer Dentsu-sjefen: - Høres ut som en veldig dårlig strategi