Intern misnøye i VG etter innstramminger: - Kan sette store begrensninger for journalistikken

Klubbleder i VG frykter for konkurranseevnen når redaksjonen får beskjed om å begrense reiser og jobbe mindre overtid.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Dag Robert Jerijervi Journalist

Torsdag inviterte TV 2 til kjendisfest i Bergen i forbindelse med sin høstlansering og 30-årsjubileum. Der var flere av landets største kjendisredaksjoner til stede, inkludert Aller Medias «Rød løper» og Nettavisen, men landets største nettavis glimret med sitt fravær.

TV 2-festen er bare ett av flere store arrangementer utenfor hovedstaden som trolig ikke vil dekkes av VGs journalister i tiden fremover. VG har i likhet med resten av Schibsted-avisene fått streng beskjed om å stramme inn på kostnadene. Det betyr at det blir mindre reising og mindre overtidsarbeid på de ansatte fremover.

Innstrammingen skjer som en konsekvens av at Schibsted-mediene slo av 100 millioner kroner på resultatet i andre kvartal. I forbindelse med kvartalspresentasjonen varslet konsernsjef Kristin Skogen Lund at mediehusene måtte «bremse en ganske kraftig kostnadsvekst».

Les mer: Schibsted-toppene om kostnadsbrems: - Vi har fyrt på alle sylinderne i det siste og det trenger vi ikke å gjøre

Klubbleder Jørgen Braastad i VG mener innstrammingen er beklagelig.

- Det er ledelsens oppgave å passe på kostnadene, samtidig er vi opptatt av at journalistene i VG skal få gjort jobben sin og ikke minst at vi skal oppfylle samfunnsoppdraget vårt. Jeg synes det er beklagelig hvis vi ikke har ressurser til å opprettholde den nødvendige dekningen, sier han til Kampanje.

- Er det misnøye internt i redaksjonen rundt innstrammingen?

- Ja, det kan jeg bekrefte.

- Hva går misnøyen ut på?

- Mange journalister i VG har jobben nærmest som en livsstil der overtid er en del av jobben. Samtidig kan det sette store begrensninger for journalistikken vi produserer når vi kan reise mindre.

- Problematisk i et konkurransebilde

Innstrammingen i Schibsted-avisene skjer samtidig som konkurrentene øker investeringene. Aller Media har hentet inn rundt 60 nye ansatte så langt i år og TV2.no har økt bemanningen med 30 ansatte.

- Er det uheldig at VG må stramme inn?

- I et konkurransebilde er dette problematisk. Samtidig har vi forståelse for at vi ikke kan bruke mer penger enn vi har. Både tillitsvalgte og VG-ledelsen har en felles interesse om å ha en bærekraftig økonomi og unngå nedbemanning, sier Braastad.

- Har dere forståelse at dette er nødvendig?

- På den ene siden har vi det, men jeg har ikke full oversikt over budsjettene. Når jeg ser tilbake på året, så har det vært et ekstraordinært nyhetsår med krig i Ukraina og store nyhetshendelser gjennom sommeren. Jeg har forståelse for at det er brukt mer penger enn budsjettert.

- Er det blitt kommunisert noe tall på hvor mye som skal kuttes?

- Nei.

- Frykter du at dette er starten på en ny kuttrunde?

- Nei.

Droppet TV 2-fest:

TV 2s høstlansering er et av høstens aller største arrangementer for norske kjendisredaksjoner. I år måtte VGs journalister bli hjemme. Foto: Dag Robert Jerijervi

Bekrefter innstramminger i alle VG-avdelinger

Nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, bekrefter at innstrammingene berører alle avdelingene i VG. 

- Ja, det er usikre tider i økonomien om dagen, som betyr at vi står i en situasjon hvor vi må passe litt mer på kostnadene. Da prioriterer vi litt hardere på hvilke ting vi er til stede på, og vi må ta tøffere valg på hvor vi ikke er. Men vi har fortsatt muskler i journalistikken, og den offensiva satsingen vår på nyhetsjournalistikken står ved lag. 

- Hvor mye penger skal dere spare?

- Det har jeg ikke noe konkret beløp på, men som jeg sier så går vi nå inn i en usikker økonomisk periode. Det gjelder ikke bare oss, men alle bransjer og er en del av en større makroøkonomisk trend. Da er det naturlig at vi nå holder litt igjen for å se utover høsten hvilken retning dette tar. Jeg sitter ikke med fasiten på hvordan dette blir, men jeg tenker det er en fornuftig justering som hele Schibsted nå har sagt at vi skal gjøre.

- VGs klubbleder peker på at det er intern misnøye knyttet til innstrammingene og at det er problematisk i dagens konkurransebilde. Hva tenker du om det?

- Det er et stort gode at vi har journalister i VG som er ambisiøse på journalistikkens vegne, og som ønsker å levere best mulig ut til brukerne våre. Vi har dessuten nok av ressurser til å håndtere konkurransen fra andre medieaktører, kommenterer Håndlykken. 

- Lanseringssaker vil bli nedprioritert

I tillegg til at VG glimret med sitt fravær ved TV 2s høstlansering denne uken, bekrefter Håndlykken at VG heller ikke var til stede under utdelingen av Norges største filmpris, Amandaprisen, i august i år. Nyhetsredaktøren sier at de «prioriterer det som er viktigst ut fra strategiske valg og våre nyhetskriterier». Det vil si at for rampelys-avdelingen vil de nå nedprioritere lanseringssaker. 

- VG vil få mye god underholdningsjournalistikk fremover også, men typiske lanseringssaker vil bli prioritert ned. I tillegg så er det mye som kan gjøres fra Oslo også.

- Høstlanseringen til TV 2 må jo være et av årets største kjendistreff. Burde ikke VG Rampelys vært der?

- Ideelt sett så skulle vi vært til stede på alle store lanseringer, og det er klart at vi vil være der ting skjer. Samtidig så er Rampelys opptatt av unge brukere og influencere, og de har en vridning i fokus av hva de prioriterer. I dette tilfellet prioriterte vi at det gikk fint å ikke være til stede på TV 2s høstlansering.

- Gir VG nå opp konkurransen om den røde løperen?

- Vi er det beste stedet for kritiske underholdningsnyheter og det vil vi fortsette å være. Det er tøff konkurranse på underholdningsfeltet, men vi er i den konkurransen for å vinne. Den siste ukens saker om Karpes sangtekster, Kurt Nilsens utbytte etter corona-støtte og Spetalen-søstrenes bygårder er eksempel på journalistikk Rampelys vil satse mer på fremover.

Forsvarer innstrammingen;

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken mener det er fornuftig å legge seg på en nøktern kostnadslinje i usikre økonomiske tider. Foto: NTB

Intern misnøye i VG etter innstramminger: - Kan sette store begrensninger for journalistikken