Slutter i SMFB etter 12 år: - De siste årene har vært tøffe

Kristian Schøning-Kristiansen er ikke fornøyd med årsresultatet, men skryter av arbeidet kollegaene har lagt ned.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Kristian Schøning-Kristiansen slutter som byråleder i SMFB og forlater selskapet. Det skjer samtidig som reklamebyrået fusjonerer med Dinamo.

Les mer: Reklamebyråene SMFB og Dinamo slår seg sammen - vil ta opp kampen med de aller største

Hva han skal gjøre nå, har han ikke bestemt seg for.

- Etter 12 år med fantastiske kollegaer, spennende kunder og spektakulære prosjekter, skal jeg bruke litt tid på å få igjen pusten. Når man er i gang og har så mye bra å gjøre, blir det som å være inne i en tørketrommel som bare går og går. Nå skal jeg tenke på hva jeg har drevet med de siste 12 årene som jeg synes er ekstra moro. Hva jeg har lyst til å gjøre mer av, og hva jeg kanskje har lyst til å gjøre mindre av, sier han til Kampanje.Kristiansen bekrefter at han har solgt alle aksjene sine i SMFB.- Hva slags gevinst har du fått på dem?- Jeg kan ikke si noe om det.
- Hva står igjen som det beste minnet fra tiden i SMFB?- Det er helt umulig å plukke ett minne. Det har vært 12 helt sinnssykt fantastiske år. Til syvende og sist er det risikosport å begynne et sted. Det er masse eksterne faktorer som spiller inn når man er på vei inn i et selskap. Grunnen til at man blir værende i et selskap i 12 år er menneskene og det fantastiske samarbeidet man har med kundene. Det er de som gjør at man kan skape fantastisk opplevelser, kampanjer og merkevarer. Jeg har fått jobbet med de beste av de beste innenfor hvert sitt fagfelt og vært med på å lage alt fra kjempestore globale kampanjer til små lokale produkt lanseringer. Alle de minnene tar jeg med meg.

- Det har vært spesielt tøft for SMFB

Den avtroppende byrålederen legger ikke skjul på at de siste årene har vært de tøffeste. De siste tre årene har omsetningen i byrået falt med over 40 prosent, fra 122 millioner kroner i 2019 til 69,8 millioner kroner i 2021.

I samme periode har resultatet snudd fra et overskudd på 13,4 millioner kroner i 2019 til et underskudd på 4,4 millioner kroner i 2021.- De siste årene med pandemi har vært tøffe, og det har vært spesielt tøft for SMFB. Det er ikke til å stikke under stol. Jeg synes det har vært gjort et fantastisk stykke arbeid i en ekstremt vanskelig situasjon med hjemmekontor og oppdrag som forsvinner fra én dag til en annen. Vi har manøvrert enorme endringer gjennom skjerm. Det kunne ha gått mye verre. Jeg er ikke fornøyd med minusresultat «whatsoever», men jeg er godt fornøyd med arbeidet som er lagt ned, sier han.- Hvorfor slutter du nå?- Jeg har vært i SMFB i 12 år og vært med på mange faser. Vi har gått fra å være en liten gjeng til å gå i partnerskap med Forsman & Bodenfors. Vi har hatt tre datterselskaper. Det har alltid vært endringer og mye å gjøre og jeg har angrepet det med masse energi. Nå har vi kommet oss gjennom en pandemi og nå skal andre få lov til å bruke energien sin på å ta det neste steget og sette sitt preg på SMFB. Det er et godt tidspunkt å gjøre en endring og det føles trygt å la andre overta styringen av skuta.

- Absolutt ikke fremmed for å gå tilbake til kundesiden

Nå skal byrået Kristiansen forlater døpes om til SMFB Dinamo og telle 80 ansatte i Dinamos lokaler i Storgata i Oslo.

- Hva tenker du om den nye epoken SMFB skal inn i nå?
- Jeg tror det blir en spennende tid. Inntrykket mitt er at vi er inne i en periode nå der kundene vil ha flere ting i samme hus fremfor mange spesialistmiljøer. Sånn som jeg forlater SMFB nå og slik jeg kjenner Dinamos kompetanseområder, har det et godt utgangspunkt. - Ser du for deg en ny byråjobb? 

- Jeg er åpen for mange ting. Jeg har ikke helt bestemt meg. Jeg synes det er kjempegøy å jobbe i byrå. Og det er kjempegøy å jobbe på kundesiden.   Jeg kom jo fra kundesiden da jeg gikk til SMFB, det var min første byråjobb. Jeg synes det var fantastisk gøy å bruke kompetansen min fra å jobbe dypt med en merkevare til å løse utfordringer for mange forskjellige kunder i bredden. Men jeg er absolutt ikke fremmed for å gå tilbake til kundesiden og gjøre andre ting. Jeg skal la verden åpne seg før jeg velger hva jeg vil gjøre.

Kristian Schøning-Kristiansens kollega, Lasse Polmar, i SMFB kommenterer avgangen slik:

- Vi er veldig lei oss for at Kristian har valgt å forlate oss. Han har vært med å sette preg på byrået i årene han har jobbet her. Han vil bli savnet, og vi ønsker han all lykke på veien videre, sier Polmar i en pressemelding.

Her kan du se alle tallene til SMFB for 2021. Alle tall i MNOKUnderskudd og fall i omsetningen i SMFB

SMFB 2021 2020  Endring i prosent
Omsetning 69,8 99,8 - 30
Driftsresultat - 4,3 1,7 -
Resultat før skatt - 4,4 1,5 -

Slutter i SMFB etter 12 år: - De siste årene har vært tøffe