TV 2-sjefen slår alle rekorder: - Ikke i nærheten av å tenke på å slutte

Olav Sandnes feirer 30-årsjubilieum samtidig som mediekonsernet kan tape flere hundre millioner kroner på Altibox-konflikten dersom den vedvarer. - Vi står ikke foran en stor kostkuttrunde som følge av Altibox, sier Olav Sandnes.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Førstkommende mandag er det 30 år siden TV 2 gikk på lufta for aller første gang. Denne uken tjuvstartet TV 2 feiringen under kanalens høstlansering i Bergen. Der var selvfølgelig også sjefen til stede. Olav T. Sandnes tok over jobben etter Alf Hildrum i januar 2015 og er inne i sitt åttende år som leder av Norges største kommersielle TV-kanal.

- Det har aldri vært en TV 2-sjef som har sittet i åtte år, korrigerer Sandnes når Kampanje påpeker at TV 2-sjefene har for vane å skiftes rundt hvert åttende år.

Selv har Sandnes ingen planer om å gi seg med det første.

- Jeg synes dette er verdens beste jobb. Spør du meg om et perspektiv vil jeg si at en ny åtteårsperiode hadde vært helt supert.

- Er du her også på TV 2s 40-årsjubileum?

- Hvis jeg om ti år er motivert og styret synes det er relevant å ha meg, så er jeg det. For å si det sånn, vi er langt unna spekulasjoner om at jeg skal slutte. Det er jeg ikke i nærheten av å tenke på en gang.

TV 2 feirer denne helgen både høsten og 30 år som allmennkringkaster. Se video med TV 2-toppene Kathrine Haldorsen, Olav Sandnes og Trygve Rønningen her.  

Jeg tenker at når du er 30 år så begynner du å bli trygg på deg selv og tenker «faen heller, nå skal jeg bare gjøre det aller beste ut av det». Olav T. Sandnes, TV 2-sjef

Kan ha tapt over 100 millioner på Altibox-konflikten

Det er ikke bare jubileet som gjør 2022 år til et spesielt år for TV 2. Det har nå gått fem måneder siden avtalen med Altibox løp ut og partene har fortsatt ikke kommet til enighet. Det betyr at over en halv million Altibox-kunder står uten tilgang til TV 2s kanaler i sitt ordinære TV-tilbud. Det tilsvarer rundt én million TV-seere.

For TV 2s del innebærer konflikten betydelige tapte inntekter. Tidligere anslag fra Kampanje viser at TV 2 taper rundt to millioner kroner hver dag som en følge av konflikten i tapte reklame- og distribusjonsinntekter på mangelen av en Altibox-avtale. Det kan bety et årlig tap på flere hundre millioner kroner. 

- Det at vi ikke har Altibox som partner, det merker vi. Det var vi bevisste på. Det er en del av «gamet» når vi ikke kommer til enighet. Nå gjør vi et forsøk. Vi har dialog og så får vi se om vi ikke kommer til enighet. Men gjør vi ikke det, så har vi i hvert fall gitt det et ærlig forsøk, sier Sandnes.

Samtidig som omsetningen går ned, så øker TV 2 investeringene i norsk innhold.

- Det koster mer å lage kvalitetsinnhold og den karusellen er vi nødt til å være med på. Det gjelder ikke bare sport, der det har vært galopperende priser. Heller ikke underholdning og kvalitetsjournalistikk er gratis. Men vi lever for å underholde og informere. Vi skal sikre innhold som er tett på og relevant, og da må vi også ha noe å leve av. Derfor har vi denne diskusjonen med Altibox, sier Sandnes

- Når omsetningen går ned og investeringene øker, må dere gjøre kutt andre steder?

- Vi flytter på budsjetter hele tiden i TV 2. Vi har store hovedsatsinger som vi virkelig ønsker å lykkes med. Da er det noen ganger at vi reduserer andre steder. Det viktigste er at vi har en god portefølje av innhold.

- Hvor kommer kuttene nå?

- Det kan være enkeltprogrammer vi ikke viderefører og så styrker vi andre ting.

- Blir det større kutt hvis dere ikke kommer til enighet med Altibox?

- Nei, vi har ingen sånne tanker. Vi står ikke foran en stor kostkuttrunde som følge av Altibox. Kommer vi dit, må vi se på situasjonen på nytt. Vi har stor tro på at vi skal klare oss både med og uten Altibox fremover.

Les mer: Altibox om TV 2-forhandlingene: − Krevende

Vil bygge «hjemmebane for norsk idrett»

Denne høsten har TV 2 mistet en av markedets aller største sportsrettigheter, Premier League. TV 2 har fortsatt Champions League, men fremover skal kanalen også bygge opp satsingen på norsk sport.  Rett før jul i 2020 kjøpte TV 2 rettighetene til all norsk fotball for 4,5 milliarder kroner, og skal i 2023 overta rettighetene fra Discovery. I tillegg har TV 2 også bladd opp store summer for rettighetene til Champions Leauge

Sandnes kaller det «et av de mest spennende prosjektene i norsk idrett noensinne». Målet er å bygge «hjemmebanen for norsk idrett» med alt fra eliteseriene i håndball, hockey, basket og volleyball. Til våren sparker TV 2 for alvor i gang satsingen på Eliteserien i fotball og sammen med Amedia og Mygame skal TV 2 også strømme hundretusener av kamper i lavere divisjoner.

- I sum skal vi lage en hjemmebane for norsk idrett som gjør at ikke bare toppen skal vises. Som kringkaster har vi alltid vist det ypperste av det ypperste. Nå skal vi også vise det som er tett på og relevant. Kommer du fra en bygd er sannsynligheten stor for at du på TV 2 Play finner kampen til ditt gamle lokallag. Det å høre til et sted er norsk, og der håper vi at vi treffer en nerve, sier Sandnes.

Det blir mindre «tett på» når TV 2 og NRK senere i år skal vise fotball-VM i Qatar. Det blir et mesterskap med en helt spesiell balanse ifølge TV 2-sjefen.

- Jeg tror ikke ordet «folkefest» kommer til å brukes like ofte som under et vanlig arrangement, men like fullt er det et spennende idrettsarrangement og vi skal dekke Qatar på en ordentlig måte også.

Dette kommer til å ende med at vi presenterer en strømme-TV-meny som har noen lineære fotavtrykk. Trygve Rønningen

- Mest spent på «Forræder»

Høsten han nettopp har presentert toppes av velkjente formater som «Farmen» og «Skal vi danse». Sistnevnte riktig nok med en vri der deltakerne alle har vært med tidligere. Programavdelingen til TV 2 har også tenkt nytt med programmer som «Forræder», «Hemmelige duetter» og «I fyr og flamme». I tillegg blir det en ny variant av «Kompani Lauritzen», kalt «Tropp 1», der kjendisene er byttet ut med helt vanlig ungdom.

Les også: Ny TV 2-duo skal synge høsten inn: - Vi er en annerledes og god kombo

- Hva ser du mest frem til selv?

- Det er ikke et lett spørsmål. «Forræder» er på en måte det jeg er mest nysgjerrig på. Det er et helt nytt konsept og jeg gleder meg skikkelig til det. Og så tenker jeg «Tropp 1» med den gjengen her kommer til å bli veldig bra, sier Sandnes nikker mot de unge deltakerne som også er blitt invitert til høstlanseringen.

- TV 2 fyller 30 år. Er det da man begynner å miste litt kontakt med ungdommen?

- Jeg tenker at når du er 30 år så begynner du å bli trygg på deg selv og tenker «faen heller, nå skal jeg bare gjøre det aller beste ut av det», og det er det vi har tenkt til å gjøre. Vi kommer til å ha knallhardt fokus på å levere innhold som føles tett på og relevant. Hvis alle føler at de elsker noe på TV 2 og at de må ha TV 2 på ett eller annet vis, da har vi gjort det vi er her for å gjøre, nemlig å være med på å forme Norge.

- Er du bekymret for relasjonen ungdom har til de norske allmennkringkasterne?

- Vi må være relevante. Det har til enhver tid vært tøft for allmennkringkastere å nå målgruppen fra slutten av tenårene til tidlig tjueårene. Vi har mange bud på det og kanskje de viktigste initiativene våre er det som treffer veldig bredt. «Tropp 1» har deltakere jeg tror veldig mange vil identifisere seg med. Det er ungdommer som har lyst til å ta tak, men som sliter med å gjøre det.

Stolt av gamle formater:

Kanaldirektør Trygve Rønningen er også opptatt av å ta vare på gamle formater som samler TV-seere år etter år. - Det er en kommersiell kringkasters drøm å ha disse store flaggskipene. Foto: Dag Robert Jerijervi

Vil slå to fluer i én smekk

Kanaldirektør Trygve Rønningen ser på det som industriell utfordring at de konkurrerer med giganter som Netflix og Amazon om nordmenns TV-titting.

- Det sier seg litt selv at i den konkurransen vi står i med disse store internasjonale aktørene med vanvittige lommebøker, så må vi være verdensmestere i norsk innhold. Derfor må vi investere i norsk innhold. Det er enkel matematikk, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

Noen av de nye formatene TV 2 presenterte torsdag, som «Forræder» og «Hemmelige duetter» er en del av TV 2s satsing på helgeunderholdning. Andre programmer som «I fyr og flamme» er ikke plassert på en dag ennå.

- Vi er ikke så fokusert på sendeslottet som vi var før. Det finnes programmer vi har presentert her som ikke har sendetid på lineær-TV, men som har et liv på TV 2 Play alene, sier Rønningen og viser til humorserien «Lunch» og dramaserien «Hodejegerne» som eksempler.

- Men ambisjonen til TV 2 er å vinne TV-seerne i helgen. Det er en veldig lineær ambisjon?

- Ja, og det henger sammen med at er du stor på helg og får gjennomslag når folk ser lineær-TV, så blir du stor på TV 2 Play. «Kompani Lauritzen» er stort lineært og på TV 2 Play. Der er helgen litt ulik de andre dagene i uka. De store formatene får to steder hvis man får til det.

Rønningens spådom er at balansen mellom lineær-TV og strømme-TV ikke vil være en aktuell problemstilling om et par år.

- Dette kommer til å ende med at vi presenterer en strømme-TV-meny som har noen lineære fotavtrykk.

Her kan du se listen over tidligere TV 2-sjefer: Olav Sandnes er den femte TV 2-sjefen

TV 2-sjefen slår alle rekorder: - Ikke i nærheten av å tenke på å slutte