Bunnpunkt for norske reklamefilmer på Reklamebørsen: - Oppsiktsvekkende

- Det kan se ut til at det er produsert uvanlig lite sterke reklamefilmer hittil i år, sier innsiktsjef i Mediacom. Se resultatene for «Reklamebørsen» her.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Mediacoms reklamebørs for august foreligger. 12 reklamefilmer fra like mange annonsører har blitt evaluert og i denne runden er det markedsplassen Finn.no og matvarekjeden Rema 1000 som kommer best ut. Power og Citroën på sin side skaper oppmerksomhet på godt og vondt.

- Bak Rema 1000 på effektivitetstoppen finner vi to annonsører fra kategorier det generelt har vist seg svært krevende å oppnå effektiv oppmerksomhet for: Bilmerker- og elektronikk-kjeder. Både Citroën og Power har lyktes i å engasjere og involvere, om enn ikke bare positivt. Med mer enn dobbelt så høy negativ som positiv liking, er det naturlig å spørre om oppmerksomheten forsvarer virkemidlene, sier innsiktssjef i Mediacom, Håvard Ose, til Kampanje.

Han forteller videre at det kun er én måned i reklamebørsens 16 år lange historie,mai 2014, som har scoret svakere på liking enn årets august-måned.

- Dette er litt oppsiktsvekkende. Selv om andre målinger kan vise at nordmenn irriterer seg stadig mer over reklame så har vi i «Reklamebørsen» sett at den tradisjonelle, profilerende reklamefilmen likes nesten like godt nå som for 10-15 år siden. Denne trenden brytes imidlertid hittil i år hvor vi har hatt et markant dropp i andel positiv liking i «Reklamebørsen», sier Ose.

Verst denne måneden går det utover Power som går «low» med «elektrisk» reklamekonsept og ny maskot. Tallene viser at av dem som husker reklamen er det kun 14 prosent som sier at de liker den, mens hele 36 prosent sier det motsatte.

- Power, Citroën og VitaePro er blant filmene som leverte mest effektiv oppmerksomhet denne gangen. Sammen med Finn.no er dette filmene med lavest andel indifferente, men i motsetning til Finn.no er engasjementet langt mer negativt enn positivt, sier Ose.

Liking:

Finn.no vinner liking soleklart foran Zendium. Vitaepro, Citroën og Power scorer også høyt, men i feil ende av skalaen.

- Reklamen har gjort jobben den ble satt til å gjøre

Nordisk markedssjef i Power, Johannes Ittelin-Brynildsen, forteller at de var forberedt på å møte reaksjoner med reklamen. Men til tross for 36 prosent negativ liking er markedssjefen fornøyd med resultatene reklamen har gitt elektrokjeden.

- Når vi da ser i siste, uavhengige måling at Power er Norges mest synlige merkevare, har reklameuttaket gjort jobben den ble satt til å gjøre. Selv om vi gjerne skulle hatt høyere liking på reklamefilmen, så er vi superfornøyde med resultatene som har kommet ut fra den, sier han. 

Ittelin-Brynildsen påpeker at både oppmerksomhet og kundetrafikk hos Power har gått opp etter at reklamen begynte å gå, til tross for liking-resultatene.

- Nå som vi ser at oppmerksomhets-oppskriften fungerer, og skaper kommersielle resultater her og nå, kan vi strekke oss etter neste mål. Går det an å snakke om lave priser på en måte som vekker oppmerksomhet - og som blir likt? Det blir en morsom utfordring som vi tar på strak arm, sier Ittelin-Brynildsen.

- Er det litt morsommere å jobbe med «liking» fremfor andre parametere?

- Jeg synes det morsomste er å vise hvordan investeringene i kommunikasjon og reklame påvirker de kommersielle mål for bedriften. Når vi skal sikte på å øke liking i neste produksjon, så må det kombineres med parameterne vi har hatt suksess med i denne runden, nemlig et kreativt uttak som gir oppmerksomhet med tilstrekkelig bruk av merkevaremarkører. Å kombinere alt dette er ikke enkelt, men det er jo dét som gjør det så spennende, sier han.

Her kan du se Powers reklamefilm

- Uvanlig lite sterke reklamefilmer

Håvard Ose i Mediacom forteller at de i reklamebørsen de siste årene har sett spesielt to ting. Det ene er at det krever stadig mer av reklamefilmer å stå ut og bli lagt merke til.

- Folk må eksponeres flere ganger for å huske reklamen, med mindre reklamen står ordentlig ut. Det andre er at virkelig godt likte filmer, som scorer mer enn 40 prosent på positiv liking, er mer enn halvert, sier han.

Selv om 2022 ligger an til å bli det året, gjennom reklamebørsens historie, med lavest prosent positiv liking, mener Ose at det er for tidlig å konkludere med at dette er en trend.

- Hva har skjedd hittil i år, og hva skjedde spesielt i august?

- Det er nok rett og slett for tidlig å konkludere selv for 2022 samlet ettersom denne nedgangen i liking er såpass ny. Og å konkludere med at det vi ser er en varig trend blir også prematurt. Det vi kan si er imidlertid at det kan se ut som det er produsert uvanlig lite sterke reklamefilmer hittil i år, med august som et foreløpig bunnpunkt. Når det er sagt så er jeg langt mer optimistisk for høsten når vi ser på en del av de nye reklamefilmene som er lansert gjennom september, sier Ose.

Markant nedgang:

De siste årene har likingen av reklamefilmene på Mediacom og Kampanjes «Reklamebørsen» vært relativt høy. I år er det imidlertid en markant nedgang

- Liking er alltid viktig

Helt på toppen av reklamebørsen denne gangen er Finn.no med deres trøblete solbrillejakt.  Markedssjef i Finn, Hanne Lill Johnsen, er meget fornøyd når hun får resultatene fremlagt.

- Liking er alltid veldig viktig for Finn. Vi skal lage ting som folk har lyst til å se. Denne gangen handlet det om et Finn i endring, så det er viktig at folk forstår hva vi ønsker å gå ut med. Jeg tror det er fordi det er ekte og ærlig - noe folk kjenner seg litt igjen i - samtidig som vi har en løsning på dette problemet, fortsetter hun.

Reklamen handler om en noe trøblete handel, og at Finn nå presenterer tjenesten «Fiks ferdig - meldingsfri handel».

- Den nye tjenesten har gått skikkelig bra. Så vi er også veldig fornøyde med effekten kampanjen har gitt oss. Det er solide resultater. Det er gøy å vise frem by og land, og gammel og ung. For det er det Finn er - gjennom oss handler man med hele landet, sier Johnsen.

Se Finns trøblete solbrillekjøp her

Oppmerksomhet:

Her kan du se de forskjellige annonsørenes rangering etter oppmerksomhet. Rema 1000 kommer ut på topp, like foran Specsavers. Finn.no tar tredjeplassen. Kilde: Mediacom.

Bunnpunkt for norske reklamefilmer på Reklamebørsen: - Oppsiktsvekkende