Beskylder NRK for å være høyrevridd - «farlig» svarer Høyre-topp

Ansvarlig redaktør i Manifest Media mener NRKs dekning av de siste habilitetssakene har vært ubalansert.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Den utbredte kritikken mot Fredrik Solvangs «puse-intervju» med Erna Solberg sist uke er bare toppen av et blått isfjell på Marienlyst.

Slik starter ansvarlig redaktør i den venstreorienterte tankesmien Manifest Media, Magnus Marsdal, sin kommentar publisert av Klassekampen tirsdag morgen.

Marsdal presenterer i kommentaren flere eksempler på det han mener er det «ruvende problemet» som utfordrer NRKs troverdighet. Det første er navnet de forskjellige hablilitetssakene får.

- Det er ubalansert når NRK kaller Aps skandale opp etter politikeren, nemlig «Huitfeldt-saken», mens Høyres kalles opp etter ektefellen, altså «Finnes-saken», sier Marsdal til Kampanje.

Videre reagerer han på kildebruk. Han reagerer særlig på at NRK bruker aksjemegler og Høyre-velger Jan Petter Sissener som kilde i Dagsrevyen for å  «angripe utenriksminister Huitfeldts påstand om at hun ikke deler innsideinformasjon med ektemannen».

- Dette blir svært ubalansert når ingen kilde løftes fram av NRK for å «ikke tro på» Solbergs versjon, som ligner veldig på Huitfeldt sin, sier Marsdal.

Nyhetsredaktør i NRK, Knut Magnus Berge, svarer på kritikken med at NRK verken er rød eller blå, og at de forsøker å ha en balansert dekning av norsk politikk. Han virker tilsynelatende lite overrasket over kritkken som kommer fra Marsdal.

- Kritikken fra Marsdal om ubalanse er i tråd med lignende kritikk han har fremført tidligere. Jeg tenker NRKs politiske journalistikk står seg godt, vi får jevnlig kritikk for ubalanse, den kommer fra begge sider i politikken, sier Berge til Kampanje.

Roper varsko

Marsdal mener også at dekningen til NRK fremstår ukritisk når økonomikommentator Cecilie Langum Becker gjengir Solbergs påstander om ektemannens aksjer som fakta, selv om en gjennomgang fra Faktisk.no viser at påstanden ikke stemmer.   

- Pensjonerer du her «ARK» og lanserer «HRK»?  

- Det er veldig lenge siden Frps påstander om «ARK» kan ha hatt noe for seg, sier Marsdal.

- En undersøkelse gjort av journaliststudenter i Volda i 2020 viste at borgerlige politikere opptrådte 50 prosent oftere enn rødgrønne ved mikrofonene på Marienlyst. Teller vi med såkalte eksperter og kommentatorer ble den borgerlige overvekten enda tyngre, fortsetter han.

- Bidrar innlegget ditt med å svekke tilliten til NRK og medier generelt?

- Jeg tror mange vil være enige i at NRK utfordrer sin egen tillit med krumspring av typen Sophie Elise. I dette tilfellet handler det mer om forutsetningene for tillit til demokratiet som sådan. Hvis ikke offentligheten, og særlig hos en skattefinansiert og statlig kringkaster, fungerer rettferdig for de ulike politiske alternativene, er det et alvorlig demokratisk problem. 

Intet nytt under solen:

Knut Magnus Berge, nyhetsredaktør i NRK, mener kritikken Marsdal fremlegger er i tråd med lignende kritikk fra samme person tidligere. Foto: NRK.

- Bestemte oss tidlig for å ikke bruk den merkelappen

Selv mener Berge at totalen av dekningen, inkludert kommentarer, debatter og rapporter, i disse sakene har vært god fra NRKs side.

- Vi har vært nyhetsledende på noe, og hengt litt etter på andre saker, sier Berge.

- Hvordan har dekningen blitt diskutert innad i NRK?

- Vi diskuterer dekningen vår fortløpende, i alle saker. Det er for eksempel riktig at vi i enkelttilfeller kalte aksjesaken for Sindre Finnes-saken. Men vi bestemte oss tidlig for ikke å bruke den merkelappen, det er linja.

- Har han grunn til å stille spørsmål ved NRKs journalistiske metode?

- NRKs metode er å ha en opplyst, bred dekning, med balanse over tid, sier Berge.

Han forteller at det er fullt mulig å plukke enkeltsaker, enkeltoverskrifter og enkeltkommentarer for å «sannsynliggjøre» at at NRK har slagside den ene eller andre veien, som han mener Marsdal gjør i dette tilfelle. Det er han selv ikke enig i.

- Vi bruker mye tid på å få til en bred og balansert dekning, også i disse sakene, sier Berge.

Høyre-topp: - Har opplevd NRK som kritisk

Nestleder i Høyre, Henrik Asheim, forteller til Kampanje at han og resten av Høyre har opplevd NRK som kritiske i aksjesaken, og at de har svart på mange spørsmål fra kringkasteren med hovedkontorer på Marienlyst.

- Jeg mener det er farlig å mistenkeliggjøre fri og uavhengig presse for hvilke motiver de har for å dekke saker, sier Asheim.

- De har ikke tatt lett på denne saken, eller andre saker de dekker, fortsetter han.

Kritikken Marsdal fremstiller minner Høyres nestleder om kritikk han har sett tidligere i tiden.

- Så du er ikke enig med Marsdal her?

- Nei, det er jeg ikke. Historisk sett minner jo egentlig dette om høyresiden på sitt mest ukledelige. Hvor man mente at journalister og pressen var venstrevridde, sier Asheim og fortsetter:

- Sannheten er at pressen jobber med uavhengig og kritisk journalistikk. Det har de gjort denne gangen, og i andre habilitetssaker.

 

Farlig:

Henrik Asheim, nesteleder i Høyre, mener det er farlig å mistenkeliggjøre pressen for hvilke motiver de har for å dekke saker. Foto: NTB.

Beskylder NRK for å være høyrevridd - «farlig» svarer Høyre-topp