Erna-forfatter tror Solberg er ferdig som Høyre-leder: - Det er ikke hennes skyld

Forfatteren av boka «Årene som formet Erna», tror Sindre Finnes-saken kan være kroken på døra for Erna Solberg som Høyre-leder.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

De siste ukene har det stormet rundt Høyre-leder Erna Solberg og hennes ektemann Sindre Finnes. I en serie av artikler publisert av landets største medier har det kommet frem at Finnes gjennomførte mer enn 3.600 aksjehandler i løpet av Solbergs tid som statsminister. Flere medier spekulerer nå i om Solberg må melde sin avgang som leder for Norges største parti. Heller ikke forfatter Renate Nedregård tror Solberg vil overleve Finnes-saken.

- Jeg har problemer med å se henne som statsministerkandidat mot valget i 2025. Jeg tror ikke Erna Solberg fortsetter som leder for Høyre, sier Nedregård.

Nerdregård har fulgt Solbergs vei til toppen av norsk politikk tett, og ga i 2018 ut boka «Årene som formet Erna». Hun mener Finnes har en stor del av æren for at Solberg har blitt en av Norges mest profilerte politikere, og er med det skuffet over avsløringene som har kommet frem.

- Sindre har fremstått som en drømmemann for en kvinne med politiske ambisjoner, ved at han har tatt hovedansvaret på hjemmebane på en ordentlig måte, sier Nedregård. 

Hun understreker imidlertid at Solberg har stått i stormer tidligere, og kommet seg styrket ut av det.

- Erna reiser seg alltid. Så er spørsmålet om hun kan gjøre det også denne gangen, sier Nedregård.

- Dette er bare forferdelig trist for Erna, og i stor grad uforskyldt. Man kan faktisk ikke kreve at hun ikke skal stole på mannen sin gjennom alle disse årene. Hun er kjent for å være svært lojal mot sine nærmeste, sier Nedregård. 

Les også:  Erna Solberg får slakt av PR-topper: - Håndteringen overskygger krisen

Erna-forfatter:

Tidligere journalist og forfatter av biografien om Erna Solberg, Renate Nedregård, mener Sindre Finnes har vært viktig for Solbergs vei til toppen av norsk politikk. Foto: Cecilie Bannow

- Et stjernepar i norsk politikk

Nedregård mener Solberg har stått stødig i stormer tidligere og viser til Stortingsvalget tilbake i 2005. Da hadde Solberg sittet ett år i lederstolen i Høyre, og ledet partiet til et rent og skjært fiaskovalg.

- Da stormet det kraftig rundt henne internt i Høyre. Partifeller mente hun overhodet ikke var egnet som statsministerkandidat. Da var det ikke «Erna stjerna», men «Erna fjern’a», forteller Nedregård og fortsetter:

- Men det tålte hun og Sindre har støttet henne. For et stjernepar de har vært i norsk politikk.

Etter valget i 2005 har pilene pekt oppover for Høyre og Solberg. Nedregård mener grunnen til suksessen ligger i at Solberg har gjort partiet bredere og mindre elitistisk.

  Selv om hun kommer fra et borgerlig hjem i et pent strøk i Bergen, han hun aldri vært en typisk overklassepike. Folk liker den uformelle stilen hennes, sier hun.

- Men nå er det nok mange velgere som kan tenke at her viser Høyre sitt sanne ansikt. Det å ha daytrading som hobby og tjene flere millioner kroner på det, er ganske fjernt fra folks virkelighet, og langt unna den folkelige stilen som har gjort Erna populær, legger hun til.

- Hvordan synes du hun håndterer denne saken?

- Jeg synes hun håndterer den veldig bra. Hva annet skulle hun gjort? Hun evner å vise at hun er såret og lei seg. Det tror jeg ikke er et spill, sier Nedregård og fortsetter:

- Men det betyr ikke at hun kan gjøre noe annerledes for å få et annet utfall. Med det materiale som foreligger, og ting som eventuelt vil komme, så er det vanskelig for velgerne å ha tillit til Erna, sier Nedregård som ikke synes det er rart om velgerne har blitt opprørt over saken.

- Denne saken er med på å rive ned folks bilde av hvem Erna og Høyre er, sier hun.

Første utgave:

Renate Nedregård har gitt ut flere bøker om Erna Solberg. Her fra 2014. Den nyeste utgaven om den tidligere statsministeren kom i 2018. Foto: NTB.

Fikk stadig høyere stjerne i «Team Erna»

Nedregård tror imidlertid Solberg har støtte innad i Høyre, men at saken gjør kan prege Høyres retorikk fremover.

- Høyre blir bundet med hender og føtter på sine motstandere når de selv står i denne saken. På samme måte som vi har sett Arbeiderpartiet ikke har kunnet være like krasse fordi de selv har hatt habilitetsproblemer, sier Nedregård.

- Hun har tidligere bedt Jonas Gahr Støre legge frem sine finansielle disponeringer. Det viser hvor trygg hun var på seg selv og Sindre, fortsetter Nedregård.

- Hvor viktig har Finnes vært for Erna?

- Han har skapt et rom for Erna som har gjort at hun kunnet gjøre jobben sin på en ordentlig måte og bygge seg opp som partileder. Han fikk en stadig høyere stjerne i «Team Erna». Som et moderne feministisk par er de eksemplariske, fortsetter Nedregård.

Hun mener Finnes bygget som opp til å bli en «feministisk helt» gjennom ansvaret han tok på hjemme, slik at Solberg selv kunne fokusere på politikk og bli Norges andre kvinnelige statsminister gjennom tidene.

- Nettopp dette gjør denne saken ekstra tragisk. Det er forferdelig trist. Han som har vært hennes stødige bakkemannskap er nettopp han som svikter, sier Nedregård.

Nå tror altså Nedregård at mannens aksjehandler er utslagsgivende for Solbergs rolle som Høyre-leder.

- Det er som de politiske kommentatorene påpeker. Det er ikke hennes skyld, men det blir hennes ansvar.

Erna-forfatter tror Solberg er ferdig som Høyre-leder: - Det er ikke hennes skyld