Geelmuyden om Solbergs «unike» medietaktikk: - Terningkast seks

- Jeg har aldri sett noen gjøre offentlig samlivsterapi slik hun gjorde med journalist Fredrik Solvang på direkten på Debatten i går kveld, sier Hans Geelmuyden.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Nafisa Zaheer Journalist

Torsdag gjennomførte Høyre-leder Erna Solberg 17 intervjuer med landets riksmedier, toppet med to TV-opptredener på NRK, i Dagsrevyen og «Debatten». Intervjuene varte i om lag 20 minutter med fem minutters pause mellom hver sesjon.

Verken gründer av PR-byrået Geelmuyden Kiese, Hans Geelmuyden, eller sosiolog og dosent ved institutt for markedsføring på Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, har sett noen gjennomføre denne typen mediemaraton tidligere.

- Nei, det har jeg ikke. Og jeg har aldri sett noen gjøre offentlig samlivsterapi slik hun gjorde med journalist Fredrik Solvang på direkten på Debatten i går kveld, sier Geelmuyden til Kampanje.

Les også: - Etter 15 revolverintervjuer med sluggere var det lurt av Solvang å prøve noe annet

Forrige uke begynte mediestormen for alvor å ta seg opp rundt Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes. Stormen har opphav i at Finnes har gjennomført mer enn 3600 aksjehandler i løpet av Solbergs tid som statsminister. 

Hans Geelmuyden mener Solbergs håndtering av aksjesaken den siste uken har vært en leksjon i krisehåndtering.

- Hun viser at hun er Norges dyktigste politiker. Suverent dyktigste. Og jeg ser ganske mange som stemmer andre partier som sier det samme i sosiale medier i dag, sier Geelmuyden. 

- Hva begrunner du det med? 

- Selv i en så vanskelig situasjon opptrer hun rolig, menneskelig, og hun inngir tillit. Det krever erfaring og dyp menneskelig og politisk forståelse.

Les også: Nyhetsredaktør i NRK: - Ikke enig i at det var pusete

Norges dyktigste:

Tidligere PR-topp, Hans Geelmuyden, mener Erna Solberg har vist at hun er Norges dyktigste politiker den siste uken.

- Hun sto som en påle

Geelmuyden kaller Solbergs taktikk den siste uken for vellykket. Først ved å rense luften hjemme i Bergen sammen med Sindre Finnes. 

- Hun hadde høytrykksspyler, men brukte den bare på huset. Det viser sinnemestring, sier han.

Deretter fikk Finnes selv komme på banen. 

- Hun forstår at Finnes må ha sin egen stemme i denne saken. Det fikk han hjelp til gjennom advokatfirmaet til Elden og en medierådgiver. Det er klokt å be Økokrim etterforske saken. Dette er solid håndverk, sier Geelmuyden og fortsetter: 

- Alt dette ble gjort onsdag. Så kommer intervju-maratonen hennes torsdag for å svare ut mediene som beskyldte Solberg for å gå i dekning og ikke ta ansvar. I går gjenerobret hun posisjonen som leder for Norges største parti. Og hun sto som en påle.

- Hvis du skulle kaste terning på Solberg, hva lander terningen på? 

- Hvis vi tar utgangspunkt i hele den siste uken, terningkast seks.

Les også: Erna-forfatter tror Solberg er ferdig som Høyre-leder: - Det er ikke hennes skyld

Unik situasjon:

Trond Blindheim forteller at han aldri har sett noen gjennomføre mediemaraton på samme måte som Erna Solberg.

- Ville vært å bli kastet til ulvene

Trond Blindheim, forteller at Solberg hadde valget mellom én til én-intervjuer, eller en pressekonferanse med et større mediekorps.

- Hadde hun valgt å møte alle på en gang hadde hun fått spørsmål om alt mulig, fra selve saken til ekteskapet. Det ville vært å bli kastet til ulvene, og hun hadde risikert å miste grepet fullstendig, sier han. 

Selv om Blindheim ikke har sett noen kjøre samme taktikk som det Solberg gjorde i går, så mener han taktikken var god. Han peker på hver enkelt journalist fikk følelsen av eksklusivitet, og at publikum fikk sympati for Solberg.  

- Det var nok mange som satt med tårer i øynene da det beveget seg over til å bli Skavlan-aktig. Man kom inn på vanskelige forhold som angår privatlivet til en som vil bli statsminister. Det var ingen tvil om at hun gikk for sympati, sier Blindheim.

Han mener PR-teamet som har trent henne for denne dagen har gjort en «fabelaktig jobb» som vrei historien fra å handle om inhabilitet som en statsminister, til å handle om problemer i ekteskapet. 

- Hvordan synes du Solberg selv kom ut av det? 

- Jeg gir henne terningkast fire og en halv. Hun klarte å lande dette, og hun er jo en retorisk begavelse. Tidligere har hun vist at hun har kunnet bli småirritert på journalister, men i går var hun veldig ydmyk og troverdig i svarene, sier Blindheim som er imponert over Solbergs torsdag, sett i lys av alvorighetsgraden av saken.

- Det er likevel ett narrativ som lever videre i sosiale medier, og ikke bare blant folk som aldri går over dørstokken, men hos samfunnsdebattanter. Det er tvilene til hennes mann. De har felles økonomi, og at hun ikke klarer å være mer våken skaper tvil. Denne saken kom jo først frem under et sterkt mediepress, understreker Blindheim.

- Laget av et helt eget materiale

Partner i First House og tidligere statssekretær for Erna Solberg, Sigbjørn Aanes, mener innsatsen Høyre-lederen la ned torsdag er «enormt imponerende».

- Det å klare å sitte i noe som er så tøft og så nært er utrolig krevende for hvem som helst, men Erna Solberg er laget av et helt eget materiale, og det tror jeg hun viste for alle i går, sier han. 

- Jeg vil si at dette bare har forsterket inntrykket av hvem hun er, legger han til. 

- På hvilken måte da?

- Dette er bare sånn Erna Solberg er. Hun er ekstremt åpen, direkte og genuin, og det var det vi så i går, sier han.

Han berømmer Solbergs maratonløp med norsk presse. 

- Det krever en energi som er helt vanvittig, men det krever også nettopp at du er åpen og ærlig. Du kan ikke gjennomføre 17 intervjuer hvis du ikke bare sier det som det er, da hadde du valgt å gjøre kanskje tre, sier han. 

Fredag har det kommet inn 30 klager til NRK på Solbergs opptreden i Debatten, og varamedlem i Kringkastingsrådet, Abdullah Alsabeehg ber om at saken tas opp på neste møte.

Aanes er ikke enig i at Solberg ble tatt på med silkehansker av Solvang.

- De som har lyst til å prøve seg selv og sitte ovenfor hele Norges befolkning og legge ut privatlivet sitt på den måten må jo gjerne gjøre det, jeg tror ingen i en sånn setting vil oppfatte det som pusete. 

Geelmuyden om Solbergs «unike» medietaktikk: - Terningkast seks