SMFB Dinamo skylder over 40 millioner kroner

Slik var den økonomiske situasjonen i selskapene da de ble slått konkurs.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Som Kampanje tidligere har omtalt, sprakk nyheten om at SMFB Dinamo har gått konkurs, bare et lite år etter at byråene fant sammen i en fusjon. I praksis er det tre selskaper som nå er konkurs. I tillegg til SMFB AS og Dinamo As, har Polhøgda AS begjært oppbud i Oslo tingrett.

Polhøgda er morselskapet til Dinamo, og det er i dette selskapet den største gjelden ligger. Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett er den samlede gjelden i selskapet på i overkant av 41 millioner kroner. Selskapets aktiva skal ha begrenset verdi, og det innebærer at selskapet har en såkalt underbalanse på om lag 31 millioner kroner.

- Stort sett gjeld til aksjonærer, dessverre. Hvorav Hundsem Invest er den største, forklarer byråleder Hølje Tefre i en tekstmelding til Kampanje.

Bak Hundsem Invest finner vi Dinamos mangeårige investor gjennom hele 2000-tallet, Arne Vidar, sønn av pølsemaker Leiv Vidar.

Det har foreløpig ikke lyktes Kampanje å få en kommentar fra Vidar.

Dinamo AS har en gjeld på elleve millioner kroner ifølge bostyrer Leif Petter Madsen i Wikborg Rein Advokatfirma og en underbalanse på minimum seks millioner kroner ifølge kjennelsen. SMFB AS har en samlet gjeld på seks millioner kroner og en underbalanse på minimum fire millioner kroner.

De tre selskapene har med andre ord til sammen en underbalanse på over 40 millioner kroner.

Les også: SMFB-gründer om konkursen: - Utrolig trist
 

- Vil være interesse

Det har ikke lykkes Kampanje å få flere kommentarer fra Hølje Tefre torsdag. I en pressemelding som ble sendt ut onsdag kveld, forklarte han utfordringene i Dinamo slik: 

- For Dinamos del gikk ryggsekken med gjeld helt tilbake til filmen «The Beautiful Country» i 2004. Da jeg tok over som leder i Dinamo i 2014 betalte vi fortsatt på den Hollywood-filmen og annen gammel moro, og det gjorde vi hele veien til oppbudet.

Samtidig ble det kjent at majoritetseier Invex Group, der Gudleiv Bjørklund er eneeier, har lagt inn et bud på konkursboet med en ambisjon om å fortsette driften i Dinamo.

- Det er utfordrende tider, men dette var et lett valg. Dinamo har fantastiske ansatte, fantastiske kunder og et av Norges sterkeste merkenavn. Nå går selskapet gjennom en restrukturering hvor målet er å ta med så mange ansatte som mulig, og sørge for at ingen kunder blir skadelidende, sier Bjørklund i meldingen.

Bostyrer forteller til Kampanje at det hele har gått veldig raskt.

- Vi har fått et bud som vi har valgt å akseptere. Dette skjedde fort for å redde flest mulig arbeidsplasser og for å tre inn i løpende kontrakter med kunder, sier Leif Petter Madsen til Kampanje.

Oppkjøpet har skjedd gjennom en «clawback»-klausul. Det betyr at Invex Group har mulighet til å tre inn i et høyere bud, dersom det skulle komme andre budgivere.

- Forventer du andre budgivere?

- Erfaringsmessig så vil det være interesse, og erfaringsmessig forsvinner de fleste ganske raskt. Men jeg skal ikke si det for sikkert. Dette er interessante folk og en interessant kundeportefølje som det sikkert kan være interesse for.

Les mer: SMFB Dinamo-eier kjøper konkursbo: - Et lett valg

Har ikke fått lønn

Torsdag fikk alle de 52 ansatte i SMFB Dinamo en formell oppsigelse. Deretter vil flere ansatte få tilbud om en ny avtale. Byråleder Hølje Tefre har tidligere sagt at han vil ha så mange som mulig med seg i den nye satsingen, men det vil avhenge av hvilke kundeavtaler de beholder.

De ansatte skulle hatt utbetalt lønn onsdag denne uken, men det var det ikke penger til.

- Hva har de ansatte krav på?

- De ansatte har krav på lønn i oppsigelsestid og utestående lønn ut året. Det kan meldes til boet. Gjennom den statlige lønnsgarantiordningen kan de få inntil to ganger grunnbeløpet i folketrygden. De som har mer enn det får ikke dekket det i første omgang, sier bostyrer.

Onsdag kveld sa Hølje Tefre til Kampanje at de vil sørge for at kundene som blir med videre får tilgang til teamene og nøkkelpersonene som de har forholdt seg til i det siste, men hvor mange det blir er for tidlig å si.

- Dette betyr at noen mister jobben?

- Dessverre er det slik at ikke alle ansatte vil være med videre. Hvem det gjelder må vi bruke de neste dagene på å finne ut av, avhengig av hva som er grunnlaget fremover, sa Tefre.

Les mer: SMFB Dinamo-eier kjøper konkursbo: - Et lett valg

SMFB Dinamo skylder over 40 millioner kroner