Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
INNSIKT
- Vi må gjerne ta debatten, men jeg synes ikke det er en rasistisk video eller reklame per se og for partiet er nok filmen effektiv, sier politisk redaktør i Adresseavisen, Siv Sandvik, til Kampanje.
Hun var selv til stede på Fremskrittspartiets landsmøte tidlig i mai, og var dermed en dem som så filmen aller først uten å reagere. Det var først da MDG og partileder Arild Hermstad la ut klipp fra filmen på TikTok og kalte den for rasistisk at det tok det fyr. Sandvik tror reaksjonene ville vært større dersom filmen sluttet med et budskap om «at vi må få kontroll med innvandring».
- Da hadde jeg nok hoppet i stolen, men når budskapet var «vi må ha mer politi» så tenkte jeg ikke så mye mer over det. At MDG kjører hardt ut er jo fordi de tenker at det er bra for deres kjernevelgere, akkurat som det er det for Frps velgere, sier Sandvik.
Du kan se filmen på Frps nettsider.
Politisk redaktør i Nordlys, Maja Sojtaric, er litt overrasket over at ikke flere andre partier hoppet på slik som MDG gjorde.
- Det er interessant å se at ingen andre partier sluker agnet. Dette er jo en typisk Frp-provokasjon, men det som har skjedd er at de fleste partier i dag har dreid seg mot høyre i spørsmålet om ungdomskriminalitet, sier hun.
Les også: Amnesty med hard kritikk mot Frps valgkampvideo
Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.
Anne-Lise Mørch von der Fehr, Kommunikasjonsforeningen
Zynk-sjefen Guri Størvold følger opp og mener flere partier nå er blitt mye tydeligere i kommunikasjonen rundt ungdoms- og gjengkriminalitet og at de vil gi politiet flere verktøy. Det mener hun også kan føre til at filmen ikke flytter så mange nye velgere.
- Det viktige politiske er at Fremskrittspartiet har mistet hegemoniet på å snakke om disse sakene. Både Høyre og flere partier på rødgrønn side har blitt veldig mye tydeligere på dette området. I så måte er jeg usikker på om filmen flytter så mange velgere fra andre partier til Frp, sier Zynk-sjefen.
Men juryen utelukker heller ikke det motsatte. At velgere som tidligere har hatt sympati for Fremskrittspartiets synspunkter i disse spørsmålene uten å stemme på partiet, kan bli fristet til å prøve originalen. Dette som en følge av nettopp den generelle dreiningen mot høyre i norsk politikk på dette spørsmålet.
Les også: MDG-lederen slår tilbake mot Frp etter reklamebråk: - Bøllesyting
Christian Laland i Pressure mener Fremskrittspartiet har fått mye ut av sin reklamefilm.
- Frp har nok fått mye ut av det, men også MDG har brukt videoen til å synliggjøre seg selv. Støyen i etterkant er jeg dog usikker på om flytter noen velgere. Det meste av debatten har gått i Kampanje, og stort sett blant reklamebyråene. Personlig synes jeg deler av formuleringene i bransjedebatten har hatt i overkant tungt skyts, sier Laland.
- Ja, jeg opplever det litt som en diskusjon som har opptatt mange i reklamebransjen og i andedammen, sier Elin Ludvigsen, som også er leder av årets jury.
En tilnærmet samlet reklamebransje har tatt til motmæle mot filmen, som blir beskrevet som splittende, rasistisk og etisk forkastelig.
- Men viser ikke Frp bare hvordan virkeligheten faktisk er, og hva statistikken sier? Er det ikke et faktum at vi har et problem med ungdomskriminalitet, spør daglig leder av Kommunikasjonsforeningen, Anne-Lise Mørch von der Fehr.
Les mer: Los & Co får knallhard kritikk for ny Frp-reklame: - Skaper splid i samfunnet
Lederen av Kommunikasjonsforeningen mener Fremskrittspartiet med denne reklamen viser seg frem som et parti som tar i bruk moderne kommunikasjonsgrep og forteller en historie med levende bilder.
- De lager en kort videosnutt på under ett minutt og løfter en problemstilling som er svært alvorlig for mange unge mennesker. Den utviklingen kan vi like eller ikke like, men det er det vi må diskutere, sier von der Fehr og legger til:
- Jeg tror filmen treffer unge førstegangsvelgere og særlig de som bor i storbyene og at de får gjenklang der. Dette kan bidra til at Simen Velle kan få de stemmene han trenger for å komme inn på Stortinget, sier von der Fehr.
Etter at Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger på lederplass slo fast at filmen er trygt plassert innenfor ytringsfrihetens grenser og på trygg avstand fra rasismeparagrafen har kritikken igjen skutt fart. Umar Ashraf i Antirasistisk Senter er sterkt kritisk til å bruke rasismeparagrafen som en grensestolpe for hva som er rasistisk, mens kreatør og reklamerådgiver Erik Heisholt ikke vil beklage ordbruken om rasistisk propganda.
Les også: - Rasismeparagrafen er ikke grensestolpen for hva som er rasisme