I desember kunne Kampanje fortelle at reiseselskapet Hurtigruten sendte reklamebyråkontrakten sin ut på anbud. Etter syv år i Los&Co mente den nye konsernsjefen, Daniel Skjeldam, at tiden var inne for å se på rederiets markedføringspartnere med nye briller. Men nå er det klart at reklame- og kommunikasjonsselskapet kan puste lettet ut. Hurtigruta forsetter å legge til kai ved selskapets lokaler på Vippetangen.

- Vi kan ikke bli mye gladere enn det vi er nå. Dette er en drømmekunde. Det er også en kunde som har vært veldig viktig for oss. De har vært kunden vår i sju år, og da utvikler man seg faglig sammen, sier byråleder Jan Christian Fosseidbråten til Kampanje.

Les også: Kjemper om reklamekonto til 200 millioner

Til Kampanje forteller Fosseidbråten at Los&Co har knyttet bånd med Harvest og Starcom og at de tre kommer til å samarbeide for å skape den beste kommunikasjonen for Hurtigruten.

- Hurtigruten så fem år frem i tid og la opp til en prosess med en offensiv oppgave og hvor vi kunne utfordre tilbake. De satte ord på et behov som de ønsket svar på. Jeg regner med at det var det byrået med det beste svaret som vant, sier Fosseidbråten.

- Vi inn mye arbeid
For det var særdeles viktig å beholde Hurtigruten på kundelisten for Los&Co. Fjoråret ble krevende for byrået som i sin tid ble startet opp av Jan Christian Fosseidbråtenor og var slettes ingen dans på roser. Det innrømmer reklamesjefen. Byrået mistet Gilde og Tine til konkurrerende byråer, og butikkjeden Rimi, som var kunde, gikk også tapt med Coops oppkjøp av dagligvarekjeden Ica i Norge.

Når byrået på toppen av dette måtte forsvare kunderelasjonen med Hurtigruten, som var et sjuårig forhold, tegnet det til å bli et bratt 2015.

Les også: - Sikter mot et godt resultat også i 2015

- 2015 var et lærerikt, men krevende år. Særlig første halvår. Men andre halvår har vært i positivitetens ånd. Og jeg er veldig optimistisk på vegne av 2016, sier han.

- Hvor mye måtte dere jobbe dere for å sikre dere oppdraget?

- Mye. Det var en lagseier der hele byrået var direkte eller indirekte involvert. Vi la inn veldig mye arbeid.  Ikke bare fordi det er en viktig kunde, men også fordi oppgaven var omfattende, sier reklamesjefen.

Etter det Kampanje har grunn til å tro var konkurransen i byråpitsjen stor. Både Try, SMFB, McCann og Kitchen skal ha vært med og konkurrert om oppdraget.

Attraktiv kunde:

Hurtigruten er en stor annonsør og interessen skal ha vært svært stor fra byråene som knivet om kontoen til Daniel Skjeldam, administrerende direktør i Hurtigruten. Kampanje anslår kontoen til rundt 8-10 millioner kroner i byråinntekter.

- Los aldri uaktuelle
Hurtigruten-sjefen Daniel Skjeldam sier han ønsket å ta mer kontroll over merkevaren Hurtigruten. Han valgte derfor å sette reklamekontoen som Kampanje har anslått til rundt 200 millioner kroner, inkludert mediekjøp, i spill. Skjeldam ønsket seg fortsatt et byrå som var forankret i Norge, men likevel ha mulighet til å nå ut i det internasjonale markedet. 

- Dette er ikke kritikk av Los, men vi har veldig store ambisjoner. Det er heller ikke sånn at Los ikke er aktuell. Det er utrolig viktig at vi vet at vi har de aller beste samarbeidspartnerne på markedskommunikasjon – både nasjonalt og internasjonalt, uttalte Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam til Kampanje i desember.

Til Kampanje forteller konserndirektør for det kommersielle området i Hurtigruten, Arild Kaale, at de ble imponert over Los&Co i denne prosessen. Han sier byrået leverte «knallsterkt i konkurranse med de beste tilbyderne, konseptene og teamene i verdenssammenheng» uten å si hvilke byråer som var med i finalen.

- Først og fremst gikk jo hele pitsjen ut på å finne noen som var markedsledende på performance marketing og content management. Men vi fant fort ut at veldig få klarer å få content ut til den bredden vi ønsker. Los&Co var de som tok oppgaven helt ut ved å kombinere tradisjonelle mediekanaler med innovative løsninger. Det overrasket oss at ikke flere så mulighetene som content innenfor vår industri representerer, sier Kaale.

- Var det en vanskelig beslutning å velge byrå til slutt?

- Det var ikke vanskelig, det var enkelt. Los&Co traff oss rett i hjerterota, sier han, og legger til:

- Vi har i generasjoner har vært en livsnerve for kysten gjennom å frakte lokalpassasjerer, gods, post, medisiner og andre viktige varer, og det er like viktig for oss i dag. Vi har sett spesielt etter et byrå som forstår DNA-et vårt og som evner å formidle det gjennom historier og grep som virker på tvers av kanaler, sier Kaale.

Hurtigruten skal nå i gang med en større merkevareomlegging med nye og spennende muligheter og destinasjoner som Amazonas og Canada.

- Vi er trygge på at den nye avtalen vil bidra sterkt til at Hurtigruten når sine høye forretningsmessige mål og befester stillingen som verdensledende på unike og bærekraftige opplevelser langs norskekysten, i de polare farvannene i Arktis og rundt Antarktis, sier Kaale.

- Hvor mye vektla dere at byråene hadde internasjonale forbindelser?

- Alle byråene påstår at de har et internasjonalt nettverk, men dette bunner ut i at man har lokale samarbeidspartnere. Vi er mer opptatt av personene, og der leverte Los suverent.

Blir en viktigere kunde
For Los&Co betyr dette at de skal løse enda flere oppgaver for Hurtigruten fremover, forteller Kaal til Kampanje.

- Ja, bredden i det oppdraget de skal løse for oss, er større. Vi kommer til å bruke sosiale medier som hovedplattform fremover, men vi må samtidig ikke glemme at tradisjonelle medier er viktig for eksempel i det tyske markedet, sier Kaale til Kampanje.

Kommunikasjonsmiksen kommer til å spenne mellom betalte, fortjente og eide uttak.

- Vi tilbyr enestående opplevelser og da skal vi også være i verdenstoppen i å bruke content som bærer av den betalte kommunikasjon vår, sier Kaale.

I Los&Co kan daglig leder Jan Christian Fosseidbråten nå gå inn i det nye året vel vitende om Hurtigruten blir en enda viktigere kunde for byrået.

- Vi kommer til å få flere og nyere folk på Hurtigruten-teamet, men her kommer det flere nyheter etter hvert, sier han til Kampanje.