Under reklamebransjens store festkveld fredag kveld var det designstudioet Neue Studio Design og reklamebyråene i Try-gruppen, Try og Pol, som var de store vinnerne. Samtidig ble det etter hvert klart at en av de store vinnerne fra et par år tilbake, SMFB, ikke nådde opp helt i toppen i konkurransen.

Trøsten ble dermed at Kreativt Forums «Ærespris» gikk til grunnlegger og kreativ direktør i SMFB, Stig Bjølbakk (44) og det til stor glede både i SMFB og i hele salen for øvrig. Bjølbakk fikk stående applaus da han gikk opp på scenen for å motta prisen av Dagmar Kollstrøm fra Ernö. I sin begrunnelse sa Kollstrøm:

- Den som får Kreativt Forums Ærespris i kveld har stått bak prisvinnende jobber i tre tiår. Men det er ikke bare mengden utmerkelser som betyr noe, men måten vinneren har utmerket seg på, sa Kollstrøm før hun fortsatte:

- Han har en egen evne til å lage jobber som står ut, uansett om det er radio, film, print eller digitalt. Det er ofte humoristisk, ofte dratt ett hakk lenger og alltid med et fantastisk godt håndverk.

- Hadde nesten gitt opp
Det var en beveget Bjølbakk som kom på scenen foran rundt 800 reklamefolk på Plaza-hotellet i Oslo fredag kveld.

- Shit, jeg hadde nesten gitt opp, sa han fra scenen til stor glede fra salen før han fortsatt i mer alvorlige ordelag.

- Jeg har kanskje ikke vunnet så mange priser som alle andre som har fått denne prisen før. Men jeg tipper jeg får prisen for at jeg for 12 år siden startet et byrå med fire kompiser, fortsatte Bjølbakk.

Byrået Bjølbakk siktet til var forløperen til det vi i dag kjenner som SMFB, nemlig Shnel & Melnychuck, og de fire kompisene var Njål Berge, Henrik Sander, Erik Heisholt, Bjølbakk og Lasse Polmar. Av de fem er det bare Bjølbakk og Polmar som fortsatt jobber i byrået som siden slapp inn det svenske reklamebyrået Forsman & Bodenfors på eiersiden og ble SMFB.

Stormende jubel:

Gleden var stor ved SMFB-bordet og i salen forøvrig da Stig Bjølbakk i SMFB ble ropt opp som vinneren av Æresprisen. Her Bjølbakk på vei opp på scenen til stormende jubel fra blant andre kollegaene Vibeke Wiedswang og Henriette Valeur. Bak står Tonje Bjørnerem og Frode Skage Ullebust fra kunden IKEA.

- Skulle dra til Las Vegas
Etter det Kampanje kjenner til skal de fire kompisene ha blitt enige om å stifte Shnel & Melnychuck på Lorry sent ut på kvelden en gang. Tanken var imidlertid ikke å holde på så lenge, men lenge nok til at man gikk med et overskudd også skulle de fem reise til Las Vegas å satse overskuddet på rouletten. Kampanje har frem til i dag ikke greid å få verifisert historien, men nå kan Bjølbakk bekrefte deler av historien.

- Den stemmer nesten. Vi snakket tidlig om å dra til Vegas å sette hele overskuddet på rødt i roulette. Enten ble det doblet overskudd, eller så gikk vi i null. Men det var ikke fordi vi ikke hadde planer om å holde på lenge. Det var bare fordi vi ikke hadde noen eksterne eiere, fordi det hadde blitt en syk fest dersom vi vant og fordi det hadde vært en passe rock n roll ting å gjøre. Hvorfor vi ikke gjorde det tror jeg har noe med at den ikke fullt så rock n roll Christian Steen (daglig leder i SMFB i dag, red. anm.) kom inn i bildet, sier Bjølbakk.

Selv om det aldri ble noe av turen til Las Vegas og Christan Steen i dag styrer SMFB-skuta, er ikke Bjølbakk i tvil om at SMFB er det beste stedet å jobbe i norsk reklamebransje.

- Eivind Moe sa en gang at SMFB ikke var det beste stedet å jobbe, for det var i Try. Men jeg  uenig. For SMFB er det råeste stedet å jobbe, sier Bjølbakk.

- Kan være på høyden lenge
- Du sa på scenen du hadde gitt opp å få prisen. Hva mente du egentlig?

- I hvert fall hadde jeg begynt å avskrive det. Man ser det kommer yngre team forbi og vinner priser og da tenker man fort «jeg er vel passé». Men dette er vel ikke en pris man får for å jobbe hardere, det er vel summen av et liv som gjør det, selv om jeg ikke er ferdig, sier Bjølbakk.

- Du er 44 år. Hvor lenge kan man være på topp i reklamebransjen?

- Jeg tror man kan være på høyden lenge. Se på en av grunderne i Forsman & Bodenfors, Staffan Forsman, som fortsatt leverer på superhøyt nivå. Jeg tror man kan ha et helt liv i reklamebransjen. Det kommer nye ting som digitale medier til, men bare man klarer å tilpasse seg, har lysten og flinke folk å jobbe sammen med kan du holde på lenge, sier han.

Sin egen tittel kreativ dierktør kaller han «proforma».

- Det er vel egentlig bare en skjematittel. Hos oss har alle mandat til å kalle seg hva de vil. Jeg leder ingen, annet enn at jeg til stede, sier han.

Ikke fornøyd med medaljefangsten
Under gårsdagen var det ikke den store vinneren fra 2014, reklamebyrået SMFB, som var nærmest å by konkurrentene i Try-gruppen, Pol og Try, mest motstand. SMFB og Bjølbakk måtte gå hjem uten gull i kofferten. Men for tre år siden var det SMFB som gikk til topps i Gullblyanten med både Grand Prix og flest gull. Uttellingen endte på ett sølv, fire bronser og tre diplomer, men det holdt bare til en 10. plass over de mest kreative byråene.

Les også: Her er reklamebransjens nye stjerneduo(pol) (krever innlogging)

- Ingen gull på «Gullblyanten» i år, er det bra nok for SMFB?

- Man vil jo gjerne ha gull og det har blitt mange gull i tidligere år. Men i en konkurranse som «Gullblyanten» er man prisgitt hva folk mener. Men vi trodde ikke på forhånd at det skulle bli noen gull i år og det kan vi ikke si oss fornøyd med, sier Stig Bjølbakk til Kampanje rett etter prisutdelingen.

- For et par år siden var dere helt i toppen og var den store vinneren. Hva kan dere gjøre for å komme tilbake dit?

- Jeg får sitere Erik Sollenberg i Forsman og Bodenfors i Sverige. Han sier det er noen år man der oppe, så finnes det noen år der man konsoliderer før man tar neste steg. Men det er klart vi vil jo ha gull og være best, sier Bjølbakk.

Selv om SMFB for noen år siden var mestvinnende, var det altså de to Try-byråene, Try og Pol, som dominerte med hele seks og klart mestvinnende byråer.  

- Fester Try og Pol et jerngrep om markedet nå?

- Nei det føler jeg ikke i det hele tatt. På størrelse og økonomi har de et bra grep, men vi tar dem av og til på det kreative. Men de er veldig flinke og vi er veldig imponerte over hva de får til. Men det synes jeg vi er også. sier han.

Lover å slå tilbake:

Det ble ingen gull til reklamebyrået SMFB i år. Men Æresprisvinneren lover at SMFB skal komme sterkere tilbake. - Det er klart vi vil jo ha gull og være best, sier Bjølbakk. Foto: Eivor Eriksen.