- Alt tilsier at det vil være fortsatt vekst i 2018, spørsmålet blir er hvor stor veksten blir, sier Merete Mandt Larsen, som er daglig leder i Mediebyråforeningen.

Svaret hun har fått fra sine medlemmer er en prognose på opp mot fire prosent. Flertallet av medlemmene tror altså på en sterkere vekst i 2018 enn så langt i 2017. Etter elleve måneder viser nemlig Mediebyråforeningens statistikk at deres medlemsbyråer har kjøpt reklame for 2,8 prosent mer i år enn i samme periode i fjor.

- Jeg tror det er en optimisme i markedet, sier Mandt Larsen. Hun legger til at noen mediebyråer spår en lavere vekst, men at flertallet holder en knapp på nærmere fire prosent.

Kalddusj på tampen av året
Det lå lenge an til en vekst på rundt fire prosent også i 2017, men november så en kraftig nedgang på 7,7 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Det skyldtes særlig at mediebyråene la igjen 16,6 prosent mindre på tv-kanalene.

Les mer: Svart november i reklamemarkedet - nå går internett forbi tv

Det setter ikke noen demper på mediebyråenes forventninger for neste år, forteller Mandt Larsen.

- November var en helt spesiell måned med stor nedgang, og vi må stille spørsmålet om det skyldes at annonsører sitter på gjerdet eller at de ikke har fått plass på tv og går til medier med lavere kostnad. Uansett så er det bare én måned i det store bildet, og vi skal være forsiktige å si at det vil være førende for neste år.

Her er vinnerne...
Ikke overraskende spår mediebyråene fortsatt vekst for de digitale kanalene i 2018, med søk, sosiale medier og video som driverne. Byråene spår en samlet vekst for de digitale kanalene på 8-9 prosent, som er omtrent på samme nivå som i år.

Tv forventes en vekst på 2-3 prosent, blant annet drevet av nye målinger. Så langt i år er tv-veksten på 1,4 prosent.

Radio, som har hatt en nedgang på 3,7 prosent så langt i år, forventes å stabilisere seg med en vekst på 0 til 3 prosent.

Utendørs, som er en av årets store vinnere med en vekst på 24,6 prosent per november, befinner seg fortsatt i digitaliseringsfasen og forventes en vekst på 9 til 12 prosent.

Kino er også blant årets vinnere med en vekst på 16,1 prosent. Til neste år forventer mediebyråene at veksten vil være på 8 til 10 prosent.

...og taperne
Og da er vi over på taperne, som ikke overraskende er dagspresse. Papiravisene har hentet 14,3 prosent mindre fra mediebyråene så langt i år. Nedgangen fortsetter i samme tempo neste år, skal vi tro signalet fra mediebyråene, med en nedgang på 12 til 13 prosent.

Magasinene vil også miste reklamekroner, men her er mediebyråene mer uenige om hvor mye. Det mest optimistiske mediebyrået spår en nedgang på 5 prosent, mens det mest pessimistiske mediebyrået spår 15 prosent i minus. Til sammenligning har magasinene så langt i år mistet 20,8 prosent av mediebyråomsetningen.

Også direktemarkedsføringen taper hos mediebyråene, men kun med 2 til 3 prosent, tror mediebyråene selv.