Reklamebransjen er i endring, og bransjeglidninger pågår for fullt – fordi samfunnet rundt oss er i endring. Jon Fredrik Sandengen har helt rett i at vi i GK posisjonerer oss. Vi sier høyt hva vi står for, så blir det enklere å velge oss eller velge oss bort.

Les også: - Klassisk brønnpissing

I tillegg har vi rett: Flertallet av norske reklamebyråer mangler samfunnsforståelse. Å være samfunnsengasjert er bra, men det er ikke det samme som samfunnsforståelse. Forståelse krever flere kilder til innsikt enn reklamebransjen tradisjonelt har hvilt på.

Få reklamebyråer har samfunnsvitere, jurister, politikere, journalister, forfattere og analytikere i skjønn forening med kreatører. GK har. Gjennom 30 år har vi bevisst bygget en organisasjon med en annen kunnskap enn i reklamebyråene. Vi kan hjelpe kundene å lage andre historier og løse andre oppgaver enn reklamebransjen.

«Få reklamebyråer har samfunnsvitere, jurister, politikere, journalister, forfattere og analytikere i skjønn forening med kreatører. GK har.»

Etter mer enn 20 år i reklamebransjen, vet jeg at det sitter mange kloke hoder i ulike byråer som ønsker større kraft til kampanjene, på vegne av kundene. At kommunikasjonsdirektøren og markedsdirektøren begynner å snakke sammen. At setningen «det er jo bare reklame», erstattes med kommunikasjon som fast agendapunkt i ledergruppen.

For å komme dit, heier jeg på en reklamebransje med større vidsyn, dypere kunnskap – og en bransjeglidning på vei mot større samfunnsforståelse. I fremtiden må reklamen ta virkeligheten innover seg.

Jon Fredrik Sandengen etterspør GKs motiv. Det er enkelt. Vi tror at bedre innsikt fører til bedre beslutninger, og et bedre samfunn. Vi baksnakker ikke. Vi framsnakker kommunikasjonsfaget.

Marit Høvik Hartmann er seniorrådgiver i Geelmuyden Kiese