Som oftest når et kreativt byrå går ut i Kampanje og jubler over en ny kunde, ligger det en haug med tapere igjen på slagmarken.

Hvert år legger norske reklame og kommunikasjonsbyråer ned flere titalls millioner kroner på an-budskonkurranser - både offentlige og private. Og hvert år føles det som om konkurransene blir mer omfattende og arbeidskrevende, uten at jeg tror at resultatet blir noe bedre av den grunn.

For ingen tjener på byråkonkurranser som vokser i omfang. Heller ikke oppdragsgiverne. La meg gi et lite eksempel:

I høst ble vi sammen med ni (!) andre byråer invitert til å konkurrere om en lanseringskampanje for en ny produktserie og ett års samarbeid. Altså ikke hele kontoen og svært tidsavgrenset. Kundens forventning var en komplett presentasjon av strategi og kreative uttak på tv og digitale flater.

La oss si at hvert byrå legger ned 250 timer hver. 250 timer som kundene til byrået ville ha betalt i snitt over 300.000 kroner for. Rask hoderegning gir da en verdi på gavepakken som bedriften får, på tre millioner kroner.

For ingen tjener på byråkonkurranser som vokser i omfang. Heller ikke oppdragsgiverne.

Når da all erfaring tilsier at «vinneren» i beste fall kommer til å legge igjen toppen en halv million i honorarer, vil dette uansett være et tapsprosjekt. For alle.

  • Selv vinneren vil aldri klare å lage god økonomi ut av det når man regner med innsatsen lagt ned i byråkonkurransen.

  • Taperne har gitt bort en liten formue.

  • Kundene til taperne har finansiert galskapen.

  • Ja, selv oppdragsgiveren som har avholdt anbudskonkurransen, har brukt en haug med tid og ressurser på en prosess de sannsynligvis må starte på nytt. For det er bare unntaksvis at det som blir presentert i en slik konkurranse, noen gang kommer på lufta.

Men eksempelet over er ikke det verste. Det går rykter om en byråkonkurranse i 2017 hvor det var så mange runder, og briefen var så omfattende, at ett byrå alene jobbet for 1,5 millioner. Og de tapte. Tør vi tippe at det i den anbudskonkurransen ble jobbet for minst ti millioner kroner? Jeg tror ikke anslaget er for høyt.

Både Kreativt Forum og Anfo er kritiske til denne praksisen og har i samarbeid laget en anbefaling til gjennomføring av byråkonkurranser. Jeg gleder meg til den dagen norske annonsører begynner å følge den. Det vil alle tjene på.

Eldar Skylstad er strategisk rådgiver og partner i Good Morning, og er også styreleder i Kreativt Forum.