Denne uken har vært rik på begivenheter for reklamebyrået Anorak. Mandag fikk reklamekonsernet The North Alliance (NOA), som Anorak er en del av, ny storeier.

Les også: Capman ute av North Alliance - Høgebøl klar med ny eier

- Det er jo strålende. 2018 har startet riktig bra, og med Norvestor inne, kan vi fortsette å vokse, sier byråleder Torgeir Vierdal i Anorak til Kampanje.

- Men hva tror du om å få inn et nytt fond på eiersiden?

- Nå får vi en god partner i ryggen og en ny vitamininnsprøytning. Det blir gøy å samarbeide med dem, sier han.

Eierskiftet skjer samtidig med at byrået er med og kjemper om reklamepriser i Cannes. Så langt har løvefangsten vært beskjeden for de norske byråene, men Anorak har markert seg med to bronseløver under Cannes Lions 2018 for jobben – «Nødsignal» for Amnesty  i radio- og media-kategorien.

- Vi hadde ikke regnet med det- men vi håpet jo selvsagt - at Amnesty-kampanjen skulle hevde seg. Vi hevder oss i både kreative og effektkonkurranser, heldigvis. Både 2016 og 2017 har vært superbra år, sier han.

Og legger til;

- Vi gjør det godt med Noa i Cannes.Hittil har Noa fått ti løver - imponerende oppfølging etter å ha vunnet hele 17 løver i fjor, spør du meg.

Gikk med underskudd
Samtidig er fjorårets regnskapstall klare, og de viser at selv om flere piler peker oppover i reklamebyrået, endte fjoråret med røde tall på bunnlinjen. Resultatet før skatt endte på snaue 0,8 millioner kroner  i fjor – mot et overskudd på 1,5 millioner kroner i 2016.

Byråinntekten endte på 51,33 millioner kroner i 2017, noe som er en forbedring på 13,5 prosent fra 2016. 

Selv mener Vierdal det viktigste resultatparameteret er selskapets brutto driftsresultat (EBITDA) all den selskapet er inne i en investeringsfase. EBITDA-resultatet viste et overskudd på rundt halvannen million kroner. 

- Vi har investert i flere nye satsingsområder, blant annet har vi bygget opp et designmiljø som nå er oppe og står med ti ansatte og lønnsom drift. Bold Oslo ble løftet ut som eget selskap i andre kvartal i år. Vi har også investert i nye kompetanseområder og styrket den strategiske kapasiteten i byrået.

Han sier byrået som en del av NOA-familien fikk «en tydelig oppgave om å fokusere på sterk vekst og løfte Anorak opp i det øverste kreative sjiktet i Norge».

- Vi har nå en størrelse som matcher våre søsterbyråer Åkestam og &Co og kan fullt ut ivareta de store, nordiske kundene, sier han. 

Blir med videre:

Torgeir Vierdal opplyser at de fleste partnerne investerer storparten av gevinsten fra eierskiftet tilbake i selskapet. - Det viser at vi har tro på Anorak og Noa. Foto: Hilde Nyman.

- Skal fokusere på sunn vekst
Vierdal sier planen fremover er å bedre lønnsomheten i selskapet. 

- Etter hvert skal vi bli en god lønnsom bedrift med 15-20 prosent margin. Derfor er det viktig å få opp størrelsen. Det handler ikke nødvendigvis om at vi trenger mange flere mennesker, men vi må jobbe dypere og større med den porteføljen vi har og tilknytte oss flere oppdragsgivere som benytter seg av hele kompetansespekteret. Vi er stolte av å vise til en vekst på 230 prosent siden vi ble en del av NOA uten å ødelegge bunnlinjen og kommer fortsatt til å fokusere på sunn vekst, sier han.

Vierdal avviser at byrået er i noen form motbakke selv om resultatet før skatt har svekket seg.

- Vi har etablert oss helt i toppen av norsk kommunikasjonsbransje hva gjelder kundetilfredshet, kreative priser og effektpriser. Vi viser til fortsatt sterk vekst samtidig som vi har etablert et nytt byrå med ti ansatte og vi driver lønnsomt. Det blir  feil å beskrive perioden som motbakke. Tvert imot. Vi opplever medvind. Anorak er et vekstcase og det er det vi blir målt på, sier han.

Les også: «Lille» Anorak har vokst med over 50 mill. på tre år

Fikk beskjed av konsernsjefen
Anorak er en del av The North Alliance, som er startet av Thomas Høgebøl. Byråkonsernet bikket én milliard i omsetning i 2017, noe selvsagt konsernsjef og gründer Høgebøl var fornøyd med.

Samtidig innrømmet Høgebøl at de norske enhetene hadde varierende resultater.

- Den norske delen har litt å gå på når det gjelder lønnsomhet. De tjener penger, men bør nok opp noen hakk lønnsomhetsmessig. Det jeg kan si, er at Making Waves har en veldig fin utvikling og går som toget. Det gjør de virkelig. Det er litt varierende for Anorak. De har hatt et veldig bra, kreativt år, men bør bedre lønnsomheten, sa Høgebøl i april.

Les også: Rekordresultat for Høgebøl - passerer milliarden i omsetning

På kundesiden har Anorak blant annet sikret seg Storebrand, Huseiernes Landsforbund, Synnøve Finden, Dagens Næringsliv, Snø og Byggtorget det siste halve året og byrået teller i dag 41 hoder.

Her ser du regnskapstallene til Anorak for 2017. Alle tall i MNOK. 

 Anorak 2017 2016 Endring i %
Omsetning 87,6 82,6 6,1
Driftsresultat - 0,3 1,97  - 
Resultat før skatt - 0,8 1,5  -