Saken er oppdatert med kommentarer fra Capa.

Da Mediebyråforeningen gjorde opp regnskapet for årets to første måneder, hadde en av fjorårets reklamevinnere – kino – en tilbakegang på 12,5 prosent.

Det står i sterk kontrast til veksten kanalen opplevde i fjor, da mediebyråene investerte 28,1 prosent mer i kinoreklame enn de gjorde i 2017.

Årsaken til at trenden ikke fortsatte inn i det nye året, forklarer marketing manager Christer Solberg i Egmont-eide Media Direct Norge med at de store kassasuksessene har uteblitt. Media Direct Norge er en av to store formidlere av kinoreklame på det norske markedet ved siden av Capa.

- «Sonja» bidro ikke i nærheten til de samme publikumstallene som «Den 12. mann» gjorde i 2018, og ga oss ikke den inngangen til året som vi håpet på. Heller ikke «Amundsen» leverte helt i forhold til forventningene, men nå ser det ut til at en knippe superhelter i «Avengers: Endgame» kommer inn og redder våren, sier han.

Sett av nesten 500.000
For etter fire måneder, viser Mediebyråforeningens tall en sterkt redusert tilbakegang på 2,8 prosent i medlemmenes investeringer i kinoreklame. Til sammenligning går hele markedet tilbake med 5,4 prosent.

Det gir Solberg det foreløpige siste kapittelet i Marvel-sagaen æren for, til tross for at filmen ikke hadde premiere før 24. april. Over 260.396 så filmen i løpet av de første dagene og så langt har over 460.000 nordmenn fått den med seg.

- Det er nok til at vi er optimistiske fremover. Vi hadde noen utfordringer i første kvartal, fordi etterspørselen på reklame var større enn tilbudet, men med tallene på «Endgame» klarer vi å etterlevere det vi ligger bakpå, samtidig som det kommer flere gode filmer fremover.

Han forteller at de ikke klarte å møte etterspørselen fra annonsørene i første kvartal og at de derfor måtte sanse salget av kinoreklame med jevne mellomrom.

Har levert bedre enn forventet
Capa opplever ikke nedgang i reklamesalget hittil i år, men også de måtte stenge reklamesalget fordi etterspørselen var større enn tilbudet tidligere i år.

- Den situasjonen har vi levd med de to siste årene, men det har vært mer av det i år, erkjenner salgsdirektør Vegard Kvalvaag.

- Vi ser en veldig stor forbedring nå. «Endgame» har levert bedre enn vi har estimert med og vi håper at leveringstakten fortsetter, sier han.

Venter på flere superhelter
Nå håper Christer Solberg i Media Direct Norge at filmer som «Rocketman», «Spider-Man», «X-Men», «Men in Black» og nyinnspillingen av «Lion King» holder trykket oppe slik at de slipper å havne i samme situasjon.

- Vi hadde i tillegg en vår og sommer med unormalt godt vær i fjor, noe som ikke er det beste i forhold til solgte kinobilletter. Det skal sannsynligvis mye til for at 2019 topper fjorårets varmerekorder, sier Christer Solberg.

- Tror du det er mulig å toppe fjorårets reklamesalg?

- Vi topper nok ikke fjoråret, men vi håper at vi kommer tett oppunder. Det vi håper på nå er en fin sommer og inngang på høsten.

Han tror heller ikke 2019 blir et like godt norsk filmår som 2018, da «Bølgen» samlet 589.000 nordmenn foran det store lerretet, og «Den 12. mann» og «Månelyst i Flåklypa» ble sett av over 400.000 hver.

- Det blir nok ikke et like godt norsk filmår som i fjor, men det kommer norske filmer som «Askeladden» og «Snekker Andersen» utover året som kan gjøre det bra.