Saken er oppdatert med kommentarer fra Ove Grønnevik og Einar Rustad Nilssen.

Byrågruppen Media Bergen, som er heleid av reklamemogulen Ove Grønnevik, kjøper alle aksjene i reklamebyrået MK Norway. 

- Ja, stemmer, vi slår oss sammen. Nå blir byrået med lengst historie i Bergen by en del av familien, sier Ove Grønnevik i en pressemelding.

MK Norway har vært eid av Ole Færøvik (25 prosent), byråleder Einar Rustad Nilssen (22,5 prosent), Doffen Trellevik (22,5 prosent), Jon Hjørnevik (15 prosent) og Per Thoresson Lund (15 prosent). De selger seg alle ut, men fortsetter som ansatte.

Byrået hadde en omsetning på 17,7 millioner kroner i 2018 og et underskudd på 162.343 kroner. Kundelisten inkluderer annonsører som Scandic, Lerum, Tryg forsikring og Mitsubishi.

- De er et tøft utfordrerbyrå med skarp kreativ teft og gode holdninger. Hver eneste MK-er har en sjelden sans for relevant kreativitet og smart kommunikasjon. Dette deler de med oss andre i Media Bergen, så vi ser frem til å ønske dem velkommen med åpne armer til høsten, fortsetter han. Vi hadde en liten sommerfest i går, og da forsvant to plutselig for å gå tilbake på jobb. Den holdningen kan jeg like, sier Ove Grønnevik.

Også MK-sjefen er fornøyd med salget.

- Vi har i en lengre periode kjent på behovet for å bli større, både i form av kapasitet og utvidet kompetanse. Da var det gull å finne en eier og et miljø som kan levere nettopp dette, og som samtidig deler vår ambisjon om å kjempe om landets største annonsører, sier Einar Rustad Nilssen, byråleder i MK Norway, i meldingen.

Går mot slutten for MK-navnet
Einar Rustad Nilssen fortsetter som byråsjef og får med seg byråets 13 årsverk, men nøyaktig hvordan byrået vil se ut under nytt eierskap, kan han ikke si. I pressemeldingen heter det at MK Norway fortsetter i egne lokaler og med eget navn, men «sannsynligvis ikke så lenge».

- Dette er en prosess vi går inn, og jeg har ikke lyst til å si noe mer om dette nå, sier han til Kampanje.

- Er dette begynnelsen på slutten for MK Norway som et byrå med eget navn og egne lokaler?

- Det kan være det, men det er ikke sikkert. Det er mange typer utfall som kan komme ut av en sånn prosess.

- Hva har utløst dette behovet hos dere?

- I all hovedsak handler dette om å tilføre kompetanse og å være i posisjon til å kjempe om de største annonsørene i landet også i fremtiden. Bransjen går mot større konstellasjoner med bredere tjenestespekter. Du har behov for et mye bredere nedslagsfelt og det blir vanskeligere og vanskeligere å være et lite tradisjonelt reklamebyrå, og vi har sett over tid at de større kundene våre etterspør en del kompetanse vi ikke har. Spesielt når det gjelder mediekjøp og digital medieplassering. Pluss teknologi og app-utvikling. Alt dette kan ikke vi som et lite byrå gjøre inhouse.

Gjør mindre filmproduksjoner
MK Norway hadde en byråinntekt på 12,4 millioner kroner i fjor, ned fra 14,8 millioner kroner. Totalomsetningen falt fra 29,1 til 17,7 millioner kroner.

- Det skyldes at vi gjorde mye mindre filmproduksjon. Vi har i mange år levd godt med å lage store filmproduksjoner for kunder som Chess, Mitsubishi, Lerum og Tryg. De aller fleste merker nok at det nå er snakk om mye mindre og enklere produksjoner til digitale flater. Det får ganske mye å si for omsetningen.

Nilssen forteller at de blir sittende i egne lokaler «i hvert fall ut året».

- Nå skal vi jobbe med å skape synergier med våre nye brødre og søstre. Inntil videre er det «business as usual».

- Hvordan har 2019 vært så langt?

- Det har vært bra og bedre enn i fjor. Vi tjener ålreit med penger i 2019.

- Går dere med overskudd?

- Foreløpig ser det sånn ut.

- Skal bruke tid
- Jeg kjenner jo noen av disse fra før av og jeg har hatt mye respekt for jobbene som MK har gjort. Det er klart at det vi har vært interesserte i, er det kreative produktet i MK, sier Media Bergen-sjef Ove Grønnevik til Kampanje.

- Kan det være aktuelt å innlemme MK i et av byråene du eier fra før?

- Nei, nå skal vi få ned skuldrene og bruke tid denne høsten på å finne ut av hvordan vi skal gjøre dette på best mulig måte. Motivet for å gjøre dette er det kreative produktet i MK.

Dette er første gang det har vært «seriøs dialog» mellom partene om et oppkjøp, ifølge Grønnevik.

- Hvilken verdi har dere satt på selskapet?

- Det kan jeg ikke si.

Får med seg partnerne
Alle MK-partnerne fortsetter i byrået etter salget.

- Hva slags avtale har du inngått med partnerne?

- Vi har kjøpt aksjene deres. Vi kan ikke tvinge dem til noe som helst. Alle her ønsker å skape et sterkt kreativt produkt, og det er hele motivet for å gjøre dette.

- Er det snakk om en større omstrukturering av Media Bergen nå som MK kommer inn?

- Det vi satser på er det kreative produktet vårt. Vi vil ha en åpen prosess og dialog denne høsten om hvordan vi kan gjøre det på best mulig måte.

MK Norway har kontorer i Bergen og Oslo. I Media Bergen får de i tillegg tilstedeværelse i Stockholm og København.

- Dette åpner spennende muligheter og gir oss ekstra kreative muskler til å satse offensivt fremover, muligheter som vi alt har startet å høste frukter av, sier Doffen Trellevik, kreativ leder i MK, i pressemeldingen.

Media Bergen eier også byråer som Keyteq (58 prosent), Per Høj (55 prosent), Oktan (100 prosent) og Nor PR (81 prosent), for å nevne noen.