Røde Kors sin samtaletjeneste for barn og unge, Kors på Halsen, setter fokus på psykisk vold i ny julekampanje. Kampanjen er utviklet av JCP PR & Advertising.

- Det å se gjennom vinduene og få et innblikk i mange barn sin hverdag var en spennende løsning som gjorde at det knøt seg i magen hos oss og mange av de som møtte opp, forteller leder av Kors på Halsen, Nelli Kongshaug.

Kors på Halsen og JCP PR & Advertising inviterte til en teaterforestilling inne i stue i Oslo, hvor tilskuere fikk lov til å se inn i en families hverdag. I forestillingen ble barna i familien utsatt for psykisk vold, og tilskuerne fikk ikke vite temaet på forhånd. Kongshaug sier at de likte idéen fordi det var en veldig annerledes måte å sette fokus på psykisk vold mot barn og unge på.

- Foreldre som utøver vold, enten fysisk eller psykisk, er spesielt sårt og vanskelig for barn og unge å snakke om, og vi ønsket å senke terskelen for å si i fra, fortsetter Kongshaug.

Bakgrunnen for kampanjen er undersøkelsen publisert av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) som viser at en av fem barn opplever psykisk vold fra foreldrene sine. Kongshaug forteller at Kors på Halsen er en anonym samtaletjeneste hvor barn og unge kan snakke om temaer det kan være vanskelig å snakke med andre om.

Rådgiver Lars Eia Kirkholm hos JPC PR & Advertising sier de ønsket å la folk selv få oppleve hvor ubehagelig dette er.  

- Vårt ønske er at folk som har sett filmen skal sitte igjen og tenke at dette er noe vi burde ha sagt ifra om og vi håper kampanjen er med på å åpne øynene til folk for psykisk vold, og får flere barn og unge til å snakke med noen, sier Kirkholm.

Siden oppstarten i 1984 har de frivillige i Kors på Halsen snakket med over en million barn og unge fra hele Norge.

Her kan du se filmen til Røde Kors for hjelpettjeneste for barn og unge, Kors på halsen.