Lørdag kveld skal Gullfisken 2019 deles ut under et direktesendt show fra Oslo Kongressenter. Sølvfisk-juryen har hver måned kåret månedens beste reklamefilm, men det er seerne som avgjør hvilken av de tolv sølvfiskvinnerne det er som kan krone seg med tittelen Gullfisken-vinner 2019.

Se alle filmene nederst i saken.

Det er Morten Ramm som skal lede prisutdelingen som sendes på TV 2 klokken 21:30. Da Kampanje intervjuet han tidligere denne uken sa han at han har frie tøyler, samtidig som han sendte et lite stikk retning reklamebransjen og kalte dem «en selvhøytidelig gjeng». 

Merkevarer som Kondomeriet, Flytoget og Finn.no, vil følge ekstra godt med lørdag kveld. På byråsiden kjemper syv reklamebyråer om Gullfisken 2019, og noen byråer sitter med flere potensielle vinnerlodd. Både Anorak og Pol stiller med tre lodd hver, mens Kitchen reklamebyrå har to. 

- Blir som å velge mellom barna sine
Dalig leder i Pol, Kjetil Botten Skogly, håper de kan stikke av med Gullfisken i år.

- I fjor hadde vi to og Try hadde en i superfinalen, men da fikk vi ikke Gullfisken, men vi var veldig nære noe vi var fornøyd med. I år har vi tre lodd i hatten og jeg er ekstra fornøyd med at vi har tre Sølvfisker fra tre helt ulike team for tre ulike annonsører. Det viser bredden i laget vårt til å levere gode jobber. Det er et fint bevis på det og en kjempefjær i hatten, sier Skogly til Kampanje.

- Hvilken av de tre Pol-filmene har best sjanser?

- Det blir som å måtte velge mellom barna sine det, sier Skogly og ler.

- Vi har jobbet for Kondomeriet, en ganske smal greie, men veldig kul film. Filmen har jo vært veldig populær og den har gått sin seiersgang rundt hele verden, så jeg er veldig spent på hvordan den slår an i en sånn type konkurranse. Også har vi Norsk Tipping, og i og med at den handler om Sjetil og jeg heter Kjetil syntes jeg det er ganske gøy, og den har en god sjanse. Julefilmen for Posten har vært mye omdiskutert, men den har fått veldig stor oppmerksomhet og har gjort en god jobb for Posten, fortsetter Skogly.

- Men hvis du må velge en?

- Siden jeg heter Kjetil og filmen heter «Sjetil bestemmer» så holder jeg den som en liten favoritt, sier Skogly.

- De største konkurrentene
Skogly, som har vunnet Gullfisken som annonsør to ganger tidligere han jobbet i DNB, trekker frem tre filmer på spørsmål om hvilke han anser som de største konkurrentene.

- Kitchen sin for Bufdir tenker jeg har en god sjans, også tenker jeg at Flytoget-filmen fra Anorak og DNB-filmen fra Try med Aksel Lund Svindal også har en god sjans. Det er de tre jeg ser på som de største konkurrentene, men det kan være jeg tar helt feil for det er folket som bestemmer, sier Skogly.

Byråleder i Anorak, Torgeir Vierdal, sier det er tolv vinnere allerede på spørsmål om hvordan han vurderes byråets vinnersjanser. 

- Hvilken av de tre Anorak-filmene tror du publikum liker best?

- Det som gjør Gullfisken unik er jo at vinneren som til slutt kåres er en kombinasjon av stemmene fra annonsører, byråer og publikum. Min erfaring er at det er umulig å tippe så jeg skal ikke prøve meg på det i år heller, men jeg blir helt sikkert overrasket til slutt, sier Vierdal.

- Hvilken av de andre byråenes filmer er deres største konkurrent?

- Nå har jeg kommet med så mange politisk korrekte svar at jeg føler jeg nærmer meg flytsonen. Det er jo tolv verdige kandidater så det blir skikkelig vanskelig å velge bare en, men i disse bærekrafts tider synes jeg filmen til Finn.no har kombinasjonen av både god ide og godt håndverk. Gir en klapp til den jeg, sier Vierdal.

Juryen som har valgt ut årets Gullfisk-kandidater har bestått av juryformann Thorbjørn Naug, Art Director Good Morning Naug, Celin Kjenslie, markedssjef i Rema 1000, Sebastian Prestø, tekstforfatter i Morgenstern, Jenný Rut Sigurgeirsdóttir, kommunikasjonssjef i Mills, Fredrik Pryser, produsent i Pryserfilm, Monica Paulsen Ygre, senior produktsjef i Freia og Sara Marie Hødnebø, Art Director i Pol reklamebyrå. 

Her er alle tolv filmene som kan vinne Gullfisken 2019, presentert etter måneden de vant Sølvfisk:

Januar: Anorak for Kolonial.no


Februar: Try for DNB


Mars:
Alexander Reklamebyrå for Grønt Punkt Norge


April:
Anorak for Komplett.no


Mai: Kitchen for Interoptik


Juni: Pol for Kondomeriet


Juli: Kitchen for Bufdir


August: Morgenstern for Finn.no


September: Pol for Norsk Tipping


Oktober: Anorak for Flytoget


November: SMFB for VG


Desember: Pol for Posten

 

Valgte ut Sølvfiskene:

Juryen som valgte ut kandidatene til Gullfisken 2019. Bak fra venstre: Fredrik Pryser, Sebastian Prestø, Thorbjørn Naug. Foran fra venstre: Jenný Rut Sigurgeirsdóttir, Celin Kjenslie, Monica Paulsen Ygre, Sara Marie Hødnebø. Foto: Daniel Sannum Lauten.