Anti har fått oppdraget med å pusse opp det visuelle uttrykket til Arkivverket. Som et resultat av det kan Arkivverket fremover snakke med innestemme i digitale medier ifølge spesialrådgiver Kjetil Sviland i Arkivverket.

- Vi skal slutte å «rope» i digitale flater og bytter blant annet ut bokstaveringen av etatsnavnet – navnetrekket - som til nå har bestått av bare store bokstaver, sier han. 

Bakgrunnen for oppgraderingen er at Arkivverket har blitt en mer synlig aktør på digitale flater, men den grafiske profilen har ikke hengt med i timen.

- Arkivverket
bruker mange sosial medier-kanaler. Der endrer uttak og foretrukne størrelser seg raskt. Derfor har det vært viktig å få profilen inn i verktøyene vi bruker, sånn at vi raskt kan tilpasse uttakene til formatene som de ulike kanalenes algoritmer foretrekker. Det har vi fått god hjelp av Anti til å lage, og nå kan vi bli mer effektive byråkrater, ved å bruke profilen i årene fremover, sier Sviland.

Betalte 400.000 kroner
Prosjektet skal ha hatt et budsjett på i underkant av 400.000 kroner. I tillegg har Arkivverket brukt mye intern kompetanse på oppussingen.

- Men det er en del vi ikke har kjernekompetanse på, og heller ikke bør har kjernekompetanse på. Derfor har vi samarbeidet med Anti for få en profil som blant annet møter kravene til universell utforming og designe verktøy som er enklere å bruke for oss i kommunikasjonsavdelingen og hele resten av etaten. Det hadde vi ikke fått så bra til uten bruk av ekstern spisskompetanse. Og verktøyene vi nå har laget, gjør at vi fremover kan forvalte etatens visuelle avtrykk i mye større grad på egen hånd, forklarer Guri Lande, strategi- og kommunikasjonsdirektør i Arkivverket

Hos Anti er begeistringen stor for samarbeidet.

- Møtet med nysgjerrige byråkrater som brenner for det de holder på med, engasjerte arkivarer syv etasjer under jorden og små, fantastiske smakebiter fra de mest utrolige samlinger har gjort dette så spennende og lærerikt å jobbe med for oss i Anti. Oppgaven de fyller på vegne av staten, som «nasjonens hukommelse», gir prosjektet et meningsfylt alvor. Det sporer oss til å utvikle enkle visuelle verktøy og systemer som gjør dem mer effektive i det daglige arbeidet, og Arkivverket og dets rolle tydeligere for alle som bryr seg om det norske samfunnet, sier Erik Worsøe Eriksen, seniordesigner i Anti.

- Pragmatisk lansering
Selv om resultatet er klart, blir det ingen lansering med brask og bram ifølge spesialrådgiver Kjetil Sviland.

- Vi har ikke en lanseringsdato hvor alt skal være klart. Vi er opptatt av å gjøre dette på en pragmatisk måte. I første omgang ruller vi det ut i sosiale medier. Så blir det intranett, maler og skilting etter hvert, sier han.

Nettsidene slår følge etter at Arkivverket har tatt stilling til om de skal bytte publiseringsplattform. Det skjer ikke før til høsten.

Se en smakebit på arbeidet her: