Det skjer ikke så ofte, men av og til får et reklame- og mediebyrå inn en kunde som endrer hele byrået. Det er selvfølgelig bra når det skjer, men det kan også gjøre byrået veldig sårbart når store deler av omsetningen din er knyttet til én spesiell kunde og kunden plutselig forsvinner.

Reklamehistorien har noen eksempler på det siste, og de som har vært med en stund husker hva som skjedde da Equinor forlot McCann og Norgesgruppen vraket mediebyrået Mediaedge:CIA. Equinor ble starten på slutten for McCann og Mediaedge:CIA er ikke lenger et eget mediebyrå i dag.

Når dagligvarekundene bytter byrå, kan det også få store konsekvenser for byrået som mister kunden. Mediaedge:CIA kom seg aldri tilbake da Norgesgruppen forvant til konkurrenten Carat, mediebyrået In Sight gikk inn i to mørke år da Rema 1000 avsluttet sitt kundeforhold og det tidligere reklamebyrået Fjeldheim & Partners fikk tilsvarende store problemer da Reitan-systemet forsvant.

Dagligvare er big business i Byrå-Norge.  

For Omnicom-byrået PHD, som mistet kunden etter hele 17 år, er det naturlig nok noen triste dager og høyst sannsynlig vil dette få konsekvenser på bemanningssiden. Men som et av landets aller største mediebyråer, har man forhåpentligvis ikke gjort seg helt avhengig av Coop som kunde og vil kunne klare å slå tilbake.

Ingenting av dette tenker byråleder og største eier i WAL, Herman Mueller Stormyr, på i dag etter at han denne uken kuppet hele byråkonkurransen til Coop og rundt en halv milliard kroner i medieomsetning. Det er bare å gratulere WAL med seieren i årets desidert største kundekamp. Med Coop som kunde vil det allerede raskt voksende reklamebyrået WAL øke sin omsetning fra 173 millioner kroner til nærmere 700 millioner kroner. Som et kombinert reklame- og mediebyrå vil WAL dermed bli større enn både Mood Communications, Re:Media, Wavemaker og Mindshare, kanskje til og med PHD som tapte kunden. Det er mildt sagt imponerende.

Også i byråinntekt er det grunn til å tro at WAL vil vokse betydelig og etter det Kampanje har grunn til å tro, kanskje så mye som 20 millioner kroner. Reklamebyrået, som kom på radaren med sitt kaffestunt på Grünerløkka for nettopp Coop for snart ti år siden, vil med det passere 100 millioner kroner lett og med det være landets nest største reklamebyrå etter Try.

Men så er da Coop intet mindre enn en av landets aller største annonsører.

Men nettopp derfor er det også et dristig valg som Coop nå gjør. Vel og merke har WAL noe medieomsetning i dag, men de er ikke i nærheten av å være rigget for å betjene Norges neste største dagligvarekjede som i kraft av sin størrelse er en krevende kunde både med tanke på alle kampanjeløpene, mengden annonsemateriell, koordinering med andre byråpartnere og ikke minst forhandlingskompetanse.

Det er med andre ord en kraftig rigg WAL skal og må bygge opp, og som Coop åpenbart har full tillit til at WAL vil klare. Samarbeidet mellom WAL og Coops lavpriskjede Extra har tydeligvis gitt byråleder Stormyr en høy stjerne innad i dagligvarekonsernet etter å ha laget flere suksessfulle grillfilmer og det prisvinnende reklamekonseptet «Sparenaboene».

Nå øyner Coop både besparelser, økt fleksibilitet og mer effektiv jobbing ved å legge all mediejobbingen til reklamebyrået sitt.

Men dristig er det med tanke på alt som skal på plass og mangelen på erfaring og mediekompetanse i byrået. Her skal det kanskje ansettes 10-15 mennesker den nærmeste tiden, for det er et heftig logistikkapparat som WAL nå må få på plass.

Dette bør bekymre de store mediebyrågrupperingene Group M, Dentsu, Publicis og Omnicom. Hvis det ikke skal mer til for å ta over en kunde av Coops størrelse, kan en begynne å lure på hva nettverksfordeler, tilgang på teknologi, analyser og internasjonale referansekunder egentlig betyr og hva det tilfører kunden av verdi?

Coop har åpenbart tenkt så til de grader annerledes her. Det er nærliggende å spørre seg hvordan denne nyheten blir mottatt hos store annonsører som DNB, Orkla og Norgesgruppen og hva tenker de nå?

At det også er et reklamebyrå og ikke et mediebyrå som tar denne skalpen, er kanskje også med på å sette en rynke eller to i pannen på mediebyråsjefene. Det er heller ikke første gang at et reklamebyrå sikrer seg en stor dagligvarekunde. Vi så et lignende eksempel da Rema 1000-sjef la flere hundre millioner kroner i medieomsetning til reklamebyrået sitt Try og deres nye mediebyrå Try Opt.

Tar en med omsetningen til de uavhengige mediebyråene som Mood og Flokk, i tillegg til reklamebyråenes mediebyråsatsinger som Try Opt og WAL, så ligger det nærmere to milliarder mediekroner i omsetning utenfor nettverksbyråene.

De store mediebyråene har unektelig fått litt å tenke på denne høsten.