Siden 1992 har Gullfisken blitt arrangert for å hylle reklameåret og gjøre stas på hele reklamebransjen. Gjennom året skal en fagjury kåre en sølvfisk hver måned, før det hele avsluttes med Gullfisken.

Det er TV 2 som fasiliterer konkurransen og sammen med juryleder setter mediehuset sammen en kompetent fagjury, som representerer reklamebransjen, produksjonsbransjen og annonsører. Juryen ledes i år av byråleder i Morgenstern og styreleder i Kreativt Forum, Camilla Kim Kielland.

- Jeg gleder meg til å lede årets Sølvfisken-jury, fordi samtlige medlemmer har en historikk som vitner om høy faglig integritet på vegne av nettopp underholdende, kreativ reklame. Som funker, sier Kielland i en pressemelding.

Hun får med seg Lars Joachim Grimstad (TRY), Elise Apall Bjørgvsvik (Anti), Mette Waaberg (Pravda), Frode Ullebust (VY), Mussa Dagnew (Ice) og Cecilie Hørthe (Dnb).

Morgenstern står oppført med to seiere og har vunnet Gullfisken de to siste årene. I Morgenstern jobber Kielland med kunder som VG, PowerOffice, Boots Apotek og FINN.no.

- Jeg elsker å jobbe i Morgenstern, fordi vi brenner for å bruke kreativitet som strategisk virkemiddel, for å påvirke våre kunders forretningsmål og bunnlinje. Å være «tett på businessen» har alltid vært viktig for meg, derfor bruker jeg mesteparten av tiden min på kundene våre, sier hun.

- Reklamefilmen er en truet art i dagens scrollesamfunn
Lars Joachim Grimstad har jobbet i reklamebransjen i 25 år – de siste 17 årene i Try og ti av dem som kreativ leder. Grimstad har vunnet en rekke reklamepriser og har tidligere vunnet to gullfisker med filmene «Hold i torsken» for Lofoten og «Fjøsnissen» for Tine. I tillegg til lederrollen i Try skriver han også barne- og ungdomsbøker.

- Reklamefilmen er en truet art i dagens scrollesamfunn, og det er derfor ekstra viktig at Sølvfisk-juryen klarer å løfte frem de aller beste eksemplarene. For vi vet jo at det er ingenting som leverer like bra resultater for annonsørene som en godt tenkt og godt produsert film, sier Grimstad.

Reklamebransjen er også representert ved Elise Apall Bjørgvsvik i Anti. I fjor ble hun rundens første Sølvfisk med Anti-kampanjen «IRL for Bruk Hue» for Telenor. Bjørgvsvik har jobbet som kreatør i Anti siden 2020 og har vunnet gull i Gullblyanten. Hun er juryens yngst medlem, og tar på seg jobben med å forklare de unges «lingo» til resten av juryen.

Frode Skage Ullebust, er leder for merkevare- og markedsføringsteamet i Vy, og kan vise til en lang karriere innenfor merkevarebygging, kommunikasjon og markedsføring. Han kom til Vy for to år siden etter å ha vært markedssjef i Ikea gjennom seks år.

- God reklamefilm har ikke bare et effektivt budskap, men lykkes også med å få folk til å engasjere seg i en merkevare. Jeg gleder meg til spennende juryarbeid og til å finne sølvfiskene for 2024, sier han.

- En viktig institusjon
Mussa Dagnew er leder Media og Markedsføring for merkevarene Altibox, ice og NiceMobil, som nylig ble samlet under en felles organisasjon, kjent som Lyse Tele. Dagnew har erfaring fra både medie- og kommunikasjonsbransjen i henholdsvis Schibsted og PHD.

- Etter en del år med økt reklametretthet grunnet mye generisk kommunikasjon, kan det se ut til at norske annonsører i større grad ser verdien av kreativ kommunikasjon for å oppnå vekst. For dette er Gullfisken en viktig institusjon, som er med på å heie frem kreativ norsk reklame. Og det å sitte i juryen ser jeg på som både lærerikt og en viktig jobb i og sette fokus på kreativ markedskommunikasjon.

DnBs inhouse-byrå DNB Creative, er også med i sølvfisk-juryen ved seksjonsleder Cecilie Lyse Hørthe.

- Jeg gleder meg til å dypdykke inn i norske reklamefilmer og har genuin tro på kraften til å bruke kreativitet til å begeistre, stå ut i markedet, engasjere og gjøre en forskjell for merkevaren, sier Hørthe.

Også hun sikret en Sølvfisk i fjor for «DNB Ungmilliarden», sammen med Try og DNB.

Siste som har fått plass i juryen er mangeårig reklamefilmprodusent Mette Waaberg. De siste 15 årene har hun jobbet i Pravda og har sanket reklamefilm-priser i både inn- og utland.