Boligbyggelaget BORI er i disse dager ute med en ny kampanje, signert Nucleus. I kampanjen «Opplevelsen av en støttespiller», benyttes bilder generert av kunstig intelligens for å illustrere «kinkige situasjoner» som kan oppstå i et borettslag.

- Som medlem av et styre i et borettslag eller i et sameie hender det jo du blir bedt om å rydde opp i noen krevende situasjoner - enten du blir ringt opp midt på natta på grunn av bandøvelse i oppgang A, eller at naboen i C-blokka har en lama som kjæledyr inne i leiligheten, sier Emilie Valebjørg i Nucleus i en pressemelding.

Hun er kundeansvarlig for BORI, og forklarer at dette er den første kampanjen der KI brukes i så stor skala. Det måtte derfor flere runder til med kunden for å forankre selve ideen og utstrakt bruk av KI.

- Da vi la frem ideen var vi ærlige på at dette blir vår «første runde med KI-generert innhold i denne skalaen», og ga dem flere muligheter til å trekke seg. Samtidig mente vi at bruken hang såpass godt på konseptet at det ikke byr på de største etiske dilemmaene som vi har sett i andre sammenhenger der AI blir benyttet, sier Valebjørg.

- Et konkret virkemiddel
I kampanjen settes flere mulige situasjoner i et borettslag på spissen ved bruk av KI-genererte bilder.

- Vi spiller helt bevisst på at de er generert av kunstig intelligens ved å inkludere en merking som sier at «bildet er AI-generert, men situasjonen kan fort bli virkelighet». Da er det er det godt å vite at du har BORI som rådgiver. På den måten blir kunstig intelligens også en integrert del av kampanjen, sier Valebjørg.

Kampanjen er i tråd med byråets interne retningslinjer for bruk av KI. Reglene kan du se nederst i saken.

- Som de fleste byråer har vi hatt flere runder internt på hvordan vi ønsker å ta i bruk KI, når er det naturlig å bruke det, men også når man rett og slett bør la være. I BORI-kampanjen bruker vi KI som et konkret virkemiddel, men i våre interne retningslinjer har vi bestemt at alt KI-generert innhold skal merkes – uansett.

- Henger svært godt sammen
Nucleus har jobbet med BORI siden 2021 og bistår med blant annet reklame, innhold, PR og nettsideutvikling. Ideen bak kampanjen falt i smak hos markedssjef i BORI, Henriette Carstensen.

- Vi opplever at budskapet, konsept og bruk av KI henger svært godt sammen. I tillegg hadde vi god tid til å diskutere sammen med Nucleus – både for denne kampanjen spesielt, og mer generelt for BORI sin del, forklarer hun.

Bildene er laget med Midjourney og det er byrået AISAI-studio som har stått for promtingen. Kampanjen er en del av en større merkevarekampanje for BORI som rulles ut i Østfold ved bruk av utendørsreklame og i sosiale medier.

Følger retningslinjene:

Alle bildene i kampanjen følger byråets retningslinjer for bruk av kunstig intelligens og er merket. Foto: BORI/Nucleus

Nucleus’ retningslinjer for bruk av generative AI-modeller:

1. Nucleus skal utvise åpenhet når innhold er utviklet av generative AI-modeller.
2. AI skal aldri brukes til å skape villedende eller misvisende innhold.
3. Bilder og illustrasjoner som er utviklet av generative AI-modeller skal tydelig merkes.
4. Nucleus skal kunne stå inne for alt AI-generert innhold som brukes. Det innebærer å sjekke at fakta og kildehenvisninger er korrekte og at innholdet ikke fremmer ensidige perspektiv.
5. Sensitive opplysninger, personopplysninger og forretningskritiske data skal aldri deles med AI-modeller.
6. I tilfeller hvor kunstig intelligens benyttes som en sentral del av en kundeleveranse, skal kunden alltid inkluderes i de innledende vurderingene.
7. Det skal alltid ligge en etisk vurdering til grunn for vår bruk av kunstig intelligens. Vi skal vurdere om leveransen er best løst ved hjelp av AI, eller om det kan løses på annet vis.