3. mai hvert år markeres Pressefrihetens dag. Narvesen markerer den med historiene til journalister som har blitt drept for å gjøre jobben sin.

- Ytringsfrihet har vært en hjertesak for Narvesen helt siden Bertrand Narvesen etablerte kjeden i 1894. I år fyller Narvesen 130 år. Vi har valgt å benytte denne anledningen til å hylle alle forkjempere av ytringsfrihet og demokrati – også de som ikke kan kjempe lenger, sier Ingebjørg Hjortdahl, markedsdirektør i Reitan Convenience Norway.

Kioskkjeden var blant annet eneste åpne distribusjonskanal for aviser og tidsskrifter i Norge i årene etter andre verdenskrig, og var også sentral i opprettelsen av stiftelsen Fritt Ord i 1974.

- Stolte
Reitan Retail, som Narvesen er en del av, er også hovedsamarbeidspartner med Nobels Fredssenter. Som en del av kampanjen vil det være en utstilling utenfor Nobels Fredssenter hele denne uken.

- Vi er derfor stolte over å kunne dele det viktige budskapet i årets pressefrihetskampanje sammen, sier Hjortdahl.  

Journalistene som hedres i Narvesens kampanje er utvalgt i samarbeid med Reporters Without Borders Sweden.

Enkelt og kraftfullt
Det er Anorak NoA som står bak kampanjen, med kreatørkvartetten Sebastian Pandonis, Stein Simonsen, Kasper Tuvnes og Jens Bjørklund.

- Pressefriheten står så sterkt i Norge at alternativet ikke bare er langt unna vår bevissthet, men også kan være vanskelig å forestille seg. I mange land er journalistyrket direkte livsfarlig, og vår kreative ambisjon var å vise nettopp dét, så enkelt og kraftfullt som mulig, sier kreatørene.

- I tillegg til utstillingen utenfor Nobels Fredssenter blir kampanjen godt synlig framover i print, sosiale medier og på andre digitale flater, sier Tina Wesselsen og Janne Espevalen, som har Anorak NoAs rådgiverteam på prosjektet.

Øvrige involverte har vært designer Louise Marie Pedersen, motion designer Nökkvi Thorsteinsson og prosjektleder Katrine Berget. Fra Nobels Fredssenter har de involverte vært Hege Østmo og Kim Reksten Grønneberg. Erik Halkjaer har bidratt for Reporters Without Borders Sweden. 

Også i fjor gjorde Narvesen en kampanje for å rette oppmerksomheten mot pressefrihet. Fjorårets kampanje Gode nyheter, også den signert Anorak NoA, vant gull i print på Gullblyanten tidligere i år.

Hedres:

Tre journalister hedres i Narvesen-kampanjen.

Stilles ut:

Ved Nobels Fredsenter på Aker Brygge i Oslo er det flere påminnere for de avdøde journalistenes arbeid.