I dag ble det klart at Konkurransetilsynet godkjenner Telias kjøp av transportnettselskapet TDC Norge, som eier bredbånds- og kabel-tv-selskapet Get. Men selv om oppkjøpet i dag ble godkjent, og er til glede for de to selskapene, er det ikke alle som fryder seg like mye.

Oppkjøpet til en verdi av 21 milliarder kroner faller ikke i god jord hos tele-konkurrenten Ice. Til Kampanje sier mobiloperatøren at de er overrasket over Konkurransetilsynets beslutning. 

- Nå har det kun gått et par uker og et av bransjens største oppkjøp lukkes uten bekymring eller videre undersøkelse. Det har vært mange diskusjoner om konkurranseproblemene i mobil- og bredbåndsmarkedet, og av den grunn er det for meg vanskelig å forstå hvorfor myndighetene ikke velger å gjennomføre en grundigere undersøkelse av et så stort oppkjøp som dette. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet var også blant de som viste sin bekymring for konkurranseforholdene, forteller administrerende direktør i Ice, Eivind Helgaker til Kampanje.

Les mer: Bonnier selger TV4 og C More til Telia for 8,5 milliarder

Les mer: Telia sikret seg Get - nå er stort tv-kjøp på trappene(Abonnement)

Helgaker forteller at før oppkjøpet hadde Telenor og Telia en samlet markedsandel på 93 prosent målt i omsetning, noe han beskriver som «et problematisk duopol».

- Situasjonen er nå forverret. Duopolistene har kjøpt opp det meste av konkurrenter, blant annet for å eliminere konkurransen, sier Helgaker.

I slutten av september gikk han hardt ut i DN og advarte mot oppkjøpet, og det Ice kalte en «ytterligere styrkning av tele-duopolet mellom Telenor og Telia».

Telenor: - Deler ikke Ice sin bekymring 
Informasjonssjef i Telenor, Magnus Line, forteller at de ikke er overrasket over at oppkjøpet har gått gjennom.

- Det har lenge vært hard konkurranse i markedet, og det blir ikke noe mindre etter dette. For oss er dette «business as usual», og vi fortsetter å jobbe med det vi er opptatt av, forteller han til Kampanje.

- Ice Net har sagt at dette vil styrke tele-duopolet mellom Telenor og Telia, hva tenker dere om det utsagnet?

- Vi opplever at det er knallhard konkurranse om kundene i mobilmarkedet og i markedet for fastnett. Vi deler ikke den bekymringen som Ice har signalisert.

Les også: - Telias milliardhandel kan endre tv-bransjen – og det kan skje raskt

Les også: Uklart hvem som blir toppsjefen for Get og Telia i Norge

- Ikke grunn til bekymring
Avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Gjermund Nese, sier man har vurdert mobilmarkedet nøye de siste årene.

- Konkurransen kunne vært bedre i mobilmarkedet, og det som kan hjelpe er at det blir etablert et tredje landsdekkende nett i Norge, som Ice nå holder på å bygge. Vi mener økt konkurranse ligger der.

Når tilsynet likevel godkjenner oppkjøpet er det fordi partene «møter hverandre i liten grad på mobilmarkedet».

- Det er en viktig grunn til at vi i dag har godkjent transaksjonen, forteller Nese. 

Det er den samme begrunnelsen som gjelder på de to øvrige markedene; tv-distribusjon og internett.

- De møtes i svært begrenset grad i disse andre markedene. Slik sett finner vi ikke grunn til å bekymre oss for at konkurransen blir svekket i de øvrige markedene.

Les også: Spår Telias tv-kjøp nord og ned: - Telekom-aktører er dårlige medieeiere (Abonnement)

- Hva sier du til de som mener vi nå får et duopol mellom Telia og Telenor?

- Vi har vurdert de konkurransemessige konsekvensene og falt ned på en beslutning om at det ikke var grunn til å bekymre seg og at dette oppkjøpet ikke vil svekke konkurransen i betydelig grad.