Onsdag kveld ble årets vinnere av designprisen Visuelt kåret. Konkurransen har eksistert siden 1993, og har som formål å fremme norsk design, illustrasjon og visuell kommunikasjon og det var et stort antall av kandidater som juryen nå har finsiktet før de kom kåret kveldens vinnere.

Totalt kom det inn 617 bidrag til årets konkurranse der en fagjury har premiert 151 arbeider og hvorav 41 av disse mottar gull i kategoriene «Grafisk Design»«Illustrasjon»«Digitalt design» og «Moving Image».

Ser en på kategorien «Digital Design» ble det delt ut gull i klassene for «Produkter og tjenester», «Delprodukter og -tjenester», «Profilbærende nettside»» «Redaksjonell design og datavisualisering», «Installasjoner og spill» og «Åpen klasse» og her var det byråer som Bakken & Bæck, Noa Ignite, Feed og Heydays.

Bakken & Bæck, NoA Ignite og Ruter fikk gull i klassen «Produkter og tjenester» for sin app for Ruter.

- Tjenesten muliggjør Ruters transformasjon til kombinert mobilitet – sykkel, gange og nye transportmidler blir alternativer i appen. Ruter utfordrer konvensjoner og tar modige valg. Løsningen reflekterer en sterk og voksende identitet samtidig som den ivaretar lesbarhet og tilgjengelighet. Detaljene er på plass helt ned til egenutviklet skrifttype, skriver juryen.

Pizza-gull til Mano
Feed delte gullet i klassen «Profilbærende nettside» med Heydays og sistnevnte tok et av de to gullene med sitt arbeid for pizzarestaurten Mano. 

- Enkel typografi, fargevalg, animasjoner og illustrasjoner er brukt med stor selvtillit og gir et lekent og personlig uttrykk. En redusert tilnærming som samtidig ivaretar brukervennlighet, funksjonalitet og oppfyller oppdragsgiverens behov. Her har designerne gjort en veldig god jobb, og nettsiden fremmer virkelig merkevaren. Et friskt pust, skriver juryen. 

Om Feeds gull for utviklingen av nettsiden Designers’ Saturday, heter det. 

- Her har designerne klart å gi biennalen en sterk identitet og digital tilstedeværelse ved hjelp av dristig typografi og fargebruk som bærende elementer. Identiteten løfter innholdet, gjør det spennende å navigere og inviterer til utforsking. 

NRKs innoggingsside til NRK Super vant gull i «Delprodukter- og tjenester».

Juryen i denne kategorien har bestått av Renata Barros fra Cappelen Damm, Rashid Akrim i Tripletex, Sebastian Gorton Kalvik i internetfriendsforever, Aida C. Lopez i Blank og Kim Frydenlud Grane i Schibsted. 

Bloom aller best
Visuelt-juryen kåret også en av de 41 gullvinnerne til «Best of Show» og denne gjeve prisen gikk til Christian Bloom for boken «BLOOM 2016–2020». Vinneren velges blant gullvinnerne og er et arbeid i særklasse og prisen har kun blitt delt ut syv ganger.

Bransjeforeningen IxDA delte også ut en egen digitalpris under Visuelt for fremragende interaksjonsdesign. Hedersprisen her gikk til Heydays, Tight og Folio for den digitale tjenesten «Folio».

Grafills hovedstyre tildeler også en årlig en ærespris til «en utøver av stor betydning for sitt fag gjennom mange år.» Denne prisen heter «Årets Klassikerpris» og gikk til designer Ashely Booth.

- Visueltprisen er et viktig utstillingsvindu. Vi er så heldige å representere en bransje i vekst. Etterspørselen etter visuell kommunikasjon øker stadig, både i de mer tradisjonelle design- og illustrasjonsoppdragene, men ikke minst for designere som jobber med digitale løsninger og tjenester. Alle som i kveld har vunnet et gull eller et diplom har nå muligheten til å vise seg frem, og allmennheten kan også se viktigheten av visuell historiefortelling i vår tid, sier daglig leder i Grafill, Lene Renneflott.

Du kan se alle vinnerne presentert på Grafills nettsider.