Ifølge Språkrådet ble årets ord i 2022, krympflasjon. Hadde det vært opptil meg, hadde jeg landet på generativ kunstig intelligens.

Mens kunstig intelligens kan forklares som en teknikk man bruker for å gi datamaskiner og dataprogrammer en mest mulig intelligent respons, refererer generativ kunstig intelligens til en type kunstig intelligens som er i stand til å generere nytt innhold som ligner på noe som allerede finnes. Dette kan for eksempel være å generere nye bilder, lydspor eller tekst basert på en gitt mengde data som den generative kunstige intelligens-modellen har lært seg fra.

Her bør det også nevnes at det er også årsaken til at generativ kunstig intelligens har skapt kontroverser, fordi det nye bildet du har laget fra MidJourney, som ett av flere eksempler, har hentet inspirasjon (og litt mer) fra eksisterende bilder, noe som kan være et brudd på åndsverket til den ekte kunstneren. I flere tilfeller inneholder bildene mine en signatur, som ikke er min.

Generativ kunstig intelligens kan også brukes til å skape nye designløsninger eller løse komplekse problemer på en mer kreativ måte enn tradisjonelle AI-modeller. For eksempel kan en  modell bli trent på å generere nye mønstre og farger for et plagg, slik at designere kan få inspirasjon og nye ideer til å lage unike og moteriktige klær.

På samme måte kan generativ kunstig intelligens brukes til å skape nye malerier, skulpturer eller andre kunstverk, noe som kan åpne dørene for en rekke nye kunstneriske uttrykk. I tillegg til å skape nye design, kan generativ kunstig intelligens også brukes til å løse komplekse problemer på en mer kreativ måte. For eksempel kan en kunstig intelligens-modell bli trent på å finne nye måter å løse et matematisk problem på, eller å finne nye løsninger på en ingeniør-utfordring. Slike tilnærminger kan bidra til å øke innovasjonsevnen og kreativiteten i bedrifter og organisasjoner. Og alt ved hjelp av avanserte kunstig intelligens-modeller som er kostnadseffektive, enkle og intuitive å ta i bruk.

I fremtiden kan vi også se at generativ kunstig intelligens blir brukt i mer hverdagslige situasjoner. For eksempel kan en AI-modell bli trent på å generere nye oppskrifter basert på gitte ingredienser, noe som kan gjøre det enklere for folk å lage nye og spennende middager hjemme. Og da tenker jeg på matoppskrifter som er litt mer avanserte enn i eksempelet under.

På samme måte kan generativ kunstig intelligens brukes til å generere nye musikkarrangementer eller lydspor, noe som kan gjøre det enklere for «vanlige folk» å produsere sin egen musikk. I mitt tilfelle kan det blant annet erstatte musikken jeg har lagt til videoen over, som er hentet via Artlist.io.

Alt i alt vil jeg påstå at generativ kunstig intelligens har et stort potensial for å bidra til nye og spennende muligheter innenfor veldig mange kreative bransjer og jobber, inkludert design, teknologi og kunst. I fremtiden kan vi forvente å se stadig mer av denne teknologien i vår hverdag, og vi kan glede oss til å se hva den vil. Og som med så mange andre teknologiske utviklinger, kan utviklingen av generativ kunstig intelligens føre til at enkelte arbeidsplasser (og arbeidsoppgaver) blir overflødige. Men mest av alt vil jeg påstå at generativ kunstig intelligens kommer til å skape mange nye arbeidsplasser, inkludert prompt-eksperter og ansatte med kompetanse på generativ kunstig intelligens.

Denne teknologien gir muligheter for å løse komplekse problemer på en mer kreativ måte enn tidligere, noe som kan bidra til økt innovasjon og kreativitet i bedrifter og organisasjoner. Generativ kunstig intelligens har kommet for å bli. Pandoras eske har blitt åpnet, og det er ingen vei tilbake (selv om teknologien bør reguleres, med mer. Det er en annen diskusjon/artikkel).

Mitt beste råd er å eksperimentere med diverse tjenester og applikasjoner innenfor generativ kunstig intelligens, for å få litt forståelse for hvordan teknologien kan bli brukt til deres fordel (og ikke bare som en trussel).