Jeg er ansvarlig for Schibsted sin blockchain-aktivitet, og mange spør meg «hva skal egentlig Schibsted med blockchain?». Blockchain-teknologi muliggjør helt nye typer finansielle interaksjoner mellom folk, organisasjoner og objekter. I tillegg kan det skape tillit mellom organisasjoner og personer på helt nye måter. Dette havner midt oppi store deler av Schibsted sin virksomhet.

Schibsted har en rekke markedsplasser tilsvarende FINN.no i mange forskjellige land over hele verden. På disse sidene møtes folk for å handle og i disse handlene trenger folk tillit til hverandre. Det er nettopp disse tingene blockchain-teknologi potensielt kan forvandle.

Flott det, innovasjon, disrupsjon og blabla, men hva er det vi egentlig gjør? For et par uker siden hadde vi et hackathon hvor vi integrerte en betalingsstrøm med distribusjonstjenesten Meg Til Deg. Utviklerne i Schibsteds Distribution Innovation (selskapet bak Meg til deg) lagde sammen med et par Ethereum-entusiaster fra Schibsted en fungerende proof of concept på Ethereum på en dag. Denne tjenesten kan potensielt dramatisk redusere hvor mye tillit du må ha til motparten din når du skal handle på FINN og ikke kan møtes. Du kan lese mer om konseptet her.

Vi tenker også på hvordan vi kan tenke nytt rundt interaksjonen med våre brukere. Hva hvis finansielle transaksjoner kan bakes inn i alle former for relasjoner på internett? Det finnes allerede veldig spennende eksempler som earn.com, hvor du kan få betalt for å svare på mail fra nye personer som kontakter deg eller ved å svare på spørreundersøkelser. I stedet for en tjeneste som LinkedIn Premium hvor du betaler LinkedIn for å kunne «spamme» andre på nettverket kan du betale direkte til personene du ønsker å få kontakt med. Slike ting kan potensielt totalt endre dynamikken i hvordan folk interagerer med hverandre og tjenester på nett.

I verdikjeden for annonser på nett er det også åpenbart snakk om å flytte finansiell verdi mellom en del parter på internett hvor en er avhengig av å ha tillit til hverandre. Blockchain-teknologi må løse noen skaleringsutfordringer før det egner seg for volumene i annonsemarkedet, men dette er trolig bare et spørsmål om tid. Vi har allerede spennende prosjekter som Basic Attention Token og AdChain.

Alt i alt er dette fortsatt en veldig ung teknologi som har mye å finne ut av, men også utvilsomt et enormt potensiale. Schibsted sin virksomhet handler mye om tillit og forskjellige former for finansielle transaksjoner. Derfor eksperimenterer vi med blockchain-teknologi for å lære å forstå denne teknologien som sannsynligvis er overvurdert om ett år og undervurdert om ti år.