Ifølge en spørreundersøkelse som Norstat har gjort på oppdrag fra Stiftelsen Elektronikkbransjen, oppgir 120.000 nordmenn at de i 2018 har gått til anskaffelse av en smarthøyttaler. Det skriver NRK.

De digitale stemmeassistentene eller smarthøyttalere, er trådløse høyttalere som kontrolleres ved hjelp av tale, noe som mange mener vil revolusjonere måten vi orienterer oss på nettet.

Les også: - Amazon har varslet inntoget og vi har store Amazon-team klare

En stemmeassistent kan for eksempel bes om å spille musikk, styre lys i huset, eller bestille varer. De tre dominerende modellene på markedet er Apple Homepod, Google Home og Amazon Echo.

 Kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen er enig i at 120.000 er et høyt tall med tanke på at stemmestyringen ennå ikke finnes på norsk.

- Samtidig er nordmenn ofte veldig tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi, og disse høyttalerne kan også brukes til andre ting enn å bare styre med stemmen. Mange «early adopters» har kjøpt seg en slik høyttaler som vil bli oppgradert når den får norsk språkstøtte, sier Ottemo.

Sju prosent av befolkningen sier i undersøkelsen at de har planer om å kjøpe smarthøyttaler, og Ottemo forventer at salget øker når den norske språkversjonen foreligger.

- Jeg har en mistanke om at store norske elektronikk-kjeder kommer til å pushe hardt når norsk språkstøtte foreligger, så det blir nok en betydelig økning, sier hun.

Det er ventet at Google om kort tid lanserer sin stemmeassistent Google Assistant på norsk etter at den i forrige uke ble lansert på svensk.

Les også: Netthandelsgigant tester ut stemmesøk med Google – men usikker på eget kjønn