I 2013 startet Jonas Borchgrevink CryptoCoinsNews.com (nå CCN.com), og nettstedet ble raskt en av de største kanalene for nyheter om kryptovaluta. I dag jobber mer enn 60 journalister over hele verden for å få ut de viktigste nyhetene om kryptovaluta, finansmarkedet, næringsliv og politikk i USA, kjendiser og spill, men nå kan det snart være slutt på suksessen.

- Årsaken til dette er at vi så organisk trafikk falle med mer enn 71 prosent i løpet av 24 timer etter Googles Core Update 3. juni i år. Vi sitter dermed igjen med mindre enn 30 prosent av kjernetrafikken, og man kan jo bare tenke seg til for hva slags spetakkel det hadde blitt hvis det samme skjedde med en av de store, norske nettavisene, sier Borchgrevink.

Han forteller at CCN før kunne ha alt fra 100.000 til 200.000 besøk daglig fra Google, mens tallet nå er fra 35.000 til 60.000. 

Håper å snu situasjonen
Etter Googles Core Update annonserte Borchgrevink nedleggelse av CCN i en artikkel på nettstedet, men han håper fortsatt det er mulig å redde selskapet.

- Artikkelen la jeg ut for å sette søkelyset på Googles internettmonopol og for å få i gang en debatt rundt deres makt og evne til å påvirke oss ved å endre søkeresultatet. Vi jobber imidlertid for å forbedre siden med den kunnskapen vi har om Google-søk, sier han.

Borchgrevink forteller at CCN, takket være god kontantbeholdning, har muligheten til å fortsette arbeidet i alle fall frem til neste Googles Core Update om vel tre måneder.

- Foreløpig beholder vi alle ansatte en god periode, og så får vi prøve å finne ut hva vi kan gjøre annerledes. Håpet er at vi klarer å snu situasjonen i løpet av tre til seks måneder, sier han.

Demokratisk problem
Problemet er ifølge Borchgrevink at Google endrer sine søkealgoritmer jevnlig.

- Men de nevner aldri hva de endrer. Vi og andre som lever av Google-søk, må derfor prøve å gjette oss frem til hva Google liker og ikke liker, sier han.

Han forteller at han og mange frykter at Google kommer til å ta en mer aktiv rolle i hva slags innhold de tillater i søkene sine.

- Det er ingen som får verifisert endringene Google gjør, og det er heller ingen som vet nøyaktig hvordan deres algoritmer fungerer. Selv ikke Google-ansatte forstår RankBrain, som søkealgoritmen kalles, og vi anser dette som et demokratisk problem, sier han.

Ifølge Borchgrevink ble også Daily Mail hardt rammet og mistet 50 prosent av sin Google-trafikk over natten 3. til 4. juni.

CCN ble i begynnelsen drevet under Borchgrevinks enkeltmannsforetak PF Wetting, som i 2018 omgjort til Hawkfish AS. Hawkfish AS eies igjen av IAKIP AS, som er Borchgrevinks holdingselskap.

- Omsetningen har siden 2013 vært på alt fra fem millioner kroner til 25 millioner kroner i året. I år ser det ut til å bli rundt ti millioner etter denne endringen med Google, sier han.

- Sider vil merke nedgang og oppgang
Hos Google sier pressesjef Helle Skjervold at selskapet hele tiden jobber med å forbedre tjenesten.

- For at Google Søk skal være så nyttig som mulig for folk verden over, gjør vi jevnlig oppdateringer i måten vi rangerer søkeresultater på. Når vi endrer dette systemet, vil enkelte sider kunne merke nedgang eller oppgang, sier Skjervold.

Hun legger til at oppdateringene ikke er rettet mot enkeltsider eller enkeltsøkeord.

– Nettsider som opplever at de påvirkes av endringene vi gjør, bør ta en titt på rådene vi delte i denne Twitter-tråden, sier hun.