Som følge av helsemyndighetenes oppfordring om økt bruk av hjemmekontor, sitter nå mange hjemme og jobber. Selv om dette for mange av oss allerede er en integrert del av en variert arbeidsuke, innebærer situasjonen at langt flere møter vil avholdes via telefon, skype eller ved bruk av annen digital møteteknologi. Likevel er det stor forskjell på å gjøre dette av og til, til en situasjon hvor kanskje alle ansatte i mange bedrifter må gjøre alt av arbeid kun digitalt.

Hvordan kan næringslivet tilrettelegge for at dette skal skje på best mulig måte?   

En måte å forberede seg på, er å hente erfaringer fra selskaper som har lang erfaring med å ha hele selskapet operert såkalt «remote». Dette vil i praksis si at ikke noe av selskapet sitter sentralt eller har et hovedkontor. Alle i selskapet jobber hvor de vi. Både i Norge og internasjonalt, er det flere og flere selskaper som er «remote» eller drives som såkalte «distributed teams». Dette vil si at ingen del av selskapet sitter sentralt og de har ikke noe hovedkontor – alle jobber der de vil. I en tidsalder hvor langt flere av oss må jobbe «remote» for et periode, er det mye spennende inspirasjon å hente fra nettopp denne type selskaper.

I Gitlab sin rapport «Remote Work 2020: The future of work is remote» er over 3000 ansatte i ulike selskaper spurt om hvordan de opplever å utelukkende å «avstandsjobbe digitalt». Funnene i rapporten er interessante for mange, men kanskje det mest positive, operative funnet er at nesten 90 prosent sier at de er fornøyde med dagens digitale samhandings- og samarbeidsverktøy. Med andre ord: De digitale verktøyene for å jobbe full-digitalt finnes allerede i markedet i dag og de fungerer bra. 

Men for å unngå «avstandssjokk» i organisasjonen, er det likevel flere viktige ting å tenke på. I Try Råd har vi for eksempel innført flere av disse rutinene:  

  • Vi har innført kjøreregelen «Kom bare hvis du må, jobb hjemme hvis du kan».  
  • Vi har egne digitale møterom dedikert for teamene som jobber tettest sammen. Disse møtes minst en gang hver dag, og gruppelederen forsøker å være tilstede i det digitale rommet så ofte som mulig.  
  • Vi gjennomfører digitale fellesmøter flere ganger i uken. Det finnes verktøy hvor mange kan treffes, og selv har vi i Try erfaring med både bruk av Teams, Skype og Whereby som har funksjon for at mange kan være til stede i digitale møter samtidig. 
  • Ved å ikke lenger kunne møtes fysisk rundt kaffeautomaten eller andre steder, har vi innført smågrupper på 2-3 personer som skal møtes digitalt hver dag for smalltalk. På den måten opprettholder vi noe av det viktige sosiale limet på arbeidsplassen.  

Det er viktig at alle vi som nå kan bidra i samfunnsdugnaden, bidrar på den måten vi kan. Å «avstandsjobbe» digitalt er et viktig bidrag i dette. Og gjort på riktig måte, kan vi også oppnå positive, varige, digitale endringer i arbeidsmønstre som vil påvirke effektivitet, produktivitet og arbeidsglede.  

 

Digitale møter:

Torgeir Micaelsen i digitalt morgenmøte med Kristine Bjerke, Amalie Henriksen og Ulrikke Louise Wiik i Try Råd.