- Nå koser vi oss

- Begrepene «kos» og «koselig» er viktigere enn vi kanskje tror som drivere i det norske markedet når merkevarer skal posisjoneres, skriver Lars E. Olsen.

Publisert / Oppdater

Lars E. Olsen
Lars E. Olsen

Jeg jobber av og til som strategikonsulent i næringslivet. Ofte handler problemstillingene om merkevarestrategi og posisjonering av merkevarer. Noen ganger ender vi opp med å gjøre såkalte driverundersøkelser og leter etter posisjoneringsmuligheter i markedet. To drivere som dukker opp i de rareste sammenhenger er begrepene kos og koselig. Bare de siste par årene har jeg sett disse dukke opp som relevante drivere i høyst ulike markeder – helsekost, kjøpesentre, hoteller, brettspill, yoghurt, togtransport, telt, ost, bydelsutvikling, klær med mer. Pussige greier!

Kos er ofte vanskelig å definere som begrep. Hvis man søker opp i ordbøker er en ofte brukt definisjon: «følelse av å ha det lunt, hyggelig, komfortabelt og fint. Noe som tiltaler en følelsesmessig og gjerne innebærer sosial kontakt med andre mennesker.» Kanskje derfor vi ofte koser oss litt ekstra på hytta? Noe blant annet Ylvisbrødrene fanget i sin film «The Cabin» - en film som druknet litt i etterdønningene av Fox-filmen sist vinter. I følge sosiologen Kjetil Rolness er kosen: «nordmenns egen versjon av høytidsstund» (Aftenposten, 14.12.13). En høytidsstund er noe hellig, og vi nordmenn liker åpenbart å kose oss. Kos er derfor både viktig og relevant for mange merkevarer. For noen så viktig at de har tatt en helt egen posisjon på det, som KiMs har gjort med begrepet «Fredagskos».

Kos sett fra utlandet
Det er mye som kan være koselig. Vi kan ha koselig samvær, finne et koselig hus, kjøpe en koselig gardin, vi koser oss på ferie, vi har kos med misnøye – mulighetene er ubegrenset i det norske språk. Noe som selvsagt ikke er oversett i reklame- og mediebransjen. NRK arrangerte for eksempel nasjonal strikkekveld 1.november 2013 der programmet ble solgt inn med begrunnelse om at man kunne kose seg med strikking og se på TV samtidig i egen stue. En sikker vinner! Ikke minst for den koselige strikkeinteressen som av eksperter (Drammens Tidende, 29.10.13) omtales som å være både trendy og i sterk vekst.

Rekken av reklameuttrykk som har tatt i bruk kos eller koselig som kreative virkemidler er lang. Et eksempel er funnene i Tone Beate Guslands masteroppgave ved Universitetet i Oslo i 2013 der hun fant at Totendialekt i reklame ga merkevaren assosiasjoner til trivelig og koselig.  Kanskje ikke så rart at Nora syltetøy selges med «rutete duk» på lokket, bestemødre i casting, Totendialekt og barndomsviser fra Prøysen – det er kos det!

Bloggeren «A frog in the fjord» skrev tidligere år et festlig innlegg om den norske kosen sett fra en franskmanns perspektiv. For oss nordmenn er kos og koselig helt intuitive og lette å forstå. For utlendinger er kos og koselig noe litt mer vanskelig å begripe. Bloggerens hovedpoeng - som understøttes av mine og andres erfaringer i norsk markedsanalyse – er at alt i Norge må være koselig. Norsk kos handler om varme farger, fyr på peisen, god mat, nok vin og gode venner. På overflaten ganske enkelt, men når man samtidig snakker om å kose seg på en strabasiøs fjelltur, og å reise på en koselig venninnetur der heseblesende shopping i en endeløs rekke av klesbutikker er hovedkomponent, begynner det å bli komplisert for utlendingene.

Man må vurdere hvor mange merkevarer og hvor mange kategorier som kan spille på folks behov for kos og koselighet samtidig Lars E. Olsen

Kos med oppussing
Norsk koselighet er særlig knyttet til hjem og hytte. Det er her vi primært koser oss – enten det er med mat og vin eller med interiør, oppussing og komfortable møbler. New York Times refererte i januar 2013 til Harold Wilhite ved Senter for utvikling og miljø, UiO som hadde sammenliknet energiforbruk i Oslo og Fukuoka i Japan. Dagligstuer i Oslo hadde i snitt 9,6 lyspærer, mens man i Fukuoka hadde 2,5 lyspærer. Den primære forskjellen lå i nordmenns vektlegging av å ha det koselig og sørge for at ingen oppfattet huset til å være «kaldt». En serie med gule lyspærer kan altså motvirke kulden og gjør det hele huset koseligere. Kanskje ikke så rart at Nille selger millioner med stearinlys hvert år.

En viktig folkehobby vi koser oss med i Norge er oppussing. I følge Prognosesenteret vil vi pusse opp for 64 milliarder kroner i Norge i 2014. Dette er dobbelt så mye som snittet ellers i Europa og fører igjen til massive følgeeffekter i mange markeder. Blomsterbutikker, interiørbutikker, møbelbutikker med mere tjener gode penger på nordmenns drøm om å bo i et koselig hjem. Et eksempel er Maxbo som tradisjonelt var en trevarehandel for snekkere, men som nå minner om et «koseland» med koseputer, pyntegardiner, juletrepynt og sengetøy for hele familien. Og har man først investert så mye i huset har man jo ikke råd til å gå ut. Dermed må vi kose oss enda mer hjemme med kosemat, kosedrikke og koseprat – ikledd en kosebukse eller godt innpakket i et kosepledd.

Kos med nostalgi
Mange ganger handler merkevarer og kos om nostalgi. Nostalgiske merkevarer – for eksempel TINE Yoghurts slogan «smaken du vokste opp med» - vekker ofte varme følelser og gir folk fornemmelser av positive sosial bånd både til sin egen fortid og også tilknytning til sosiale grupper som deler de samme nostalgiske følelsene som en selv. I bunn og grunn tilfredsstiller dette driveren kos på en god måte. Samtidig må man også vurdere hvor mange merkevarer og hvor mange kategorier som kan spille på folks behov for kos og koselighet samtidig.  Faren er at man mister relevant differensiering gjennom et overfokus på kos, da kundene ikke får med seg andre unike produktfordeler og egenskaper ved merkevarene som ellers kunne ha gitt et konkurransefortrinn i markedet. For mye kos kan altså fortrenge viktigere behov.

Likevel – når man trenger inn i den norske folkesjela og gjør markedsanalyser på tvers av ulike bransjer og kategorier – oppdager man raskt at kos og koselig er viktig. Det er derfor ikke så rart at mange merkeeiere fortsetter å satse på tilfredsstillelse av kosen i sin produktutvikling og markedskommunikasjon.  Tross alt - de eneste som slår oss på kos er svenskene – de har det derimot «mysigt».

Lars Erling Olsen er professor ved Markedshøyskolen (MH) og Norges Handelshøyskole og leder institutt for markedsføring ved MH. Han har en doktorgrad fra Handelshøyskolen BI og har flere års praktisk erfaring med merkevareledelse. Olsen er medforfatter av læreboken «Merkevareledelse på norsk 2.0», og er fast spaltist på Kampanje Premium.

- Nå koser vi oss