Analytikere slakter Schibsteds Viaplay-investering: - Merkelig

Analytikerne kjøper ikke Schibsteds forklaring.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Øyvind Hofsrud Journalist

Fredag morgen kom endelig Viaplay med sine tall for tredje kvartal. De viste atter en gang blodrøde tall for det kriserammede selskapet, som hadde utsatt presentasjonen to ganger i påvente av å lande en redningspakke som vil gi selskapet mer kapital.

Selskapet skal nå utstede fire milliarder nye B-aksjer til en verdi av én krone, i tillegg til at 500 millioner i gjeld skal konverteres til nye B-aksjer. To av hovedaksjonærene, franske Canal+ og tsjekkiske PPF, har forpliktet seg til å spytte inn 2,7 milliarder svenske kroner i en rettet emisjon på totalt 3,1 milliarder. Viaplay vil hente inn ytterligere 900 millioner kroner i tegningsrettigheter. 

Schibsted glimrer med sitt fravær i redningspakken. Schibsted sikret seg en andel på drøye ti prosent av Viaplay-aksjene, i høst men denne investeringen står i fare for å bli kraftig utvannet i emisjonen. Fredag morgen sier Schibsted til Kampanje at de fortsatt vurderer hva de skal gjøre. 

- Vi vurderer nøye alle våre alternativer siden vi vurderer den samlede situasjonen for Viaplay som mer utfordrende enn vi forventet på investeringstidspunktet, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Vormeland Salte i Schibsted i en e-post til Kampanje.

Den forklaringen kjøper ikke Arctic-analytiker Henriette Throndsen, som tror mediekonsernets uttalelser tyder på at de ikke vil forsvare posisjonen sin. Til Finansavisen sier hun at «alle visste at selskapet måtte hente penger og at de var i en ekstremt krevende finasnsiell posisjon».

- At Viaplay hadde store finansielle problemer med forpliktelser på rettighetssiden så man klart fra forrige kvartalsrapport og likevel kjøpte Schibsted aksjer som nå er betydelig mindre verdt.

Les mer: Schibsted avventende til Viaplay-emisjon: - Vurderer alle alternativer nøye

- En merkelig investering

Sissener-analytiker Peder Steen, som tidligere har uttalt at Schibsteds investering i Viaplay skapte ny usikkerhet blant aksjonærer, er langt på vei enig med sin analytiker-kollega.
 
- Jeg er helt enig med Henriette, man må håpe og tro at ledelsen i Schibsted har satt seg inn i situasjonen, gjort en vurdering og sett hvor ille det sto til med Viaplay, sier Steen til Kampanje før han fortsetter:
 
- Det var en litt merkelig investering for Schibsteds del, noe flere aksjonærer har gitt klar og tydelig beskjed om. Nå gjenstår det å se hva som skjer, men jeg tror i første omgang at de har viktigere ting å holde på med enn Viaplay.
 
Kampanje har vært i kontakt med Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund, som ikke ønsker å svare på kritikken mediekonsernet møter fra analytikere fredag formiddag.

- Jeg kommer ikke til å kommentere noe rundt Viaplay, sier hun.

- Mer spennende å bruke energi på Adevinta

Sissener er for øvrig en betydelig aksjonær i Schibsted, og denne posten utgjør tre–fire prosent av Sisseners fond samlet sett.
 
- Schibted kjøpte seg en plass ved bordet når Viaplay fremtid skulle avgjøres slik at de kunne være med å bestemme. De fikk mye negativ feedback på den investeringen. Min konklusjon er at deres tanker har forandret seg fra da til nå gitt all skepsisen fra aksjonærene, fortsetter Steen
 
- Hva tror du Schibsteds aksjonærer forventer at de gjør nå? At de tar et tap på investeringen eller tegner seg for millioner av nye aksjer for å forsvare posisjonen sin?
 
- Det er de to mulighetene de har. Jeg vet ikke hva ti prosent eierskap vil gi der fremover, og nå er Schibsted samtidig midt oppi Adevinta-prosessen, som kan gi 25 milliarder kroner for posisjonen der. Det virker vel mer spennende å bruke energi på, enn med Viaplay. Jeg tror de er veldig i tenkeboksen.

Les mer: Schibsted-sjefen om gigantsalget: - Det er veldig, veldig mye penger

- Vil kreve mer kapital med ukjent utfall

Schibsted har i hvert fall tid på seg til å avgjøre hva de nå vil gjøre fremover. Viaplay tar nemlig sikte på å avholde ekstraordinær generalforsamling 10. januar for å stemme over den foreslåtte redningsplanen, hvor det totalt foreslås utstedt 4,5 milliarder nye B-aksjer.

- Går redningsplanen gjennom så må Schibsted vurdere om de skal tegne seg i emisjonen eller selge eventuelle tegningsrettigheter i løpet av tegningsperioden som skal løpe til 2. februar, sier analytiker Markus Heiberg i SEB til Kampanje. 

Heiberg forteller at de ser Schibsteds fravær i den foreslåtte redningsplanen i lys av «at de ser ut til å måtte ha investert et betydelig beløp for å forsvare sin eierandel relativt til Canal+ og PPF».

- Selv å forsvare en eierandel i en emisjon på totalt 4,5 milliarder kroner, vil kreve en del mer kapital med ukjent utfall, sier han.

Med andre ord, om Schibsted ønsker å beholde posisjonen sin på 10, 3 prosent må de potensielt kjøpe 450 millioner nye aksjer i emisjonen. Det vil i så fall trekke Schibsteds investering til godt over 800 millioner kroner, en dobling av pengesummen Schibsted opprinnelig skjøt inn i september.

- At Schibsted gjentar det som ble sagt ved Q3-presentasjonen, tenker jeg gir en indikasjon på at Schibsted selv tenker de burde hatt mer informasjon før investeringsbeslutningen ble tatt, sier Heiberg.

- Mange har vært redde

DNB-forvalter og økonom, Erling Thune, mener det er gode nyheter for Schibsted-eiere dersom mediehuset ikke blir med på emisjonen. DNB Asset Management, hvor Thune jobber, er blant Schibsteds ti største eiere.- Det er positivt, fra et Schibsted-ståsted, at de tilsynelatende ikke spytter inn mer penger. Jeg tror mange var redde for at de skulle legge mer penger og gå inn i emisjonen, sier Thune til Kampanje. 

- De forhandler fortsatt, men det ser i hvert fall ut som at de ikke ønsker å putte mer penger inn i det. Det viser disiplin.  

- Hvorfor er det positivt?  

- Det var vanskelig å forstå det strategiske i investeringen i utgangspunktet, og det bildet har ikke endret seg nå  

- Canal+ virker ivrige på å investere. Hadde det ikke vært bedre om alle var med på det?  

- Det er fortsatt mye usikkerhet, og investeringcaset i seg selv er fortsatt veldig usikkert. Det er det jeg har å si til det.

Les også: Schibsted-eier med sviende kritikk av mediegigantens Viaplay-kjøp: - Få som skjønner noe av

Analytikere slakter Schibsteds Viaplay-investering: - Merkelig