Viaplay-krisen baner vei for Norden-comeback for fransk TV-gigant

- Et selskap vi har sett på lenge, sier Canal+ om det kriserammede strømmeselskapet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Den franske TV-giganten Canal+ er en sentral del av kriseplanen som ble lagt frem av Viaplay-ledelsen fredag morgen. Sammen med det tsjekkiske porteføljeselskapet PPF skal Canal+ stå for omtrent 2,7 milliarder kroner i emisjonen på 4 milliarder kroner som det kriserammede strømmeselskapet legger opp til.

Canal+ kom inn på eiersiden i Viaplay Group i sommer og er i dag største eirer med en andel på 12 prosent.

- Viaplay er et selskap som vi har fulgt i mange år, også før den internasjonale ekspansjonen av Viaplay-plattformen, sier en talsperson for selskapet til Kampanje.

- Selv om Viaplay akkurat nå står overfor betydelige utfordringer som krever restrukturering, har selskapet mange verdier, spesielt en markedslederposisjon i Skandinavia, en interessant posisjon i Nederland og kunnskap om hvordan man skaper originale skandinaviske dramaserier som eksporterer godt internasjonalt.

Les også: Viaplay legger frem redningsplan - skal hente inn fire milliarder svenske kroner

Vil utforske samarbeid

Canal+ vil ikke kommentere hvor mye penger de vil gå inn med i rekapitaliseringen. De vil heller ikke si noe om hvor mye de vil eie av selskapet dersom planen lykkes, eller om de ser noen synergier mellom selskapene.

Administrerende direktør Jørgen Madsen Lindemann i Viaplay hadde mer å si om sine nye medieeiere da Kampanje stilte spørsmål om et dypere samarbeid på dagens resultatpresentasjon.

- Vi er veldig glade for å ha Canal+ og PPF som aksjonærer. De er langsiktige, profesjonelle businessfolk i bransjen vi opererer i. Vi vil selvfølgelig se på partnerskap på alle områder der vi ser fordeler for selskapene våre, sier Jørgen Madsen Lindemann.

Det tsjekkiske porteføljeselskapet PPF er også inne som en ny Viaplay-eier. De eier holdingselskapet Central European Media Enterprise (CME) som driver medievirksomhet i seks land i Sentral- og Øst-Europa.

- Vi vil se på hva mer vi kan gjøre sammen, hvor vi kan hjelpe hverandre, hvor vi kan spare penger og om vi kan dele innhold, både med Canal+ og med PPF. Det er gode nyheter for oss, sier Lindemann.

Les også: Viaplay-sjef taus om Schibsted-samtaler - vil utforske samarbeid med Canal+
 

- Ambisjon om å bli en internasjonal spiller

Canal+ har tidligere også vært til stede i Norge med en TV-kanal med samme navn og distribusjonsselskapet Canal Digital, som de startet opp med Telenor. Den franske eieren solgte seg ut av begge selskaper i 2003.

I dag er Canal+ Group til stede i 50 markeder med over 25,5 millioner abonnenter. Målet er å doble dette tallet og selskapet er i gang med å utvide sin internasjonale tilstedeværelse. Selskapet brukte heller ikke lang tid på å kjøpe seg opp i Viaplay da aksjekursen styrtet i sommer.

Bak Canal+ finner vi Vivendi, et av Frankrikes aller største mediekonsern, som i tillegg kommunikasjonskonsernet Havas med sine reklamebyråer og mediebyråer. Selskapet har en markedsverdi på rundt 100 milliarder kroner på børsen i dag. Etter fredagens presentasjon har er Viaplay til sammenligning verdt under 400 millioner svenske kroner på børs. Det utgjør en nedgang på 98 prosent hittil i år.

På en resultatpresentasjon i oktober kom konsernsjefen i Vivendi, Arnaud de Puyfontaine, innom oppkjøpet i strømmeselskapet.

- Canal+ Groups sterke prestasjoner kommer som et resultat av selskapets sterke drift og vilje til å investere betydelig i originalt innhold for kino og TV. Gjennom våre nye avtaler med Viu, for utvikling i Sørøst-Asia og med Viaplay i de nordiske landene, viser Canal+ Group frem sin ambisjon om å bli en internasjonal spiller i det audiovisuelle markedet, sier Puyfontaine.

Les også: Analytikere slakter Schibsteds Viaplay-investering: - Merkelig

Viaplay-krisen baner vei for Norden-comeback for fransk TV-gigant