Avisredaktør slår alarm etter Polaris Media-grep: - Dramatisk

Sjefredaktøren frykter at flere selvstendige mediehus nå vil selge til landets største aviseiere. TV 2-sjef tror ikke det er noen vei utenom.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Tobias Fredø Journalist

- Jeg synes det er ganske dramatisk at vi ender i en situasjon der Amedia kan ha monopol på samarbeid, sier ansvarlig redaktør Lillian Holden i Hallingdølen.

Tirsdag fikk lokalavisen i Hallingdalen i Viken beskjed om at Polaris Media sier opp alle teknologiavtaler med selvstendige mediehus. Hallingdølen, som står utenfor de store konsernene, har i dag en avtale med Polaris Media om bruk av flere av deres teknologiske løsninger. Denne avtalen termineres ved utgangen av neste år og innen den tid må Hallingdølen-redaktøren finne ett eller flere alternativer.

- Skal vi henge med digitalt må vi ha system som gjør oss konkurransedyktige. Sånn som realiteten har vært til nå, kan vi velge mellom å bruke Polaris og Amedia som samarbeidspartnere. Nå står vi igjen med Amedia som eneste alternativ, sier Holden.

Hallingdølen-redaktøren representerte de selvstendige lokalavisene da Medietilsynet la frem sin ferske rapport om avsendermangfoldet i Medie-Norge på Pressens hus onsdag morgen. Den viser at 64 prosent av de norske avisene var en del av de store mediekonsernene i fjor. Det er en kraftig økning sammenlignet med tilsvarende tall fra 2018 på 53 prosent. 

Økningen i konserneide aviser de siste fem årene skyldes i hovedsak oppkjøp fra de tre største mediekonsernene Polaris, Amedia og Schibsted.

Lillian Holden er redd for at avgjørelsen til Polaris Media vil gjøre at flere aviser gir opp å stå på egne bein.

- Da blir eierkonsentrasjonen enda kraftigere enn den har vært, advarer hun.

Les mer: Ser tegn på at mangfoldet i norske medier utfordres: - Lever i en urolig tid

- Naturstridig for små avishus å overleve

Polaris Media var ikke til stede på Pressens hus, men det var heller ikke mye støtte for Hallingdølen-redaktøren å hente fra de andre mediesjefene på scenen.

- Jeg tror at det nesten er naturstridig for små avishus å overleve og at du er nødt til å hente ut synergiene som ikke nødvendigvis synes eller treffer det redaksjonelle, sa TV 2-sjef Olav T. Sandnes.

Han mener eierkonsentrasjonen i Medie-Norge er et av de viktigste virkemidlene for å opprettholde et mediemangfold. TV 2-sjefen tror ikke Hallingdølen eller andre selvstendige aviser ville blitt dårligere av å være eid av et konsern, så lenge konsernene respekterer lokalredaktøransvaret og sørger for en lokal særposisjon.

- Politikere bør ikke bruke penger på å kunstig sørge for at uavhengige lokalaviser overlever, sier Sandnes.

Hallingdølen-redaktøren er uenig.

- Når du blir kjøpt opp av et konsern må du følge strategien du får fra noen over deg. Du får kanskje særpreg, men jeg sliter med å se særpreget som skiller avisene innad i konsern. Alt ser likt ut og innholdet blir ganske likt, sånn som jeg ser det, sier Holden.

For henne handler det om muligheten til å legge en annen strategi.

- Vi har en stor redaksjon på 14 journalister. Hadde vi vært eid av et konsern, så hadde vi ikke hatt så mange journalister, tror hun.
 

Uenige:

Etter at debatten på Pressens hus var ferdig, fortsatte Lillian Holden i Hallingdølen og Olav T. Sandnes i TV 2 samtalen om de selvstendige mediehusenes vilkår. Foto: Eivor Eriksen

- Bekymrer meg voldsomt

Overfor Kampanje forteller Holden at hun er spesielt bekymret for de minste selvstendige avisene.

- Du kan begynne å shoppe og kjøpe et system her og et system der, men hvordan vil kostnadene se ut? Vi er ganske store, men hva med de minste avisene? Det bekymrer meg voldsomt. Jeg tror mange kommer til å gi opp og si «kom og kjøp oss», sier hun.

- Dere bruker teknologien til konsern i dag. Hva ville den reelle konsekvensen vært dersom dere hadde blitt en del av et konsern?

- Da hadde vi hatt mindre valgfrihet. Som en del av Amedia måtte vi ha betalt felleskostnad på direktesport, Pluss Alt eller stoffutveksling, alt som kjennetegner Amedia, for å bruke det som eksempel. Som samarbeidspartner kan vi velge bort ting og fortsette å beholde vårt særpreg. Det er den store forskjellen, svarer Holden.

Spørsmålet er hvilke alternativ de selvstendige avisene står igjen med, mener Sandnes.

- Hvis det ikke finnes samarbeidsmodeller for uavhengige aktører og det ikke er levedyktig, så er alternativet nedleggelse. Jeg tror Hallingdølen er elsket i Hallingdal fordi de er gode på Hallingdal. Ikke fordi de er gode på utenriksjournalistikk er spesielt gode på webgrensesnitt, sier han.

 

Polaris: - Har ikke funnet en god løsning

Administrerende direktør i Polaris Media Sør, Håvard Kvalheim, bekrefter overfor Kampanje at de har sagt opp teknologiavtalen med partnernettverket bestående av 15 mediehus, og at de informerte om dette i et møte tirsdag kveld.

- Etter at vi kjøpte Agderposten Medier i 2019, har vi jobbet med å migrere våre egne mediehus over på en konsernfellesløsning i Polaris Media. Så har vi forsøkt å få andre mediehus over, men på grunn av det juridiske omkring personvern og datadeling så har vi ikke funnet en god løsning for mediehus vi ikke selv eier, sier Kvalheim og fortsetter:

- Derfor ser vi oss nødt til å gjøre en styrt avvikling, men vi skal levere tjenesten i en lang overgangsfase og bidra til en ryddig migrering til en løsning partnermediene ønsker.

- Fikk avisene noe forvarsel før Polaris Media tok dette grepet?

- Ja, de har vært kjent med at vi har hatt utfordringer med å levere disse tjenestene siden sensommeren i fjor.

Tjenestene det er snakk om er tekniske løsninger som blant annet dreier seg om redaksjonell plattform. Partnernettverket bruker løsningene som tidligere Agderposten Medier har hatt, opplyser Kvalheim.

- Holden kaller det for dramatisk og sier de kun står igjen med ett alternativ i Amedia nå. Hun frykter resultatet av oppsigelse av teknologiavtalen blir at flere frittstående aviser vil velge å selge til konsernene. Hva tenker du om det?

- Generelt sett så kan jeg si at vi ser at det er krevende å tilby våre konsernløsninger til mediehus vi ikke eier. Det er snakk om juridiske utfordringer knyttet til personvern og datadeling.

Avisredaktør slår alarm etter Polaris Media-grep: - Dramatisk