Seminargründer selger seg ut av Washington – PR-byrået Hill & Knowlton tar over

For 23 år siden organiserte Kjell Terje Ringdal den aller første utgaven av Washingtonseminaret. Nå selger han seg ut.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er mange «eksperter» på USA-politikk i Norge og særlig på sosiale medier i forbindelse med amerikanske presidentvalg. Men de virkelige spesialistene finner en nok ikke på sosiale medier. De tar som regel turen til Washington når Kjell Terje Ringdal (66) inviterer til det tradisjonsrike Washington-seminaret. Det har Ringdal gjort i 23 år og siden den gang har over 600 deltakere fra norsk næringsliv, organisasjonsliv og medier deltatt på det årlige seminaret for å lære av og utfordre sentrale stemmer og personer i amerikansk politikk, medier og næringsliv.

- Jeg har bygget opp seminaret sten på sten som et slags privat diplomati gjennom kontaktskaping og innhenting av politiske og journalistiske ressurspersoner i USA, Wasington DC og New York, sier Ringdal til Kampanje. 

Nå er det imidlertid slutt. Det vil si han selger Washingtonseminaret til PR-byrået Hill & Knowlton.

- Salget har skjedd i dannede former og jeg ønsker Hill & Knowlton all mulig lykke med det fine prosjektet som ble skapt ved årtusenskifte og det året da deltagerne reiste hjem uten å vite hvem som hadde vunnet. Siden den gang har Washingtonseminaret sendt hundrevis av deltagere til USA og vi har vært vitne til seks presidentvalg og mellomvalg, vi har banket på dører, vi har sett Obama blitt valgt to ganger, Donald Trumps inntreden og uttreden, et stadig mer polarisert USA, sier han. 

- Vemodig?

- Det er selvsagt vemodig, men det føles riktig å gi stafettpinnen videre til noen jeg vet vil forvalte dette på en fremragende måte. Hill & Knowlton har et sterkt nettverk og kontakter i USA som vil komme deltakerne til gode, sier Ringdal til Kampanje.

Les også: - Mye å lære fra galehus og amerikansk bunnivå

Selger til Hill & Knowlton

Kjell Terje Ringdal selger altså Washington-seminaret til PR-byrået Hill&Knowlton etter at de to har samarbeidet om arrangementet siden 2008.  Han sier selve seminaret generer et par millioner i inntekter, men kaller det «penger inn en lomme og ut av en annen.»

- Det har vært mye moro og litt penger.  Det er litt som i forlagene. Noen år er Jo Nesbø-år og andre år er lyrikkår. Det svinger, sier han.

- Får du betalt når du nå selger Washington-seminaret?

- Vi har gjort en avtale som vi er sånn passe fornøyde med, begge to, sier han.

Avtalen er konstruert slik at det også kommer til å dryppe litt på Ringdal i årene som kommer i en earn out-avtale som avhenger av flere komponenter knyttet til deltagere, overskudd og en fast sum.

- Vi gleder oss til å videreutvikle institusjonen dette seminaret har blitt for samfunns- og organisasjonslivet, sier Peter Gitmark, leder for samfunnskontakt i Hill & Knowlton.

Les også: Byrågigant slår sammen norske PR-byråer

- Vi har en sterk tilstedeværelse i USA

Peter Gitmark sier Hill & Knowlton vil videreutvikle Washingtonseminaret i tett samarbeid med sine byråkolleger i Washington.

- Det er en ganske stor ting for oss og vi har jo vært en del av seminaret siden 2008 som partnere med Ringdal. Vi opplever at det er et seminar som har en sterk merkevare, utrolig fornøyde deltagere og en kjempegod miks av folk som deltar. Deltagerne er en god miks av journalister, næringslivsledere og organisasjonsmennesker som speiler norsk samfunnsliv, sier Gitmark.

- Er det en god business?

- Alt vi gjør, gjør vi fordi vi tror det kan være en god business eller så hadde vi ikke gjort det. Også er det noen åpenbare synergier her også. Vi har en sterk tilstedeværelse I USA og har mange dyktige mennesker å spille på I et så stort, internasjonalt selskap som Hill & Knowlton, sier Gitmark.

Årets seminar er lagt til midt under presidentvalget i USA fra 1.-7.november og med det forrige amerikanske presidentvalget friskt i minnet, ligger det an til at «alt» kan skje. Gitmark sier at årets program vil ta deltakerne med på innsiden av det amerikanske valget.

- Har næringslivet råd til å dra på tur i 2024?

- Ja, og en del av næringslivet har ikke råd til å la være å dra på tur. For veldig mange kunder har USA stor betydning og det finnes vel ikke et mer spennende bakgrunnsteppe enn nå med kongressvalg og presidentvalg. Det står mye på spill i amerikansk politikk og dermed også europeisk politikk, sier Gitmark.

Setter opp nytt seminar i Berlin

Kjell Terje Ringdal jobber til daglig som lektor i retorikk ved Høyskolen Kristiania. I tillegg driver han NHO Akademiet og kurs i Italia, men 66-åringen sier han fikk en åpenbaring da SAS sendte ham et diamantkort i posten, som er det høyeste medlemsnivået i Eurobonus-programmet.

- Da skjønte jeg at det kunne være på tide å tenke på hva man skulle bruke tiden sin på. Det utløste noen tanker på hvor mye jeg skulle reise og hvor mye jeg skulle jobbe. Det var en liten eksistensiell påminnelse. Men samtidig føler jeg at det jeg har gjort i nesten 25 år og vært en utrolig berikelse i mitt liv. Jeg møtte mange sterke personligheter blant både deltagere og forelesere og føler jeg kan klappe meg selv litt på skuldrene. Det er bra nå og nå kan andre ta over akkurat den delen av livet mitt, sier han.

Helt reise- og seminarfri blir Ringdal imidlertid ikke ettersom han allerede har gått i gang med å sette sammen nyvinningen Berlin-seminaret i samarbeid med Halogen.

- Blir det en like stor suksess?

- Ja, absolutt. Vi hadde en test nå mai og trodde vi skulle bli ti-tolv stykker, men så ble vi 45. Nå skal vi ha et nytt kurs i september. First we take US, then we take Berlin, sier Ringdal.

- Så du regner med å beholde platinakortet?  

- Ja, det er en fare for det, sier han.

Seminargründer selger seg ut av Washington – PR-byrået Hill & Knowlton tar over