Reagerer på viralt reklamestunt: - Blitt lurt

- Det er et sterkt budskap og veldig viktig, men slik det fremstilles i dette tilfellet så er det ikke sant, sier tidligere kommunikasjonsrådgiver i Schjærven.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Forrige uke gjennomførte reklamebyrået Schjærven og utendsørsselskapet JCDecaux et reklamestunt for =Oslo for å minne Oslo-beboere om verdien av bladet som selges av folk på gata i hovedstaden.

De forlatte tiggerskiltene - som forteller forbipasserende at tiggeren som tidligere satt her har fått seg jobb i =Oslo - ble raskt snappet opp av mobilkameraer og spredt i sosiale medier.

Men stuntet har også vekket negative reaksjoner. Leder for kommunikasjonsavdelingen i Oslobygg KF, Trond Borge Ottersen, som tidligere også har jobbet som kommunikasjonsrådgiver i Schjærven, er ikke særlig begeistret for stuntet. Han kaller det «uærlig». 

- Hvor sympatisk er det med falske «personlige» meldinger som dette? Hva vil folk tenke og føle når de oppdager de har blitt lurt? Tror ikke dette er veien å gå, skriver han i kommentarfeltet på Kampanjes Facebook-side.

Les også: Reklamestunt vekker oppsikt: - En idé som bare måtte gjennomføres

- Reagerer på uærligheten

Ottersen sier til Kampanje at han opplever Schjærven som kanskje Norges fremste byrå innen kommersiell kommunikasjon, men her synes han de bommer.

- Det er et sterkt budskap og veldig viktig, men slik det fremstilles i dette tilfellet, så er det ikke sant. Det er ikke et enkelt individ som står bak dette. Nå kan man kanskje si at mange får jobb gjennom erfaringen de får fra =Oslo, og det er kjempebra, men da er det kanskje greit om det hadde vært tanken da, og kommunisere det. Jeg reagerer på uærligheten, sier han.

Han legger til: 

- Reklame bør være med en tydelig avsender, slik at de som blir utsatt for det er klar over hva slags format det er. Dette blir litt som å motta en personlig melding fra en person, så viser det seg at det er et selskap som vil selge deg noe. Det er noe med å være åpen på det, jeg synes ikke denne typen «stunt», som de kaller det, er bra.

- Beklagelig hvis folk oppfatter det slik

Kampanje har forelagt kritikken overfor ansvarlig redaktør i =Oslo, Erlend Paxal, som sier at intensjonen deres ikke var å lure noen. 

- Det er beklagelig hvis folk oppfatter det slik. Jeg sliter likevel litt med å se hvem som i så fall er offeret her. Pappskiltet er et symbol på det enorme steget selgerne har tatt, og jeg synes det er ganske treffende at det kommuniseres nettopp på gata - selgernes egen arbeidsplass.

- Budskapet, som for øvrig også er synlig på reklameskjermer i byen og i sosiale medier, forteller om den veien veldig mange av gatemagasinselgerne har tatt – fra å være passive mottakere av hjelp, gjennom for eksempel tigging, til å ta jobb som selger og slik skaffe seg en mulighet til inntekt og inkludering i storsamfunnet, fortsetter han. 

Kampanje har tatt kontakt med reklamebyrået Schjærven som står bak stuntet. De ønsker ikke å kommentere saken. 

- Det er ganske godt svart opp fra Erlend Paxal, skriver leder i Schjærven, Stein Bostad i en e-post.

Her kan du se en film om kampanjen:

Reagerer på viralt reklamestunt: - Blitt lurt