Reklametopp tror på lysning i markedet: - Må passe på å ikke bli dystopiske

Styreleder i Kreativt Forum og daglig leder i Morgenstern finner trøst i nye tall fra bransjeforening.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Reklameåret 2023 nærmer seg slutten og Kampanje har som vanlig dekket både byråkonkurranser, samarbeid og ansettelser hyppig gjennom året. Men sammenlignet med tidligere år har vi også omtalt unormalt mange konkurser, og 2023 har blitt omtalt som et «annus horribilis» for bransjen. Camilla Kim Kielland, styreleder i Kreativt Forum og byråleder i reklamebyrået Morgenstern, erkjenner at det har vært et tøft år for mange på reklamefronten.

- Det er lett å få inntrykk av at det har gått skikkelig dårlig med alle sammen, men det tror jeg ikke stemmer. Det gjenstår å se hvordan 2023-tallene ser ut, sier Kielland til Kampanje, og viser til Kreativt Forums undersøkelse Bransjepuls for tredje kvartal i år.

Her svarte ett av fire byråer at de opplevde en økning i omsetning og oppdragsmengde i første halvår, og 28 prosent forventet at resultatet for 2023 ville bli høyere enn i 2022. Hun regner med at flertallet hadde dystre utsikter for 2023, men tror samtidig at mange kan ha gjort det bedre enn først antatt. En gjennomgang av de 25 største, norske reklamebyråenes regnskapstall for 2022 som Kampanje gjennomførte tidligere i år, viste at markedet for kreative tjenester bremset kraftig opp allerede under fjoråret. Omtrent halvparten av Norges 25 største byråer tapte penger eller går i break even.

- Vi kan jo ikke bare henge med hodet av de dystre titlene i bransjemedier og av det inntrykket vi får av å snakke med et utvalg bransjekolleger, sier Kielland.

- Tror du bunnen er nådd?

- Det er lov å håpe at bunnen er nådd, samtidig tror jeg det kan bli et tøft år, også neste år. Vi er en bransje hvor det naturlig vil være noen som går konkurs, samtidig som det dukker opp nye byråer, sier Kielland. 

Kielland minner om at det fortsatt er mange byråer som har høy aktivitet.

- Man får kanskje inntrykk av at det er noen som har snørt igjen sekken helt, men sånn er det ikke. Budsjettene er nok mindre og annonsørene gjenbruker mer, men aktiviteten er fortsatt god. Det er mange som skal fylle annonseflater med reklame, så vi skal passe på å ikke bli dystopiske, sier hun og tenner dermed et lite julelys før høytiden.

Les også: Herjes av konkurser og permitteringer – overskuddene stuper i norske reklamebyråer

Skal man jobbe i byrå, må man også like at det ikke er helt trygt. Camilla Kim Kielland, Morgenstern og Kreativt Forum

- Kan regne med tøffere tider en stund fremover

Camilla Kim Kielland tror reklamemarkedet vil følge den øvrige økonomiske utviklingen i Norge, og selv om det ikke ligger an til noen umiddelbar bedring, har hun troen på at 2024 vil avslutte på en oppadgående kurve. Det vil i så fall skille seg fra året i år der de fleste målinger viser nedgang, som blant annet mediebyråenes reklamebarometer som har en nedgang på over en halv milliard kroner

- Skal man jobbe i byrå, må man også like at det ikke er helt trygt. Det positive med det er at man alltid skjerper seg og yter sitt beste, og ikke hviler på laurbæra, sier Kielland.

- Hva er signalene for 2024 så langt?

- La oss håpe det blir litt bedre, men vi må også være forberedt på at det kan bli dårlig. Med andre ord, usikkert. Det er ikke lett å være tydelig.

- Så alt vil ikke snu til neste år?

- Jeg tror vi kan regne med at det blir tøffere tider i bransjen en stund fremover. Vi er i en veldig konjunkturutsatt bransje, og når man har vært mange år i bransjen er man blitt vant med både topper og bunner.

Les også: Her er bransjene som struper annonseringen: - Vet det vil snu etter hvert

Sitter trygt:

Camilla Kim Kielland har satt seg trygt ned i en av stolene i Morgensterns lokaler. Like trygt har det nok ikke føltes å være reklamebyråleder i 2023 i et marked som har hatt mye motvind. Foto: Øyvind Hofsrud.

- Uforutsigbart marked

En trend Kielland bemerker seg nå mer enn tidligere er en større uforutsigbarhet i bransjen. Dette tror hun vil fortsette også videre ut på nyåret.

- Det man ser nå, i større grad enn tidligere, er uforutsigbarhet. Istedenfor å legge en plan for neste år ser mange annonsører mer til hva konkurrentene og markedet gjør. Det er et veldig uforutsigbart marked, noe som gjør vår allerede uforutsigbare bransje, enda mer uforutsigbar, sier Kielland. 

Hun tror følgene av dette har gjort sulten på nye kunder langt større.

- Det er mange byråer som har langsiktige faste kunder som definitivt kommer til å investere i reklame, også neste år. Det jeg tror bransjen opplever er at der byråer i større grad kunne lene seg på langsiktige kunder tidligere, må man nå hente nye, sier hun.

Morgenstern-sjefen tror derfor norske reklamebyråer fremover vil trenge flere kunder for å drive lønnsomt.

- Tanken har gått til at «selv om det går bra i dag, kan det hende vi trenger noen nye i morgen». Kortere kundeforhold og mer kampanjebasert gjør at flyten av nye kunder inn i byråene må være høyere enn tidligere.

Hun mener samtidig at nyhetsoppslagene om mindre gode tider det siste året bør ha gitt mulighet for refleksjon blant byråene.

- Hvis annonsørene ser på markedsføring og reklame som den største kostnaden og som de absolutt burde kutte, så har vi gjort en for dårlig jobb. Vi må bli flinkere til å synliggjøre hvilke verdier, også i dårlige tider, som vi kan bidra til å skape. At det å bruke penger på vår bransje kan være en lønnsom innvestering, og som påvirker virksomheters bunnlinje, sier Kielland. 

Les også: Flere annonsører vil kutte i reklamebudsjettene: - Det gjenstår noen tøffe måneder

Reklametopp tror på lysning i markedet: - Må passe på å ikke bli dystopiske